Artikel opslaan

“Meditation is to be aware of every thought
and of every feeling, never to say it is
right or wrong, but just to watch it and
move with it. In that watching, you begin
to understand the whole movement of thought
and feeling. And out of this awareness
comes silence.”

Jiddu Krishnamurti

Het is uitdagend – totdat het vanzelf gaat 🧘🏼‍♂️

Kijk, ik weet hoe dat gaat. Er is altijd dat een reden om niet te mediteren. Want er zijn altijd dingen die belangrijker of leuker lijken. Je hebt het druk, je wilt even ontspannen, eerst iets anders doen – en voor je het weet is het weer bedtijd en is er niet gemediteerd.

Terwijl je zo graag dagelijks zou willen mediteren.

Wat is dat toch? Waarom is het soms zo lastig om een moment te vinden om te mediteren? En hoe komt het dat je zoveel weerstand voelt om te gaan zitten? Goede vragen. Laten we eens kijken wat je kunt doen om van mediteren een dagelijkse gewoonte te maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Consistentie eerst – lengte later

Meditatie is een krachtig gereedschap om meer innerlijke rust en persoonlijke groei te realiseren. Maar om van die voordelen te genieten is het belangrijk dat je regelmatig – liefst dagelijks – mediteert.

Dus? Dus is het eerste doel niet om zo lang of zo diep mogelijk te mediteren. Het eerste doel is ervoor zorgen dat meditatie een dagelijkse gewoonte wordt.

Zitten en beginnen is het doel, de rest komt later. Die gedachte helpt ontzettend wanneer je wilt mediteren maar jezelf er niet toe kunt zetten. Verlang niet van jezelf dat je meteen twintig minuten gaat zitten, begin gewoon bij vijf of tien minuten.

Dus je zit op de bank en je zou willen mediteren, maar je voelt weerstand. En je brein zegt dingen als: ”Pfff, ja maar het duurt meteen zo lang. Ik heb geen zin om twintig minuten te zitten. Meeeehhhhh.” Verander dat verhaal dan naar: ”Oké, ik zet een timer voor vijf minuten – dat kan ik nu wel aan – en mocht ik dan langer willen zitten dan is dat prima.”

Simpel. Ga elke dag een paar minuten zitten. Voor je het weet begint de weerstand weg te smelten en kun je werken aan de lengte. Consistentie eerst, lengte komt later.

2. Werk aan veelvoorkomende problemen

Zorg ervoor dat je meditatie sessies zo vloeiend mogelijk zijn. Werk aan veelvoorkomende problemen zodat je minder weerstand voelt om te beginnen.

Krijg je altijd last van je rug? Zoek dan een houding waarin je dat niet ervaart. Valt je been steeds in slaap? Leg je benen dan eens anders neer. Word je steeds afgeleid door een gevoel van verveling? Werk er dan aan met deze tips.

Wees lief voor jezelf en maak het niet onnodig ingewikkeld. Lees ook: 4 veelgemaakte meditatie fouten (en hoe je ze oplost)

3. Begeleid jezelf door de dip

Alles wat de moeite waard is kost moeite. Meestal als je iets nieuws probeert dan ervaar je in het begin vooral voordelen. Je eerste paar keer mediteren is misschien ook zo. Je voelt je blij en kalm na je sessie, en alles lijkt geweldig.

Maar dan – na een paar weken – word je geconfronteerd met het saaie midden. De dip. Dit is een periode waarin je ontdekt dat een nieuwe vaardigheid leren toch iets meer moeite kost dan je dacht. En dit is de fase waarin de meeste mensen het bijltje erbij neergooien.

Maar als je voorbereid bent op de dip, dan kun je er gestaag doorheen werken. Wat je wilt doen is vlieguren maken, ervaring opdoen en beter worden in mediteren. Dat kost tijd. Maar het enige dat je hoeft te doen is elke dag even gaan zitten, meer niet.

Consistent, zonder verwachtingen.

Als je dit maar lang genoeg volhoudt dan kom je vanzelf op de plek waar je meer innerlijke rust ervaart en persoonlijke groei doormaakt. En dat is best de moeite waard, dus je mag er je tijd voor nemen.

Geen haast maar innerlijke rust, veel fijner. 😁

4. Maak mediteren zoals tandenpoetsen

Het fijne aan meditatie is dat de drang om te mediteren wordt gevoed door te mediteren. Hoe je mediteert, des te meer behoefte je krijgt om te mediteren.

Het is een beetje als tandenpoetsen. Op een bepaald moment kun je de tandplak in je mond niet langer tolereren en sla je vanzelf aan het poetsen. Dat is de plek waar ik nu ben met meditatie.

Als ik niet mediteer dan klopt er iets niet. En dat ongemak zorgt ervoor dat ik tijd maak om even te zitten. Dit is overigens geen vervanging van consistentie. Maar het maakt het opbrengen van consistentie wel een stuk eenvoudiger.

Als je jezelf door het saaie midden kunt duwen – en gewoon stug elke dag gaat zitten om te mediteren – dan zul je gaandeweg merken dat meditatie je leven beter maakt. En dat je de terugval naar je oude manier van leven niet langer kunt tolereren. En wanneer dat gebeurt, begint de weerstand te verdwijnen. Dan hoef je niet langer zo hard te pushen, dan gaat het grotendeels vanzelf.

Best fijn.

Meditatie serieus nemen

Wil je meditatie serieus nemen? Hieronder vind je inspiratie om aan de slag te gaan:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test