Artikel opslaan

Niemand trekt zich iets van jou aan!

Om de één of andere reden denken wij allemaal stuk voor stuk dat we bijzonder zijn. We denken dat de mensen in de metro echt naar ons kijken en ons beoordelen. Jij denkt dat je broek niet bij je schoenen past, dus weet je zéker dat die vrouw in de metro precies hetzelfde moet denken.

Omdat onze eigen identiteit voor onszelf zo ontzettend belangrijk is hebben we het gevoel dat dit voor anderen ook geldt. We denken dat zij zich met ons bezighouden, dat de wereld voor een groot deel om ons draait. Het mooie hiervan is echter dat iedereen dat zo voelt. Ieders leven draait voornamelijk om zichzelf, en niet om andere mensen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Ja, je familie houdt wel van je

Natuurlijk zijn er wel mensen op deze planeet die zich iets van je aantrekken. Dat zijn de mensen dicht om je heen, je vrienden en familie. Dit zijn de enige mensen in de wereld die echt geinteresseerd zijn in wie je bent en wat je te vertellen hebt. Het zijn de mensen met wie je een dieper contact hebt gemaakt, voor wie jij niet langer een ‘vreemde in de massa’ bent.

Voor de rest van de wereld geldt dit echter niet. En hoewel dit misschien vervelend of hard klinkt, het is juist enorm bevrijdend.

Waarom dit bevrijdend werkt

Door te beseffen dat iedereen voornamelijk met zichzelf bezig is kun je je losmaken van je onzekerheden. Mensen veroordelen anderen namelijk zelden zo hard als ze zichzelf veroordelen. Ga maar eens bij jezelf na, als er iemand in de trein tegenover je zit met een scheef gebit, vind jij daar dan echt iets van?

Maak jij je serieus druk om het feit dat de persoon voor je een scheef gebit heeft? Ga je daar over nadenken, ga je daardoor die persoon minder aardig vinden of zul je het nog lang onthouden? Waarschijnlijk niet. Je ziet een scheef gebit en denkt misschien hooguit: “Zo, blij dat ik dat niet heb.” (Of: “Gelukkig, er zijn mensen met een nog lelijker gebit dan ik.”). Verder gebeurt er niets. Iemand kan naar jouw broek kijken en denken: “Die combinatie had ik zelf niet gemaakt”. Dat is alles. Niets om je druk over te maken dus.

Mensen maken zich niet druk om jou. Als jij er niet zou zijn zou er niet zoveel veranderen in de wereld. Hoe belangrijk je jezelf ook vindt, als je besluit te stoppen met het hele zooitje en te verhuizen naar een tropisch eiland draait de wereld hier rustig door.

Hoe maak je je los van de wereld om je heen?

Als je je vrijer en minder onzeker wilt voelen kun je hier aan werken. Wanneer je merkt dat je je ergens onzeker over voelt kun je het voor jezelf relativeren. Je kunt best met een vlek op je jas over straat als het niet anders kan. Wat zullen andere mensen denken? Heus niet: “Zo, wat een zwerver.” Ze zullen denken: “Goh, die heeft net iets over d’r jas laten vallen, wat vervelend voor d’r, ben blij dat dat mij niet overkomen is.”

Ga bij jezelf na hoe je over iemand zou denken met een vlek op zijn jas. Zou je die persoon zo hard veroordelen als je dat bij jezelf doet? En onthoud je die persoon ook echt als je weer thuis bent?

De wereld draait toch wel door

Het maakt niet zoveel uit of jij jezelf nu wel of niet knap vindt, of jij nu wel of niet hogerop kunt komen of dat je veel of weinig geld hebt. Het zijn allemaal zaken die zich voornamelijk afspelen in jouw eigen wereldje. Andere mensen zijn bezig met hun eigen leven en richten zich voornamelijk op zichzelf.

Door te leven met het besef dat niemand iets om je geeft kun je je losmaken van je onzekerheden en meer doen dan je voorheen zou durven. De mensen om je heen zijn niet zo hard als jij voor jezelf bent, het kan ze simpelweg weinig schelen. Lees ook ‘Versla je Schuldgevoel in 5 Stappen‘.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test