Je schuldgevoel vertelt je dat er iets moet veranderen
Wanneer je je ergens schuldig over voelt staat je gedrag niet in lijn met je morele waarden. Je wilt het goede doen. Zodra je beseft dat je in het verleden niet het juiste hebt gedaan, of dat je momenteel niet het goede doet, word je overvallen door schuldgevoel.
Terwijl jij meer te weten komt over de staat van de planeet, verandert langzaam het beeld van wat jij als goed bestempelt. Een zorgeloos kwartiertje douchen verandert ineens in een kwartier gevuld met gedachten die voortkomen uit schuldgevoel: “Er zijn plekken op aarde waar water schaars is, en ik spoel het praktisch ongebruikt door het putje.” of “Ik ben op dit moment gas aan het verbranden, ik draag bij aan het broeikaseffect.”
Zodra je morele besef verandert past je oude gedrag niet meer bij je nieuwe wereldbeeld. Je voelt je niet meer prettig bij de manier waarop je leeft. En dat is goed nieuws. Je kunt je namelijk laten kwellen door je schuldgevoel maar je kunt je schuldgevoel ook inzetten om je leven te veranderen!
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
Kom in actie om je beter te voelen!
Hoe hoger je bewustzijn, des te noodzakelijker het wordt om te veranderen. Zodra je een beeld krijgt van de omvang van de wereldwijde ecologische crisis kun je niet langer niets doen. Je moet iets veranderen om weer lekker in je vel te komen. Je kunt immers niet terug naar onwetendheid, zodra je iets weet dan kun je het niet meer van je afschudden.
Schuldgevoel is onprettig. Dus wat kun je doen om er vanaf te komen? Simpel: pas je gedrag aan.
Na het lezen van dit boek kan het bijvoorbeeld zijn dat je diep in je hart geen dieren meer zou willen eten. Niet uit principe, maar simpelweg omdat het niet langer past binnen jouw waarden. Je bestempelt het niet langer als iets dat jij zomaar kunt doen. Maar ondertussen steek je toch weer een broodje kip in je mond. Je gedrag druist in tegen je waarden, en dat voelt niet fijn.
Wat kun je doen in zo’n geval? Hoe pas je je gedrag aan? In dit voorbeeld kun je jezelf eerst afvragen hoe ver je wilt gaan. Ben je er principieel tegen dat dieren worden gedood voor consumptie? Of ben je niet persé tegen de consumptie van vlees, maar vind je wel dat een dier met respect behandeld moet worden?
In het eerste geval kun je ervoor kiezen om vegetariër te worden, in het tweede geval kun je met jezelf afspreken om je vleesconsumptie aan te passen. Je kunt voortaan kiezen voor biologisch vlees van hoge kwaliteit, en jezelf meer te gedragen als een flexitariër. Soms vlees, soms vega, soms een klein beetje vlees. Dan weer zuivel, dan weer soja.
Gebruik je schuldgevoel als richtingaanwijzer
Je voelt je niet voor niets schuldig. Wanneer je iets doet wat niet in lijn ligt met jouw (nieuwe) normen en waarden dan moet je iets doen om het verschil te overbruggen. Het is niet makkelijk om je morele waarden aan te passen (je kunt bijvoorbeeld niet plotseling onverschillig worden over dierenleed), het is wel relatief makkelijk om je gedrag aan te passen.
Dus, de volgende keer als je je schuldig voelt omdat je (alweer) de auto pakt voor dat kleine ritje, pak dan de fiets. Als je merkt dat je je onprettig voelt wanneer je al het afval bij elkaar weggooit, scheid je afval dan. Laat je leiden door je schuldgevoel, doe er iets aan, en maak jezelf én de aarde een stukje gelukkiger.