Succes bouw je op met gewoontes

De kleine dingen tellen. Zeker als het gaat om succes. De kleine gewoontes die je dagelijks uitvoert bepalen je toekomstige succes misschien nog wel sterker dan het harde werk dat je af en toe verricht. De resultaten van kleine goede gewoontes stapelen op.

Door de juiste dagelijkse gewoontes te ontwikkelen kun je je kansen op succes aanzienlijk verhogen. En zodra het nieuwe gedrag een gewoonte is geworden, gaat het vrijwel automatisch. Dan hoef je er niet meer over na te denken. Precies, automatisch succesvol dus. Dat klinkt goed. Laten we eens kijken naar de gewoontes!

1. Maak van je hoofd geen studentenhuis

Schrijven wordt onderschat. Ik word omringd door mensen die hun hoofd blijven verkiezen boven papier. En dat is zonde, want je verkleint je kansen op succes als je rondloopt met een vol hoofd.

Een vol hoofd is als een studentenhuis. Chaotisch, vies en binnen korte tijd vol met ongedierte. Er vliegen gedachten rond die nergens op slaan, er bouwt spanning op die nergens voor nodig is, je blijft ratelen over steeds dezelfde problemen en het leven wordt alleen maar ingewikkelder en ingewikkelder.

Gedachten in je hoofd houden voelt slim, maar het is nauwelijks effectief te noemen. Het geeft een gevoel van controle, maar nooit een gevoel van overzicht. En het is uiteindelijk overzicht dat écht controle geeft. En hoe graag studenten het ook willen geloven, die keuken is niet zelfreinigend. Je hoofd blijft vol met chaos totdat je actie onderneemt. Dus tijd om te gaan soppen!

  • Pak elke dag een stuk papier of een scherm voor je om te schrijven over je dag.
  • Schrijf over hoe je dag eruit zag.
  • Schrijf over de dingen die goed gingen, over de dingen die mis gingen.
  • Schrijf over dingen die je bezighouden, over de gedachten die je tegenkomt.
  • Schrijf over je problemen en hoe je ze kunt en gaat oplossen.
  • Schrijf over je doelen.
  • Schrijf over de dingen waar je dankbaar voor bent.

Schrijf je hoofd leeg. Elke dag opnieuw. Niet met het doel om een mooi dagboek te produceren dat je later kunt inbinden en verkopen. Maar om meer grip te krijgen op je gedachten en op je leven.

2. Beweeg iedere dag

Maak een gewoonte van bewegen. Wen jezelf aan om op een vast moment op de dag iets aan beweging te doen. Dat kan gaan om een rondje hardlopen, maar ook om wat stretch oefeningen in de huiskamer. Het gaat er niet zozeer om hoeveel je beweegt, het gaat erom dát je beweegt.

De gewoonte van beweging in je ochtend geeft je direct het gevoel dat je iets hebt bereikt. Je hebt de positieve spiraal al direct opgestart. Daarnaast zorgt deze dagelijkse gewoonte voor een gezonder en fitter lichaam. Verder maakt het je positiever en geeft het je zelfvertrouwen.

3. Mediteer

Ik mediteer iedere dag een paar minuten voordat ik ga slapen. Het is me gelukt om hier een gewoonte van te maken, omdat ik mezelf heb aangeleerd na het douchen te mediteren (ik heb de gewoonte gekoppeld aan een andere gewoonte). Dagelijks mediteren helpt je kalm te blijven, je leven in perspectief te plaatsen, beter te luisteren naar je intuïtie en je minder te laten meeslepen door problemen.

Het geeft je een sterk gevoel van ‘ik ben niet wat ik doe, ik ben wie ik ben‘. Doe niet te moeilijk over deze gewoonte. Doe het gewoon. Zodra je begint zullen je gedachten juist extra actief worden. Dat is goed, het betekent dat je tot rust komt. Maak je niet druk over goed of fout, maak je druk om de gewoonte.

Dagelijks vijf minuten mediteren is krachtiger dan één keer per week een kwartier zitten.

4. Plan je dag vooruit

Succesvolle mensen plannen. Niet af en toe, maar elke dag. Vooruit plannen is een gewoonte die je effectiever, kalmer en productiever maakt. Mensen die plannen werken aan hun doelen en dromen. Mensen die niet plannen reageren op wat de dag hen aanbrengt.

Er is voor beide aanpakken iets te zeggen. Maar als je richting succes wilt bewegen, dan is dagelijks plannen een waardevolle gewoonte. Aan het einde van je (werk)dag neem je even een paar minuten tijd om morgen te overdenken. Wat wil je bereiken? Wat staat er op de agenda? Schrijf je doelen voor de dag op en ga er de volgende dag direct mee aan de slag.

Volgens sommige productiviteitsexperts levert iedere minuut die je besteedt aan zorgvuldig plannen zo’n 10 minuten tijdsbesparing op tijdens de uitvoering. Zie dagelijks plannen dus niet als een overbodige bezigheid. Het is een bezigheid die zichzelf terugbetaalt, en een gewoonte die je vrijwel direct productiever en effectiever maakt.

5. Stop je ontevredenheid

Het streven naar succes komt vaak voort uit een gevoel van ontevredenheid. En hoewel het streven naar vooruitgang onderdeel is van je persoonlijke ontwikkeling, is ontevredenheid schadelijk voor je levenskwaliteit.

Het bereiken van je doelen is een reis. En je kent de uitdrukking: “De vakantie begint zodra je de voordeur op slot doet.” Dus hoewel je op reis gaat om een geweldige bestemming te bereiken, begint de pret al zodra je vertrekt. Zodra je besluit dat je naar dat inspirerende doel gaat toewerken.

Laat je dus niet beetnemen door je ontevredenheid. Je wilt geweldige dingen bereiken, maar je kunt tegelijkertijd genieten. Je kunt dankbaar zijn voor iedere dag in je leven, voor alles wat je onderweg meemaakt. Ups en downs, de weg kwijtraken, de route opnieuw uitstippelen, enzovoort.

Succesvolle én gelukkige mensen beseffen dat het leven nu begint. Je kunt ‘genieten van je leven’ niet voor je uit schuiven. Want zodra je in die val trapt zul je dat altijd blijven doen. Ook als je ontzettend succesvol bent. Dus begin nu met dankbaarheid. Voel je tevreden met waar je bent en wat je hebt bereikt. Elke dag opnieuw.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test