Artikel opslaan

Je leven vliegt aan je voorbij

Jij denkt: ”als ik perfect ben dan kan niemand me veroordelen”. En dat blijkt ook – want je bent nog niet perfect en je wordt regelmatig veroordeeld. En dat doet je pijn. Dus zet je er nog een tandje bij.

”Nu veroordelen ze me nog, maar als ik nóg beter mijn best doe dan kunnen ze me niet meer veroordelen”. En ondertussen vliegt je leven aan je voorbij. En ben je alleen bezig geweest met anderen tevreden maken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Wanneer ben jij aan de beurt?

Precies: nu. Want het is tijd om ermee uit te scheien, met proberen perfect te zijn. Het is simpelweg de moeite niet. Je bent je hele leven aan het vechten om eindelijk de goedkeuring te krijgen waar je zo naar verlangt. Om vervolgens gezellig in te storten en in een burnout te belanden.

Wat heb je daaraan? En al stort je niet in – wat heb je eraan?

Wat schiet je ermee op als mensen je geweldig vinden? Als je nooit fouten maakt, als je altijd alles op een rijtje hebt? Ze adoreren je, ze bouwen standbeelden voor je. En dan?

Jij maar je best doen om vooral niet je jezelf te zijn. Om altijd rond te lopen met een masker. Wat zeg ik – met bepantsering tegen de boze buitenwereld. En dan ga je dood en laat je een standbeeld achter.

Leuk. Leuk leven. Klinkt verre van perfect in mijn oren – maar leuk.

Helemaal jezelf zijn.

Helemaal jezelf zijn. Deel op Pinterest

Waarom niet gewoon jezelf zijn?

Wat is er mis met gewoon jezelf zijn? Fouten maken, onderuit gaan, jezelf afstoffen, lachen, leren en weer opstaan? Met jezelf belachelijk maken, dansen in de regen, zingen in de bus, huilen bij familie, ruzie maken met de liefde van je leven?

Met falen, groeien, falen, groeien, falen en nog verder groeien? Wat is er mis met voluit leven? Waarom zou je je ervoor willen verstoppen?

Ik snap het wel. Het is niet makkelijk soms. Om voluit te leven moet je jezelf kwetsbaar opstellen. En dat is eng.

Maar weet dit: je bent niet perfect op de manier zoals je zou willen. Dat zal je nooit worden. Simpelweg omdat je beeld van perfectie een zelfbedachte marketingboodschap is.

Je maakt perfectie te smal

Precies. Je maakt perfectie te smal. Met te weinig ruimte voor creativiteit. Met een prachtig huis, een strakke buik, geweldige kinderen, een fantastisch seksleven, de nieuwste iPhone en een zelfrijdende auto op zonnepanelen waarmee je de planeet redt terwijl je boodschappen doet.

Nee. Het leven werkt zo niet. Bekijk het ruimer. Je bént perfect – maar inclusief al die eigenschappen die je niet fijn vindt aan jezelf.

Je lijf, je luiheid, je driftbuien, je domme fouten en grootste overwinningen. Iedere molecuul, iedere herinnering, iedere moedervlek. Alles zit op de juiste plek om jou jou te maken.

Een uniek wezen in een onmetelijk heelal. Dat ben jij. En pas wanneer je meer jezelf durft te zijn wordt je leven leuker en eenvoudiger.

En hoe word ik dan meer mezelf?

Goede vraag. Twee dingen:

  1. Leef meer in het moment. Kom uit je hoofd – want dat is de plek waar al die twijfels en zorgen ontstaan. Het zijn slechts gedachten over jezelf. Door in het hier en nu te leven heb je daar even niets meer mee te maken.
  2. Volg je hart. Maak je minder druk of je wel het juiste doet. Doe gewoon wat je wilt doen. Ook al hebben anderen daar hun gedachten over. Ook al keuren ze je af. Dat is hun probleem – het is jouw leven.

Ontspan. Haal adem en ervaar het moment met al je zintuigen. Ik weet het – het klinkt te simpel. En je hebt het al vaak gelezen en gedacht ”dat ga ik straks doen”. En dat is de grote ironie. Aangezien straks niet bestaat.

Steeds wanneer je dat denkt leef je dus niet in het moment. En dat maakt het lastig. Want alleen als je nadenkt over de toekomst kun je je niet goed genoeg voelen. Hier en nu ben je gewoon – meer niet. Je bent niet ‘genoeg of niet genoeg’. Je bent gewoon wie en wat je bent.

Wanneer je ontspannen en bewust door het leven gaat dan wordt het makkelijker om minder in je hoofd te leven. En als je minder in je hoofd leeft (en dus minder denkt), dan wordt het makkelijker om naar je hart te luisteren.

Dan weet je ineens veel beter wat je wilt, wat je niet wilt, wat je beter wel kunt doen en wat je beter niet kunt doen.

Als je wil dansen, ga dansen en geniet ervan. Als je wilt rondlopen in aparte kleding – doe dat dan. En geniet ervan. Doe wat je wilt doen en leef meer in het moment. Mensen zullen je soms gek vinden – en dat is prima. Zo merk je ineens dat alles prima is zoals het is, en dat jij je prima vermaakt.

Dan ben je niet perfect zoals je het vroeger voor ogen had. Maar is je leven even helemaal perfect zoals het is. Dan maak je je niet continu druk om het krijgen van goedkeuring van anderen. Dan ben je gewoon voluit aan het leven, met een glimlach op je gezicht. :)

Wil je aan de slag met een stappenplan om meer zelfliefde te ontwikkelen? Kijk dan hier…

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test