Artikel opslaan

“Having been poor is no shame,
but being ashamed of it, is.”

Benjamin Franklin

Oké, je bent wel uniek – Maar je problemen niet

Ja, natuurlijk ben je wel uniek. Er is niemand op de wereld zoals jij. Maar aan de andere kant ben je precies zoals iedereen. Alles wat jij voelt, alle emoties die jij ervaart, zijn van ons allemaal.

Wanneer je rondloopt met problemen dan voel je je vaak alleen. Je hebt het gevoel dat jij de enige bent die deze problemen heeft. Dat jij de enige bent die worstelt met deze moeilijke gevoelens. Dat lijkt heel logisch, aangezien de omstandigheden die deze gevoelens veroorzaken voor iedereen uniek zijn.

Maar unieke oorzaken kunnen voorspelbare gevolgen hebben. Er bestaan maar een beperkt aantal emoties, die bovendien in de basis terug te brengen zijn tot de twee basis emoties: liefde of angst.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Stel jezelf op je gemak

Met andere woorden: de gevoelens die je nu ervaart zijn niet uniek. Er zijn op dit moment tienduizenden mensen op Aarde die zich precies zoals jij voelen. En waarschijnlijk honderdduizenden tot miljoenen die zich ongeveer zoals jij voelen. Alles wat jij voelt is al eens gevoeld. Het is compleet normaal.

Je bent niet raar. Je bent niet uniek. Je bent niet alleen.

Dit besef kan je helpen je problemen, en de vervelende gevoelens die ze oproepen, te accepteren. Je mag je klote voelen. Er zijn meer mensen die dat doen, op dit moment zelfs.

De schaamte loslaten

Het is voor veel mensen een opluchting wanneer ze ontdekken dat hun vervelende gevoel een naam heeft. Dat er een behandelmethode bestaat. Dat er forums over volgeschreven staan. Dat er boeken over zijn geschreven.

Zodra dingen niet goed voelen, is het fijn om te weten dat je ‘normaal’ bent. Dat je niet de enige bent die hiermee zit. Het haalt de schaamte weg. En schaamte is, naast stress en haat, één van de meest schadelijke emoties voor je lichaam en geest. Schaamte geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dat je het niet waard bent.

En dat ben je wel. Altijd. Ongeacht je problemen. Ongeacht de gedachten in je hoofd en de emoties in je hart.

En zelfs als de gevoelens die je ervaart geen specifieke naam hebben, en je er geen forums over kunt vinden, kan dit besef je helpen. Het besef dat er mensen zijn die zich nu precies zo voelen als jij. Mensen die vergelijkbare problemen meemaken. Zelfs mensen waar jij ontzettend tegenop kijkt. Zelfs je allergrootste idool.

Je bent altijd compleet normaal, in al je uniekheid

Voel je je weleens onzeker? Super, Byoncé ook. Obama ook. Je beste vriendin ook, en ik ook. We voelen ons allemaal weleens onzeker. En bang. En verdrietig, eenzaam of hopeloos. Het is niet jouw emotie. Het is onze emotie. Daar komt bij: wie jij bent en wat jij voelt zijn twee verschillende dingen. Jij bent niet je gedachten, je bent niet je emoties. Jij bent jij, en jij voelt emoties.

Het is dus niet: “Ik ben verdrietig” maar “Er wordt verdriet gevoeld”. Het ervaren van emoties (zowel fijne als vervelende) is onderdeel van het leven. Van het zijn. Dus wanneer je je klote voelt. Wanneer je wordt overvallen door moeilijke gevoelens en emoties, herinner jezelf er dan aan dat je niet alleen bent. Dat je er niet alleen voor staat. Dat je gevoelens niet uniek zijn.

Je staat er niet alleen voor. Hoe moeilijk het ook is. Je bent niet alleen.

Wil je ontdekken hoe je jezelf kunt accepteren, wat de kracht van kwetsbaarheid is en hoe je je schaamte aan de kant schuift? Lees dan eens het onderstaande inspirerende boek.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test