Artikel opslaan

“Walking is man’s best medicine.”
Hippocrates

Stappen zetten aan mijn wandelbureau

Ja – ik werk tegenwoordig aan een wandelbureau – een stabureau met daaronder een platte loopband.

Waarom? Om te beginnen: ik ben de laatste persoon die je kent die nog anti-RSI software draait op zijn Mac. Mijn lijf wordt niet blij van lang stilzitten en zonder regelmatige micropauzes krijg ik snel last van RSI. Dat was al zo toen ik 16 was – en dat is nog steeds zo.

De tweede reden? Zitten is het nieuwe roken.

Oké – dat is niet echt zo. Roken blijft nog steeds een ongezonde categorie op zichzelf, maar steeds meer studies laten zien dat te lang (en te vaak) zitten schadelijk is voor onze gezondheid. Zeker niet zo schadelijk als roken, maar wel een factor om mee te nemen als je graag lang en gezond wilt leven.

En een derde reden? Een wandelbureau helpt calorieën verbranden op een moment dat ik normaal stilzit. Dat betekent dat het makkelijker is om af te vallen of op gewicht te blijven.

Het betekent ook dat ik – na mijn werksessies – minder tijd hoef vrij te maken om te wandelen of sporten. Het is zo’n zeldzame situatie waar multitasking daadwerkelijk iets oplevert!

Loopbureau/wandelbureauDit is mijn wandel-werkplek! Er moet nog een beetje geklust worden en ik heb wat kabel-management nodig – maar het werkt perfect.

Terwijl ik dit schrijf heb ik mijn loopbureau ruim een maand in huis. Het leek me dus leuk om mijn inzichten, ervaringen en tips met je te delen. En ironisch genoeg schrijf ik dit niet vanachter mijn wandelbureau, maar vanuit een luie stoel in een koffiezaakje. Want zo gaan die dingen.

Laten we eens kijken!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is een wandelbureau?

Een wandelbureau is (in mijn geval) simpelweg een zit/sta bureau met daaronder een platte (of zelfs inklapbare) loopband.

Deze categorie loopbanden (of wandelbanden) zijn speciaal ontwikkeld voor wandelen. Ze zijn dus perfect voor een wandelbureau, omdat ze meestal volledig plat zijn en dus makkelijk onder een zit/sta bureau schuiven. Vaak hebben deze inklapbare loopbanden een maximum snelheid van zo’n 6 km/u. In mijn ervaring loop ik tijdens het werken nooit harder dan 3,5 km/u.

Er zijn complete sets te koop, maar deze zijn (op dit moment) vrij prijzig. Door de combinatie zelf te maken kun je veel geld besparen en heb je bovendien meer keus.

Het is wel belangrijk om even na te denken over de hoogte. Ik ben bijvoorbeeld 187 cm lang, en wilde in eerste instantie aan de slag met een zit/sta bureau van IKEA. Deze bleek voor mij met een maximale hoogte van 120 cm echter niet hoog genoeg in combinatie met de loopband. Een loopband voegt al snel 10-20 cm hoogte toe.

Ik heb dus gezocht naar een zit/sta bureau die tot 130 cm hoog kan. Als je minder lang bent zal een stabureau met een maximale hoogte van 120 cm geen probleem zijn.

Verder heb ik zelf gekozen voor een (wat duurdere) loopband die tot maximaal 10 km/u kan gaan. Op die manier heb ik nog de optie om in de winter af en toe binnen hard te lopen. De ruimte is toch in gebruik, dus het leek me een handige combinatie.

De voordelen van een wandelbureau

De voordelen van een wandelbureau (ook bekend als loopbureau, loopband bureau, treadmill desk of walking desk) zijn duidelijk: je werkt zoals normaal én je beweegt tegelijkertijd.

En het is eigenlijk heel logisch als je erover nadenkt. Veel mensen voelen zich geïnspireerd en creatief tijdens wandelingen. Zo stond Steve Jobs erom bekend dat hij vooral wandelmeetings hield. De beste gesprekken ontstaan vaak nu eenmaal tijdens een wandeling.

Tegelijkertijd voelt lopend werken ook verrassend natuurlijk. Onze voorouders waren non-stop in beweging. Niet alleen om te jagen, verzamelen, land te bewerken en water te verzamelen – mijn oma heeft bijvoorbeeld lange tijd de was nog met de hand moeten doen. Dat is behoorlijk intensieve beweging!

Bewegen is leven. En voordat schermen onze levens overnamen was beweging overal. Zelfs in een zittend beroep als boekhouder moest je nog niet zo lang geleden regelmatig opstaan en een stukje lopen om de juiste papieren te pakken.

Met een wandelbureau voeg je eenvoudig natuurlijke beweging toe aan een zittende bezigheid. En naast werken kan ik mijn wandelbureau natuurlijk ook gebruiken om bijvoorbeeld video’s of series te kijken terwijl ik wandel – best leuk.

Maar je kunt toch gewoon een zit/sta bureau gebruiken?

Absoluut. En staand werken aan een zit/sta bureau is een enorme vooruitgang ten opzichte van zittend werken. Maar uiteindelijk loop ik zelf tegen hetzelfde probleem aan: mijn lijf blijft niet graag lang in één houding.

Mijn ervaring met zit/sta bureau’s op o.a. mijn flexwerkplek is dat ik last van mijn voeten en rug krijg. Hierdoor ga ik uiteindelijk zitten en vliegt de tijd voorbij, waarna ik uiteindelijk nog steeds meer zit dan goed voor me is.

Lopend werken aan mijn wandelbureau maakt me ook moe – begrijp me niet verkeerd. Maar het is dezelfde vermoeidheid die ik voel na een wandeling buiten. Een vermoeidheid die me helpt mijn lichaam sterker te maken. Ik ervaar geen zeurende pijn in mijn rug, schouders of voeten – ik ervaar voldane moeheid.

En weet je wat zo grappig is? Zodra ik aan het werk ben aan mijn wandelbureau vliegt de tijd. Ik heb meestal niet eens door dat ik nog aan het wandelen ben.

Mijn wandelbureau ervaringen

Zodra ik las over wandelbureaus wist ik direct dat dit bij me past. Nadat ik wat studies en ervaringsverhalen had gelezen besloot ik gewoon meteen in het diepe te springen.

Na de verbouwing moest ik nog investeren in een goed bureau, en dat zou sowieso een zit/sta bureau worden. Dus de keuze was snel gemaakt.

Mijn eerste loopband bureau ervaring was precies zoals anderen het omschreven: het is even 10 minuten wennen – daarna voelt lopend werken heel natuurlijk.

Ik kan alle werkzaamheden probleemloos lopend uitvoeren. Van schrijven tot mailen, van programmeren tot Zoom meetings – het is geen probleem. Heel soms mis ik een ‘klik’ op m’n scherm, vooral als ik iets heel specifieks moet selecteren. Maar voor die twee gemiste kliks per uur voel ik me fitter, gezonder én vrolijker.

Op dit moment werk ik meestal in sessies van een uur. Dat doe ik niet bewust. Ik pauzeer de wandelband als ik voel dat het tijd is voor pauze, en op dit moment is dat vaak na ongeveer een uur. Dan pak ik wat te drinken en ga ik een paar minuten zitten. Vervolgens klim ik weer op m’n loopband en ga ik weer aan het werk.

Ik heb de optie om zittend te werken (aan een andere tafel), en soms doe ik dat als ik me moe voel. Ik werk ook nog regelmatig vanuit een koffiezaakje in de stad (zoals nu) of mijn flexwerkplek (aan een normaal zit/sta bureau).

Maar werken aan mijn wandelbureau heeft voor mij een soort fun-factor die lastig te omschrijven is. Het voelt gewoon fijn, natuurlijk en leuk. En achteraf voel ik me lichamelijk voldaan.

Leuk voordeel: ik verbrand op deze manier zo’n extra 180 calorieën per uur!

De nadelen van een wandelbureau

Ik ben onwijs enthousiast over mijn wandelbureau – maar het heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen.

  • Het is een extra apparaat in huis dat ruimte in beslag neemt, grondstoffen heeft gekost, stuk kan gaan, energie verbruikt en onderhoud nodig heeft.
  • Het niet altijd praktisch om te wisselen naar een zittende positie aan hetzelfde bureau.
  • Het is daarnaast ook een investering van een paarhonderd euro.
  • Tot slot maakt het natuurlijk ook wat geluid, vooral op hogere snelheden.

Een aantal nadelen zijn echter goed om te buigen:

  • Wij verwarmen onze werkplek elektrisch – dat kost behoorlijk wat energie. De loopband produceert zelf wat warmte (door de aandrijving en wrijving van de mat) maar nog veel belangrijker: ík blijf er warm van. Ik verwacht dat mijn wandelbureau ons behoorlijk wat stroom kan besparen deze winter, doordat de verwarming veel lager (of uit) kan.
  • Het is waarschijnlijk mogelijk om een geschikte loopband tweedehands te vinden, dit maakt je aanschaf een stuk duurzamer en voordeliger. Je kunt ook een normale (tweedehands) loopband gebruiken (doorzoek Marktplaats), mits de beugels niet te hoog zijn voor onder je stabureau. Anders kun je zelf natuurlijk iets in elkaar knutselen (zie volgend punt).
  • Je kunt je loopbureau ook realiseren door zelf wat te klussen of knutselen. Op ons Pinterest board vind je genoeg inspiratie voor een DIY treadmill desk.
  • Ik kan de kosten voor mijn werkplek aftrekken als bedrijfskosten, wat de investering minder groot maakt. Als je voor een werkgever werkt kun je onderzoeken of er mogelijkheden zijn om ook op jouw werkplek te investeren in een wandelbureau.
  • Met rubberen geluidsdempers kan eventuele geluidsoverlast goed worden verminderd.
  • Wil je aan hetzelfde bureau ook zittend kunnen werken? Je kunt investeren in een speciale ‘leunkruk’ (of zit/sta kruk) of kijken of je een kruk of stoel op de loopband kunt plaatsen (zonder deze te beschadigen).
  • Door je loopband goed te onderhouden (lees de handleiding!) kun je schade voorkomen en de levensduur verlengen.
  • Door hem te bestellen via een betrouwbare winkel voorkom je gedoe met garantie en/of retourneren indien er iets niet in orde is. Check ook de productreviews zorgvuldig, want sommige loopbanden die worden aangeboden op winkels als Amazon zijn van lage kwaliteit.

Het is aan jou om te bepalen of je de voordelen vindt opwegen tegen de nadelen, en welke configuratie je uiteindelijk kiest. Indien je nog twijfelt kun je sowieso beginnen met een zit/sta bureau en later pas investeren in een loopband.

Overigens kun je dit vaak ook simpel realiseren met een plank aan de wand, een opzetstuk op je bestaande bureau of een kast met de juiste hoogte.

Loopbureau/wandelbureau

Welke loopband moet ik hebben voor mijn wandelbureau?

Ik kan hier niet echt een algemene aanbeveling doen, omdat er zoveel opties zijn en het aanbod continu verandert. Hieronder vind je een paar links naar bol.com. Als je iets bestelt via mijn link ontvang ik een kleine commissie, maar kijk vooral rond op internet.

Ik ben uiteindelijk gegaan voor de Walkingpad van Gymstick. De normale versie kan tot 6 km/u en zou ik adviseren voor de meeste situaties. Indien je (net als ik) wil kunnen hardlopen is er ook de Pro versie tegen een meerprijs.

Ik ben erg tevreden met mijn keuze. Maar zoals gezegd – er zijn talloze prima opties op de markt.

Als je korter bent dan 185 cm kun je vrijwel ieder sta/zit bureau aanschaffen, waaronder die van IKEA. Als je langer bent kan het nodig zijn om te zoeken naar een sta/zit bureau dat een werkhoogte heeft van minimaal 130 cm.

Volg voor inspiratie om zelf een wandelbureau in elkaar te klussen ook even ons DIY treadmill desk ideeën Pinterest Board.

Mocht je vragen hebben over werken aan een wandelbureau – of jouw ervaringen met lopend werken willen delen – laat dan even een reactie achter!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test