“Very little is needed to make a happy life;
it is all within yourself,
in your way of thinking.”

Marcus Aurelius

Zit het even niet mee?

Weet je – je kunt niet altijd vrolijk zijn. Niets aan te doen. Soms zie je er gewoon even de lol niet van in, en spendeer je je dag in negativiteit. Lekker zeuren, lekker in de slachtofferrol – bleh.

Maar wat doe je wanneer je de slachtofferrol zat bent? Wat kun je doen als je je vrolijker wilt voelen? Deze kleine manieren helpen je snel een eerste stap te zetten om je humeur te verbeteren.

Je kunt deze stappen ook combineren om nog meer effect te bereiken. Het is geen magie, maar een lijstje vol gezond verstand. Dingen die je al weet, maar die je graag even onder elkaar ziet zodat je kunt kiezen.

23 manieren om snel je humeur te verhogen

Welke van deze kleine stappen wil jij nu zetten om uit de negatieve spiraal te stappen en je humeur te verbeteren?

 1. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Als je minder goed slaapt, overweeg dan een kort dutje te doen overdag. Vermoeidheid is één van de belangrijkste redenen van een laag humeur.
 2. Ruim op. Door je omgeving op te ruimen verminder je stress waardoor je je vaak direct vrolijker voelt.
 3. Geef iemand een knuffel. Knuffelen is een geweldige manier om je direct beter te voelen. Heb je geen persoon voorhanden? Een huisdier of zelfs een knuffelbeer beetpakken helpt ook.
 4. Zorg voor voldoende omega 3. Omega 3 heeft, naast je hartgezondheid en het verminderen van ontstekingen, mogelijk invloed op je humeur. Eet voldoende lijnzaad of slik plantaardige omega 3.
 5. Haal kalm en diep adem. Een korte ademhalingsoefening helpt je kalmeren waardoor je je problemen direct beter in perspectief kunt plaatsen. Het helpt je ook je stresshormonen verminderen.
 6. Uit je dankbaarheid. Benoem waar je je dankbaar voor voelt of schrijf het op. Door dankbaarheid te uiten zul je je vrolijker voelen met weinig moeite.
 7. Ga sporten om je humeur te verbeteren. Een beetje beweging vermindert stress, verbetert de bloedsomloop en helpt gelukshormonen te produceren.
 8. Doe een mindfulnessoefening. Neem een paar minuten om met je aandacht volledig in het moment te komen. Je zult al snel ontdekken dat de ellende in je leven zich vooral in je gedachten plaatsvindt.
 9. Dans op leuke muziek. Dansen is een verrassend goed middel tegen neerslachtigheid. Zet muziek op die je blij maakt en dans lekker mee – zo krijg je ook meteen een goede work-out.
 10. Laat het nieuws buiten de deur. Check vandaag – of in ieder geval de komende uren – geen nieuws. Sluit je even af voor de wereld en richt je op je eigen leven. Door de eeuwige waterval van ellende regelmatig dicht te draaien, kun je je humeur verhogen.
 11. Maak een wandeling buiten. Buitenlucht en daglicht vormen een magische combinatie om je humeur te verbeteren.
 12. Zet een kleine, nuttige stap. Door iets nuttigs voor elkaar te krijgen (al is het maar een brief op de post doen) voel je je direct een stuk meer voldaan en blij. Welke stap kun je nu zetten om jezelf nuttig te maken?
 13. Denk aan alle dingen die goed gaan. Zeker wanneer ons humeur minder is richten we ons op alle dingen die verkeerd gaan. Verplaats je aandacht eens naar alle dingen die goed gaan. Dat helpt je snel een positieve blik te ontwikkelen.
 14. Neem afstand van je smartphone. Leg je smartphone vandaag een paar uur in een andere kamer (in stille modus) of laat hem thuis wanneer je de deur uit gaat. Tijdelijk niet verbonden zijn brengt veel mensen rust, ruimte en blijdschap.
 15. Zoek het bos op. Een bosrijke omgeving werkt kalmerend voor onze psyche.
 16. Zorg voor voldoende vitamine D. Zoek de buitenlucht op en laat elke dag wat zonnestralen op je huid vallen (smeer je in als je langer in de zon wilt blijven). Zit je de laatste tijd veel binnen of schijnt de zon weinig? Overweeg om vitamine D bij te slikken.
 17. Doe iets met je handen. Als je veel in je hoofd leeft kan het heel kalmerend werken om iets met je handen te doen. Denk aan het verpotten van een plant, tuinieren, knutselen of een puzzel maken.
 18. Verweef wat yoga in je dag. Zelfs een simpele yoga sessie kan al een enorme positieve impact hebben op je humeur.
 19. Zet vogelgeluiden aan of zoek de vogels op buiten. Vogelgeluiden helpen ons onbewust kalmer en blijer te voelen.
 20. Doe iets voor een ander. Anderen blij maken is een geweldige manier om je eigen humeur te vergroten. Doe iets aardigs voor een ander en merk hoe ook jij je vrolijker voelt.
 21. Neem een pauze van social media. Hoe meer tijd je doorbrengt op Instagram, Facebook of andere sociale media – des te groter de kans dat je je niet zo vrolijk voelt als je je zou kunnen voelen. Neem regelmatige pauzes van social media om je humeur hoog te houden.
 22. Doe iets met volledige aandacht, zoals een kop koffie of thee drinken.
 23. Doe iets alleen omdat je het leuk vindt. Niet alles wat we doen hoeft nuttig te zijn. Doe iets wat je alleen maar doet omdat het leuk is. Spelen geeft ons de ruimte om nieuwsgierig te zijn en te experimenteren. Hierdoor verminder je stress en verhoog je je humeur.

Zo maak je je leven steeds leuker

In mijn bestseller Steeds leuker laat ik je zien hoe je met kleine, simpele stappen je hele leven in een opwaartse spiraal kunt brengen.

Ontdek ook waarom tienduizenden mensen aan de slag gingen met Steeds leuker.

Lees meer en bestel het boek direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test