In dit artikel...
Verschillende versies van jezelf
Vaak hangt het van de situatie af welke versie van jezelf je laat zien. Op het werk gedraag je je net even anders dan wanneer je met vrienden bent. En bij je ouders word je toch altijd weer een beetje het kind, ook al ben je allang volwassen.
Dat hoeft geen probleem te zijn zolang je nog steeds dicht bij je eigen gevoelens, gedachten, normen en waarden blijft.
Merk je echter dat je een rol speelt of dat je gedrag vertoont dat niet (meer) bij je past? Dan wijs je een deel van jezelf af. Met andere woorden: je doet jezelf anders voor om te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
In dat geval is het tijd om uit die rol te stappen en weer dichter bij jezelf te komen. Onderstaande tips kunnen je daarbij helpen.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
Tip 1 – Wat denk en voel je zelf?
Soms is het lastig om je eigen gevoelens en gedachten te onderscheiden van die van anderen. Op je werk, in je vriendenkring, bij familie en via de media krijg je verschillende meningen, adviezen en ideeën te horen.
Als je daarbij ook nog eens extravert bent en veel bespreekt met anderen, dan is er een kans dat je overspoelt raakt met wat anderen vinden. Dat kan best verwarrend zijn.
Wie moet je geloven? Waar ben je het mee eens? Wat is goed advies en wat niet?
Om weer dicht bij jezelf te komen, is het belangrijk dat je onderscheid leert maken tussen wat jij denkt en voelt en de gedachtes, emoties en opvattingen van anderen.
Vind je dit lastig? Let dan eens op de reactie van je lichaam in een bepaalde situatie of tijdens een gesprek. Een knoop in je maag, verkramping in je schouders, een geforceerde glimlach of een onrustig gevoel – het zijn allemaal tekenen dat wat je doet of zegt, niet past bij wat je écht voelt of denkt.
Tip 2: Ken je persoonlijke waarden
Als je weet waar je voor staat en wat jij belangrijk vindt, dan is het makkelijker om dicht bij jezelf te blijven. Jouw persoonlijke waarden wijzen je de weg bij het nemen van beslissingen en het stellen van prioriteiten.
Dat scheelt veel energie. Je hoeft je namelijk niet druk te maken over de mening van anderen.
Om jouw persoonlijke waarden te bepalen kun je de volgende vragen stellen:
- Wat voor persoon wil ik zijn?
- Hoe wil ik omgaan met anderen?
- Waar hecht ik veel waarde aan?
- Wat maakt mij gelukkig?
- Waar wil ik voor vechten?
Voor de één zijn dit dingen als familie, gezondheid en financiële zekerheid. Terwijl een ander meer waarde hecht aan liefde, vrijheid en onafhankelijkheid – of aan eerlijkheid, betrouwbaarheid en rechtvaardigheid.
Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. De meeste mensen hebben meer dan drie persoonlijke waarden, die kunnen wisselen gedurende het leven. Wel is het vaak zo dat je een volgorde van belangrijkheid kan maken, zodat je weet wat op dit moment je prioriteiten zijn.
Tip 3 – Maak duidelijke keuzes
Als je keuzes maakt die passen bij je persoonlijke waarden, dan blijf je dicht bij jezelf. Dat geeft een goed gevoel. Je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Het beeld dat jij van jezelf hebt, past bij de manier waarop anderen naar je kijken. Dit maakt je authentiek.
Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat je duurzaamheid belangrijk vindt, maar als je vaak een verre vliegreis maakt en rondrijdt in een benzineslurpende auto – dan klopt er iets niet.
Jouw persoonlijke waarden krijgen pas betekenis als je er duidelijke keuzes en acties aan koppelt.
Als jij een liefdevol persoon wilt zijn, wees dan meelevend in plaats van veroordelend. Als je financiële zekerheid belangrijk vindt, start dan met sparen en stop met uitgeven.
Tip 4 – Weg met de twijfel. Durf op jezelf te vertrouwen
Mensen die dichtbij zichzelf blijven, hebben vaak een gezonde dosis zelfvertrouwen. Zij hebben geen goedkeuring van anderen nodig en doen zich niet anders voor dan dat ze zijn.
En dat is fijn, want op die manier trek je mensen aan die van je houden om wie je echt bent.
Gooi die twijfel dus snel de deur uit. Jij bent goed zoals je bent. Bovendien weet jij het beste wat goed voor jou is. Hoe meer je leert daarop te vertrouwen, hoe duidelijker jouw innerlijke stem wordt.
In het begin fluistert die stem misschien nog en moet je heel stil zijn om haar te horen. Maar op een gegeven moment is het glashelder en weet je precies waar je naar verlangt en wat bij je past. Ook zal je innerlijke stem je waarschuwen als iets niet goed voelt. Tip: je eerste ingeving is vaak correct.
Dat betekent niet dat je nooit meer een verkeerde beslissing neemt. Het betekent wel dat je altijd je eigen weg kiest en dicht bij jezelf blijft.
Tip 5 – Neem tijd voor jezelf
Vind je het moeilijk om dicht bij jezelf te blijven en merk je dat je regelmatig afdwaalt van wie je echt bent? Dan neem je misschien niet genoeg tijd voor jezelf.
Gun jezelf tijd waarin je je gedachten de vrije loop kunt laten en helemaal jezelf kunt zijn. Dingen die je kunt doen:
- In je dagboek schrijven.
- Mediteren.
- Helemaal opgaan in een hobby.
- Dansen, zingen, spelen.
- Je lichaam in beweging brengen: sporten, wandelen, tuinieren.
- Jezelf in de watten leggen met fijne muziek, een warm bad of uitgebreide maaltijd.
- Gewoon een beetje rommelen in huis.
- Rustig op een bankje zitten en kijken naar de kinderen, mensen en dieren die voorbijkomen.
De kunst is om helemaal op te gaan in het moment. Als je op dat bankje zit en bedenkt dat die boom eigenlijk gesnoeid moet worden of dat je deze pauze niet hebt verdiend, dan kom je nog niet echt tot jezelf.
Helemaal jezelf durven zijn
Durf jij helemaal jezelf te zijn? Met deze Bundel wil ik je inspireren om je unieke zelf te vieren en de vrijheid te cultiveren om helemaal jezelf te durven zijn. Elke dag, ook bij andere mensen.
Ontdek tips, inzichten, inspiratie en oefeningen om steeds meer jezelf te worden, in kleine praktische stappen. Doe je mee?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.