Artikel opslaan

1. Zorg voor een duidelijk financiëel overzicht

Als je geen idee hebt hoeveel geld er binnen komt en er weer uit gaat is het makkelijk om in het rood te komen. Je moet weten hoeveel geld je maandelijks te besteden hebt en er een verantwoordelijk plan van maken. Maak dus een budget voor je financiën zodat je precies weet waar je geld blijft. Lees ook: ‘Verlaag je Vaste Lasten (plus excel bestand!)‘ op Leukegeit.nl.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Maak van schulden aflossen een prioriteit

Schulden kosten je geld. Als je naast een hypotheek nog andere schulden hebt doe je er goed aan deze schulden zo snel mogelijk af te lossen. Door dit te doen verlaag je je maandlasten en vergroot je dus je besteedbare inkomen. Hierdoor zul je minder snel in het rood komen.

Een effectieve manier om je schulden af te lossen is de ‘Sneeuwbal methode’. Hiermee los je je schulden snel af zonder in te leveren op levenskwaliteit.0
Lees meer op Wikipedia.

3. Snij in je maandlasten

Bespaar maandelijks geld aan onnodige uitgaven en vergroot je bestedingsruimte. Je kunt makkelijk besparen in de supermarkt of stoppen met overbodige abonnementen die je toch niet gebruikt.

Door een duidelijk overzicht voor jezelf te maken (tip 1) zie je precies waar je geld iedere maand naartoe gaat. Wees creatief en kijk of je je maandlasten structureel naar beneden kunt werken. Misschien kun je energie besparen, leningen oversluiten of kiezen voor een goedkopere auto?

4. Beheer je financiën wekelijks

Het is prettig en belangrijk om een overzicht te maken van je geldzaken, hier eindigt het echter niet. Om structureel uit het rood te blijven is het belangrijk dat je je geld regelmatig beheert. Loop er dus niet van weg omdat je bang bent voor je saldo. Ga de confrontatie aan en doe dit wekelijks.

Het is slim om je financiën wekelijks te beheren. Als je samenwoont is het verstandig dit iedere week samen te doen. Zo houd je grip op je geld en kun je op tijd aanpassingen maken als dit nodig is. Zie rood staan als een absoluut vluchtmiddel als het niet anders kan, maar zorg ervoor dat je normaal gesproken altijd in het zwart staat.

5. Zeg rood staan op!

Misschien een beetje een eng idee, maar je kúnt ervoor kiezen om ‘rood staan’ op te zeggen. Hierdoor wordt 0 je bodem in plaats van -1000. Als je niet meer rood kunt staan dwing je jezelf om je geld beter te beheren. Doordat je bestedingsruimte altijd hoger is wanneer je rood kunt staan kan het zijn dat je laks wordt. Die luxe heb je niet als je niet meer rood kunt staan.

Je kunt ‘rood staan’ gewoon opzeggen bij je bank. Het is een harde maar definitieve ingreep. Wie niet rood kan staan zál niet meer rood staan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test