Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Gebrek aan zelfvertrouwen

Jezelf naar beneden halen hangt vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zou je meer op jezelf vertrouwen, dan zou je niet zoveel commentaar op jezelf hebben. Je zou weten wat je in je mars hebt en daar trots op zijn.

Heb je weinig zelfvertrouwen, dan grijp je vaak de gelegenheid aan om jezelf naar beneden te halen. Zelf merkte ik dat ik me jarenlang naar beneden haalde, doordat ik me enorm veel aantrok van wat anderen van me vonden. Zelfs zoveel dat ik alvast voor hen invulde wat ze van mij dachten en daar in mijn hoofd op reageerde.

Dan liep ik over straat en verontschuldigde ik me in gedachten al voor het feit dat ik mijn bril droeg in plaats van mijn lenzen. “Mijn ogen deden pijn na een paar uur achter mijn laptop werken, dus ik heb mijn lenzen alvast uitgedaan.”

Geen haan die ernaar kraait en toch haalde ik mezelf alweer naar beneden: waarom kun je niet gewoon je lenzen een hele dag in houden?

Het is te belachelijk voor woorden, want met een bril is natuurlijk helemaal niets mis. Sterker nog: ik heb mijn lenzen het afgelopen jaar nauwelijks nog gedragen. Toch was ik jarenlang de hele dag door bezig met mezelf naar beneden halen. Ik was niet slank genoeg, niet fit genoeg, niet slim genoeg, niet handig genoeg, niet sociaal genoeg, niet knap genoeg – etc.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Het leven is geen wedstrijd

Wat er veranderd is, waardoor ik nu wél met opgeheven hoofd mijn bril de hele dag door draag? Ik leerde mezelf minder vaak naar beneden te halen. Of beter gezegd: leer in de tegenwoordige tijd, want het is een proces.

Dat proces startte toen ik mijn eerste dochter kreeg. Tot die tijd vergeleek ik mezelf met oud-klasgenoten van de middelbare school, die op carrièregebied meer bereikt hadden dan ik. Nu haalde ik hen in, op een compleet ander vlak. Ik realiseerde me dat ik in mijn gedachten dus al jarenlang een wedstrijd aan het spelen was.

5 tips om jezelf minder vaak naar beneden te halen

Het is iets wat we van nature doen, onszelf vergelijken met anderen. Tot op zekere hoogte is daar niets mis mee, maar ik sloeg er onbewust in door. En daar werd ik ongelukkig van.

Sinds ik dat besef, doe ik mijn uiterste best om mezelf minder vaak naar beneden te halen. Niet dat ik nu opeens barst van het zelfvertrouwen of arrogant door het leven ga. Maar ik ben er wel een leuker mens van geworden – al zeg ik het zelf.

Ik ben trots op wie ik ben en wat ik doe, accepteer mijn beperkingen en heb steeds minder vaak het gevoel dat ik mezelf overal voor moet verantwoorden. Met deze tips lukt het jou vast ook:

1. Spreek jezelf tegen

Hoor je jezelf iets negatiefs over jezelf denken? Spreek jezelf dan zo snel mogelijk tegen.

Als ik op Instagram zie dat iemand al verder hardloopt dan ik, voel ik meteen weer die prestatiedrang opkomen.

Streng spreek ik mezelf toe: “Je rent, dat is het belangrijkste. Je zoekt naar mogelijkheden om wél te gaan, in plaats van excuses om niet te beginnen. Bovendien luister je naar je lijf door rustig op te bouwen. Je doet het al zoveel beter dan je het had kunnen doen!”

2. Ga na hoe ver je al bent gekomen

In het verlengde daarvan ligt de vraag: hoe ver ben je al gekomen? Oké, je bent (nog) niet waar je wil zijn. Zoals ik: ik wil graag weer 5 kilometer aan één stuk kunnen hardlopen. Dat lukt me nog niet, maar ik ben wel op weg. Een paar weken geleden rende ik 21 minuten, inmiddels al 27 minuten.

Dat is een duidelijk stijgende lijn. Ook als die er niet is, loont het zich echter om na te gaan hoe ver je al bent gekomen. Misschien heb je al vijf keer gesolliciteerd naar een nieuwe baan en werd je telkens geweigerd. In plaats van jezelf naar beneden te halen omdat je niet wordt aangenomen, kun je ook trots zijn op het feit dat je doorzet.

Leren van je fouten en elke ronde sterker worden. Na vijf sollicitatierondes zit je wellicht nog altijd achter hetzelfde bureau, maar je bent niet meer dezelfde persoon.

3. Realiseer je dat je op deze manier niet verder komt

Door jezelf naar beneden te halen, kom je dus geen steek verder. Je blijft immers hangen in je huidige staat, in plaats van er iets aan te verbeteren. Je kunt jezelf te dik vinden en streng gaan afvallen, maar door jezelf te straffen creëer je alleen maar meer problemen.

Zelfliefde is de oplossing, hoe cliché het ook klinkt. Leer van jezelf te houden en signaleer verbeterpunten in plaats van gebreken. Ga afvallen omdat je het verdient om gezond en fit te zijn, niet als straf omdat je niet net zo slank bent als je nu al zou willen.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen

Stop met jezelf vergelijken met anderen. Je kunt wel jaloers zijn op iemand die alles voor elkaar lijkt te hebben, maar je hebt geen idee wat er zich achter de schermen afspeelt.

Wie weet voelt die fitte en succesvolle collega zich doodongelukkig omdat hij nooit écht tijd voor zichzelf neemt.

Net zoals jij niemands complete verhaal kent, kent ook niemand dat van jou. Het heeft dan ook geen zin om jezelf met anderen te vergelijken – daar word je niet gelukkiger van. Je zult het moeten doen met jezelf.

5. Erken de kracht van je gedachten

Denk je negatief over jezelf, dan ga je je slecht voelen. Denk je positief over jezelf, dan ga je je goed voelen. Je hoeft niet meer te presteren om je beter over jezelf te voelen.

Je hoeft alleen maar anders te gaan denken. Haal jezelf naar boven in plaats van naar beneden.

Negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens leren loslaten Bundel

Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.

Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test