Eenzaam en alleen

Onze maatschappij houdt van gelukkige mensen. Ik houd van gelukkige mensen, en de kans is groot dat jij er ook van houdt. Logisch, want gelukkig is wat we allemaal willen zijn. En daarom doen we ons best om fijne emoties te stimuleren. Als je gelukkig bent, dan mag je dit laten zien.

Maar mensen zijn niet altijd gelukkig. Jij bent niet altijd gelukkig, en ik ben niet altijd gelukkig. Maar de meeste mensen houden niet van ongelukkige mensen. Dus houden ongelukkige mensen hun emoties voor zichzelf. Uit schaamte.

Schaamte maakt je eenzaam. Het geeft je het gevoel dat je niet waardevol bent, dat je iets ervaart dat niet wordt geaccepteerd. Dat je er niet bij hoort.

En dus voel je je verschrikkelijk. En alleen. Met je depressie, je burn-out, je twijfels rondom het ouderschap, je hartverscheurende relatie, je sociale angsten, je piekerende brein, je interne belemmeringen. Je laat het aan niemand zien. Want niemand laat immers zijn negatieve emoties zien. Dus je voelt je een freak. Alsof er iets mis met je is.

Het zijn niet jouw emoties, het zijn onze emoties

Wat je ook ervaart op dit moment, welke emoties er ook voorbij komen in je hoofd en in je hart, je bent geen freak. Sterker nog, je bent volkomen normaal.

Als het neerkomt op gevoelens, dan ben je zo normaal als ieder ander mens. Er zijn geen gevoelens die niet eerder zijn gevoeld door andere mensen. Sterker nog, zoals jij je nu voelt, is precies hoe duizenden of misschien miljoenen mensen zich op dit moment voelen.

Je bent niet alleen. Je bent niet uniek. En sterker nog: je bent geen eigenaar van deze emoties. Het zijn niet jouw gevoelens. Het zijn onze gevoelens. Emoties die onderdeel zijn van de menselijke ervaring.

Grote kans dat de persoon waar je het meest tegenop kijkt ooit dezelfde gevoelens heeft ervaren. Grote kans dat ik dezelfde emoties heb of nog ga ervaren. We voelen ons van tijd tot tijd allemaal verloren, verward en verwilderd. We voelen ons van tijd tot tijd allemaal ongelukkig, zelfs al is dat aan de buitenkant niet duidelijk.

Je bent niet alleen

Dus kruip niet weg als je je minder voelt. Schaam je niet. Je hoeft je nergens voor te schamen.

Je bent niet uniek in je gevoelens. Je doet niets nieuws, niets bijzonders, niets opmerkelijks. Je voelt je minder. Dat gebeurt. Het hoort erbij. Deze periodes helpen je groeien. Soms moet je de pijn voelen, om er sterker van te worden.

Maar je hoeft het niet alleen te doen. En je hoeft niet weg te kruipen. Je mag ongelukkig zijn. Echt. Soms is ongelukkig zijn precies datgene wat je nodig hebt om verder te komen. Dan levert het de motivatie die nodig is om je leven te veranderen. Dat is iets moois. Dat is niet iets om je voor te schamen.

Dus schaam je niet. Wees dankbaar, en weet dat je niet uniek bent. Je bent volkomen normaal. Wat je ook voelt.