“You can have it all.
Just not all at once.”
Oprah Winfrey
Burn-out in aantocht – er is storm op komst
Niemand kiest ervoor om in een burn-out te komen. Een burn-out overkomt je.
En we weten allemaal hoe het gaat: er komen donkere donderwolken aangerold uit het oosten, maar jij richt je blik op het zonnige westen. Je hebt geen idee.
Ja, je voelt wel dat het weer is omgeslagen. Het leven voelt anders – minder fijn, minder leuk – maar je hebt het gevoel dat het wel weer ‘overwaait’ wanneer je je takenlijst hebt afgerond.
Zoals ik in 2020, besef je niet dat er achter je een allesbepalende orkaan opdoemt. Want als je zou beseffen dat je regelrecht richting een burn-out dendert, zou je wel van koers veranderen.
Dus wat kun je doen?
Simpel: wees waakzaam op de signalen van een naderende burn-out. Zéker als je het druk hebt.
Hieronder deel ik 11 cruciale signalen. Herken je een combinatie van deze signalen in je leven? Grijp dan direct in en ga weg uit dit gebied voordat de storm daadwerkelijk losbarst. Daaronder deel ik stappen die je nu kunt zetten.
Je zult jezelf later dankbaar zijn.
Pre-order mijn nieuwe boek 🎉
Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.
Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳
Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!
1. Je kunt de onrust niet meer van je af schudden
Zodra je moeite krijgt met ontspannen moet het luchtalarm afgaan. Tijd om jezelf in veiligheid te brengen! ⚠️
Waarom? Omdat de stress dan zal blijven opbouwen.
Hoe moeilijker je het vindt om echt te ontspannen, des te serieuzer je ontspanning wilt nemen.
Lees ook: Hoe je van een onrustig gevoel af komt – zelfs als je alles al hebt geprobeerd (16 tips)
2. Je ervaart tunnelvisie
Je verliest jezelf helemaal. Bijvoorbeeld in je werk of een ander project. Je hele leven draait alleen nog maar om dat ene ding.
Het kan zelfs iets zijn dat je enorm gelukkig maakt. Ik raakte overspannen terwijl ik werkte aan het Broednest, iets waar ik enórm gepassioneerd over was en ben!
Focus is kracht. Maar er moet ook ontspanning tegenover staan. Als je merkt dat je brein zich heeft vastgebeten en het niet kan loslaten, wees dan op je hoede.
Lees ook: Je grenzen aanvoelen en burn-out voorkomen – 5 tips die werken
3. Je voelt je constant vermoeid
Ze noemen het niet voor niets burn-out – het voelt alsof je opgebrand bent.
Voel je je nu al chronisch vermoeid? Heb je moeite met opstaan, ervaar je vage dipjes, leun je steeds sterker op cafeïne en/of suiker? Nodig jezelf dan uit om te luisteren naar je lichaam.
Neem rust. Rust is geen overbodige luxe. Als jij het niet doet, dan regelt je lichaam het wel voor je. Het probleem is alleen dat je dan een paar maanden geforceerd op de bank mag zitten.
Meh.
4. Je voelt je cynisch en negatief
De weg richting burn-out is niet gezellig. Het is bezaaid met negativiteit, cynisme, wanhoop en nihilisme.
En vergeet de spontane huilbuien niet – op zichzelf een rode vlag.
Je raakt emotioneel uitgeput en daardoor verliest je leven alle glans. De wereld voelt grauw en ellendig. Alles voelt zwaarder dan eerst. Je kunt zelfs depressieve gedachten ervaren – het is niet fijn.
We hebben allemaal weleens een mindere week. Maar wuif het niet weg als je omgeving je erop aanspreekt, het kan betekenen dat je van koers moet wijzigen – en snel.
5. Slapen is lastiger
Je bent moe, maar slapen lukt niet.
Wellicht lig je uren te rollen, blijft je brein malen of word je badend in het zweet wakker van een vage nachtmerrie. Soms kom je simpelweg niet in slaap omdat je overdag je vermoeidheid probeerde te ‘temmen’ met cafeïne.
Doordat je slaapkwaliteit achteruit gaat, herstel je minder goed. Hierdoor stapelt de ellende zich op, en voel je je steeds zwakker en vermoeider.
Lees ook: Slapen als een bos rozen – de 20 beste beter-slapen-tips
6. Je wilt je steeds vaker terugtrekken
Mensen gaan je steeds meer energie kosten. Hierdoor krijg je steeds minder zin in sociale interactie. Misschien voel je jezelf paniekerig wanneer je omringd bent door mensen.
Iedereen wil zich af en toe afzonderen. Dat is heel normaal en gezond. Maar wanneer je merkt dat je je meer wilt terugtrekken dan normaal, kan dit een signaal zijn dat er meer speelt.
7. Je hebt een kort lontje
Kleine dingen maken je enorm emotioneel. Je bent snel geërgerd, boos of overweldigd. Je snauwt naar collega’s, je partner en zelfs je kinderen. De mensen in je omgeving beginnen op eieren te lopen.
Word je vaker boos? Vind je iedereen irritant? Kijk dan naar binnen.
8. Je ervaart allerlei vage klachten
Al die stress, vermoeidheid en eventueel compensatiegedrag (cafeïne, comfort-food, alcohol) leidt tot gedoe in je lichaam.
Je immuunsysteem werkt minder goed, waardoor je mogelijk allerlei vage klachten opmerkt. Misschien word je vaker ziek, krijg je ineens last van uitslag op je been of ervaar je droge ogen.
Fysiek en emotioneel ‘opbranden’ gaat niemand in de koude kleren zitten. Als je goed kijkt, zie je dat je lichaam je allerlei signalen geeft dat het écht tijd is voor herstel.
Lees ook: Mijn 14 tips voor een ijzersterk immuunsysteem
9. Je functioneert minder goed
Je begint te merken dat je je steeds minder goed kunt concentreren.
Je productiviteit gaat omlaag, je kunt je minder goed focussen op conversaties, je hebt een minder goed geheugen. Je voelt je ook minder gemotiveerd en krijgt steeds meer het gevoel dat je jezelf echt uit bed moet slépen ’s ochtends.
Je vraagt je af waar je mee bezig bent. Tegelijkertijd zie je geen uitweg, je moet door!
10. Lachen voelt als een verre herinnering
Het leven voelt niet leuk. Het voelt vooral serieus. Alsof je aan het overleven bent.
Je hebt het idee dat er in de toekomst wel weer plezier zal zijn, wanneer je alles geregeld hebt. Maar ondertussen voelt buikpijn van het lachen als een verre herinnering.
Je beleeft nog maar weinig lol aan de dingen die je ooit leuk vond.
Lees ook: Ontstressen – je doet het verkeerd
11. Je maakt jezelf wijs dat er niets aan de hand is
Misschien is het trots of faalangst of perfectionisme. Maar je maakt jezelf wijs dat het wel goed komt:
”Ik ga binnenkort – als dit af is – gewoon even uitrusten, dan gaat het vanzelf weg.”
Je verhoogde stressniveau voelt inmiddels normaal. Je hebt geen idee meer hoe het voelde om echt lekker in je vel te zitten. Om gewoon ontspannen en vrolijk te zijn. Je bent al behoorlijk ver heen, maar het voelt alsof je het nog volledig onder controle hebt.
Daarin ben je niet uniek. Dit is natuurlijk precies de reden dat zoveel mensen zich laten overvallen door burn-out. Alles lijkt beheersbaar, totdat je ineens gevangen zit in een storm die te groot voor je is.
Kom in actie
Een burn-out is geen pretje. En als je het kunt voorkomen moet je dat absoluut doen. Het voorkomt echt een hoop ellende, en zo moeilijk is het vaak niet eens. Met kleine aanpassingen kun je al een heel eind komen.
Hieronder vind je een Bundel vol tips om de onrust snel te verminderen.
Heb je het idee dat je al overspannen bent geraakt? Geen zorgen, dan kun je aan de slag met mijn praktische Bundel Snel herstellen van burn-out, ook als ondersteuning naast professionele behandeling.
- Dit zegt Eline over deze Bundel: “De teksten zijn toegankelijk, troostend, accepterend, heel open en begripvol. De bundel geeft hoop.”
- En dit zegt Lisa: “Door deze bundel te doorlopen voel ik mij al minder overweldigd omdat ik nu het gevoel heb dat ik zelf weer de regie kan nemen. Als ik het even niet meer weet kan ik hier altijd op terugvallen.”
Die naderende storm verdwijnt niet uit zichzelf. Jij moet vertrekken uit dit gebied. En hoe eerder je vertrekt, des te minder ellende er op je wacht. 😊
Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen
Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.
Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Inderdaad, de signalen kloppen. Ik had het niet door omdat mijn burn-out niet werk-gerelateerd was. Maar de actie is hetzelfde: verander de situatie, het gaat niet vanzelf over.