Artikel opslaan

Notitieboekjes zijn nog steeds waardevol

Ja – je kunt tegenwoordig met je een pen op je iPad schrijven. En ja – je hebt allerlei handige notitie apps voor je smartphone. En die dingen zijn leuk en fijn – maar het ouderwetse notitieboekje heeft wat mij betreft nog steeds zijn plaats.

Sterker nog – ik vind steeds meer manieren om waarde uit mijn notitieboekje te halen. Kijk maar!

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

1. Een notebook retreat

Ik doe dit te weinig, maar steeds als ik het doe levert het me ontzettend veel op. Een notebook retreat houdt in dat ik me een dagdeel terugtrek met mijn notitieboekje.

Ik laat alle elektronica thuis en ga compleet onbereikbaar de deur uit met één simpele missie: een specifiek vraagstuk of probleem uitwerken in mijn notitieboekje.

Dit is bijvoorbeeld wat ik deed begin 2017. Ik ging in een koffiezaakje zitten met mijn notitieboek, een verschrikkelijk slechte pen en een geweldige soja latte – en ik sloeg aan het schrijven. Mijn vraagstuk: hoe ga ik mezelf meer naar buiten duwen in 2017? Mijn antwoord na een paar uur schrijven en nadenken: de eerste outline van mijn boek.

  1. Bedenkt een project, onderwerp of vraagstuk waarover je eens goed wilt nadenken.
  2. Vertrek naar de bibliotheek, een koffiezaakje of trek je terug in een rustige ruimte.
  3. Laat al je elektronica buiten deze ruimte. Smartphones, tablets, laptops, smartwatches – alles. Zo voorkom je de “dít is een goed idee, even Googlen of het al bestaat” valkuil. Wat gewoon een vorm van uitstelgedrag is om het moeilijke denkwerk te vermijden.
  4. Werk aan dit vraagstuk gedurende een vooraf gestelde minimumtijd. Bijvoorbeeld 2 uur.
  5. Wees verblijd, verrast en verwonderd over de hoeveelheid denkwerk die je kunt verzetten in zulke korte tijd.

Probeer het eens. Als je creatief vastzit, als je met een probleem rondloopt of als je gewoon tijd nodig hebt om na te denken. Denk op papier, zonder afleiding. Wellicht zul je ook verbaasd staan hoeveel je met je brein kunt doen als je het gebruikt op deze manier!

2. Mindmappen van problemen

Dit doe ik constant. Problemen, uitdagingen en vraagstukken verschijnen op het midden van de pagina. En daar omheen schrijf ik antwoorden die me te binnen schieten.

Bijvoorbeeld – Wat moet ik allemaal nog regelen voordat ik een paar maanden naar India vertrek? Het antwoord is geen netjes gesorteerd lijstje. Het antwoord is een wolk aan antwoorden. Werkprojecten, een deel van mijn paklijst, administratieve zaken zoals het visum regelen, het huis klaarmaken, etc.

Het voordeel van deze aanpak is dat het aansluit bij hoe het brein werkt. Niemand denkt gestructureerd in lijstjes. Het is daarbinnen eerder een bingomolen. Alles rolt door elkaar en af en toe floept er ineens een gedachte uit.

Nadat ik alles op papier heb gezet in een mindmap, heb ik de mogelijkheid om het resultaat in een lijstje te zetten. Maar meestal gebruik ik de mindmap zelf als een soort todo lijstje. Lekker krassen en schrappen, dat geeft toch meer voldoening dan een streepje zetten in een lijstje.

3. Mijn dag plannen

Op veel dagen – wanneer ik het wat drukker heb – plan ik mijn dag vantevoren in mijn notitieboekje. Een tijdje geleden heb ik mijn uitgebreide takenlijst de deur uit gegooid om het in te ruilen voor een simpele dagplanning.

Hoe ziet mijn dagplanning eruit? Simpel: ik leg drie eieren.

En die eieren zijn mijn 3 belangrijkste taken voor de dag. Ik vraag mezelf af: ”Welke 3 dingen kan ik morgen doen waarmee ik de dag tevreden zou afsluiten?”

Als ik deze keuzes heb gemaakt en deze 3 dingen heb genoteerd, kan ik de volgende ochtend meteen aan de slag zonder na te hoeven denken. Lekker simpel. En omdat ik mezelf beperk tot 3 taken, voel ik me productief en niet overweldigd en overwerkt.

Plus, ik kan lekker schrappen en krassen. Fijn.

4. Doodelen

Ik gebruik mijn notitieboekje soms gewoon om nutteloze en nuttige dingen te noteren. Om rare tekeningen te maken. Om stroomschema’s te maken van processen in mijn leven, zodat ik ze beter begrijp. Of om willekeurige aantekeningen te maken tijdens een telefoongesprek.

Dit helpt me om creatief en ontspannen te werken. Het helpt me ook om een soort spoor na te laten van mijn werk. Ik weet namelijk nog precies hoe de pagina eruit zag waar ik dat telefoonnummer opschreef, waardoor ik het snel gevonden heb zonder dat ik het hoef te labelen of categoriseren op een computer.

Het brein functioneert gewoon anders als je schrijft. Er is meer ruimte voor creativiteit. Iets wat je mist op je smartphone of je laptop, waar je toch al snel wordt gedwongen om iets te structureren wat nog geen structuur hoeft te hebben.

5. Ik gooi het lekker bij het oud papier

En dit is het allergrootste voordeel van een notitieboekje: als hij vol is gaat hij bij het oud papier.

Niet meteen natuurlijk. Maar wel na een paar weken.

Een notitieboekje werkt een beetje als je brein: als dingen net gebeurd zijn lijkt het allemaal belangrijk en relevant. Maar die relevantie slijt met de tijd. En daarom hoef ik mijn notitieboekjes geen jaren te bewaren.

Dat deed ik altijd wel hoor. Ik had een hele stapel met oude notitieboekjes in een kast liggen, omdat ik het ‘handig’ vond voor later. Ik keek er natuurlijk nooit in. En na een paar jaar besefte ik dat het richting het oud papier kon.

Het punt is: notitieboekjes zijn vergevingsgezind, praktisch, tijdelijk en lekker vergankelijk. Zodra het klaar is, is het klaar. Geen online backups, geen onuitgevoerde plannen die je levenslang blijven achtervolgen. Elke paar maanden een schone lei, met alleen dingen die nu relevant zijn.

Heerlijk.

Notitieboekjes omarmen leven in het moment. Geen wonder dat zoveel hipsters in San Francisco hun laptops thuislaten als ze gaan werken in een koffiezaakje. En geen wonder dat notitieboekjes zoveel warme gevoelens oproepen bij zoveel mensen.

Het is gestructureerde chaos. Vrijheid op een A5je. Zonder dat het popups en Instagrammetjes in je gezicht gooit. En zonder dat het ding waar je mee werkt je afleidt.

Dus vandaar. Ik kan het je van harte aanraden. Lekker krassen, lekker vergankelijk, lekker chaotisch en lekker vrij. Dat maak me blij. Misschien jou ook.

Mijn favoriete notitieboekjes

Ik kies zelf het liefst voor een A5 blanco notitieboekje met een harde kaft, lintje en elastieken sluiting, van gerecycled materiaal.

Ja – die boekjes kunnen onwijs duur zijn, maar ik ontdekte een aantal jaar geleden dat mijn favoriete notitieboekje gewoon voor een paar euro bij Dille & Kamille te koop is – best fijn.

Dit is geen gesponsord artikel, ik ben echt gewoon dol op die notitieboekjes. Overigens gebruik ik op reis meestal een blanco schrift, omdat dit wat lichter is in mijn ultra-light-backpack.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test