Artikel opslaan

Een boek schrijven tussen de palmbomen

Ja, ik ben gek op palmbomen. En als je soChicken langer volgt weet je dat ik mijn eerste boek Steeds leuker heb geschreven tussen de palmbomen.

Ik nam gedurende 30 dagen plaats op een tropisch eiland, en schreef de eerste versie van mijn boek door elke ochtend een paar uur te schrijven. Daarna ging ik zwemmen, lezen, vegan eetzaakjes scouten en slap bier drinken.

Best fijn.

Maar die trip was wel een uitzondering. Omdat een boek schrijven zo nieuw voor me was, besloot ik het anders aan te pakken. Normaal gesproken zoek ik de palmbomen dichter bij huis.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Typen naast pruttelende koffie

Als je mijn minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk hebt gevolgd dan weet je dat ik dol ben op vakantiehuisjes. Ze zijn compact, gezellig, je hebt alles wat je nodig hebt zonder overbodigheden – én je bent in een heerlijke omgeving.

Daarom kies ik er vaak voor om afgebakende projecten – zoals het schrijven van een nieuwe cursus – in een vakantiepark te doen. Meestal in een Center Parcs park, omdat ik daar goede herinneringen aan heb uit mijn jeugd. En omdat ik nog altijd warmloop voor wildwaterbanen.

Ik ontwikkelde bijna alle online cursussen op deze manier. Met volledige focus werken van 9 tot 4, daarna lekker in het bos wandelen, pruttelen in het bubbelbad en blauwe plekken oplopen in de wildwaterbaan, gezond koken en ’s avonds lezen bij de open haard.

Best oké.

En aangezien ik een nieuw project op stapel heb, kwam het goed uit dat Center Parcs me mailde.

Hoe ik een gratis cursus ontwikkel

Ja, ik kreeg dus mail van Center Parcs. Of ik plaats wilde nemen in één van hun huisjes. Dat leek me een goed idee. Ook omdat ik na alle drukte en zenuwen rondom het Happinez Festival wel wat palmbomen kon gebruiken. En – niet onbelangrijk – er moest een cursus geschreven worden!

Welke cursus? De cursus die ik gratis weggeef bij de eerste druk van mijn boek. Iedere lezer ontvangt een unieke code waarmee hij deze nieuwe cursus gratis krijgt. Voor alle andere mensen zal hij €40 gaan kosten.

Dus ik reisde met Billy naar het Meerdal en ging aan de slag. Typen, zwemmen, koffie drinken en nog meer typen. En ik ben een heel eind gekomen.

Waarom werkt dit zo goed?

 1. Er is weinig afleiding en het leven is simpel in een vakantiepark. Er hangt ook een feel good vibe waardoor het meer voelt als vakantie en minder als werk.
 2. Na het werken is er een enorm tropisch zwemparadijs waar ik lekker kan chillen als beloning voor het harde werk.
 3. Ik zit lekker in de bossen, en dat helpt lekker kalm en blij te zijn.
 4. Er is een duidelijke deadline, vier nachten (ik verblijf meestal een midweek) en dan moet de eerste versie af zijn. Dat zorgt ervoor dat ik niet ga uitstellen.
 5. Het is betaalbaar en dichtbij – in tegenstelling tot Thailand. En er zijn tóch echte palmbomen.
 6. Er zijn eekhoorns.

Als je ook voor jezelf werkt (of je eigen tijd kunt indelen) en meters moet maken op een project, kan dit een geweldige manier zijn om vooruit te komen.

Tips om het meeste uit je werk-retreat te halen

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd van mijn werk-retreats in o.a. vakantieparken. Hieronder mijn beste tips:

 1. Zorg ervoor dat je werk goed afgebakend is. Ik ga meestal voor het schrijven van een volledige eerste versie. Zodat ik thuis verder kan gaan met redigeren.
 2. Zorg voor een goed uitgedacht plan. Zelf vertrek ik met een uitgewerkte outline. Ik hoef niet meer na te denken over het werk. Ik hoef het werk alleen nog maar uit te voeren.
 3. Zorg dat je je werk kunt uitvoeren zonder internet. Niet alleen is toegang tot internet vaak beperkt, het is ook afleidend.
 4. Breek je werk op en plan de dagen die je hebt. Geef jezelf genoeg bewegingsruimte en een realistisch dagdoel. Zoals het schrijven van een minimaal aantal woorden of het afronden van specifieke taken.
 5. Spreek een dagplanning af met jezelf. Ik begin meestal tussen 9 en 10, en ga door tot een uur of 4. Vanaf die tijd ben ik ook écht vrij.
 6. Denk je maaltijden alvast uit. Dat scheelt een berg tijd. Zelf nemen we gewoon een berg boodschappen mee en maken we simpele, gezonde gerechten.
 7. Voed je vakantiegevoel. Het doel is om vooruit te komen, niet om jezelf uit te putten. Ik wil heel duidelijk een vakantiegevoel ervaren terwijl ik tegelijkertijd een berg werk verzet. Daarom ga ik lekker zwemmen en in het bos wandelen. In Thailand schreef ik elke dag maar een paar uur, totdat mijn brein moe begon te worden. Daarna was het gewoon vakantietijd. Hierdoor kun je tijdens je werk-retreat zowel vooruit komen richting je doelen als opladen. Heel fijn.
 8. Kies de juiste periode. Zelf ga ik normaal gesproken in januari of februari op pad, omdat ik vakantiehuisjes het leukst vindt als het koud is buiten. En in die periode zijn ze vaak ook het goedkoopst. De zomer vind ik zelf minder geschikt vanwege de drukte én de warmte.

Dit soort werk-retreats in vakantieparken zijn niet voor iedereen. Maar als je de mogelijkheid hebt en het nut ziet, probeer het eens. Ik ben er dolgelukkig mee.

En hoe is het afgelopen met die gratis cursus?

De ironie is dat ik uitgeput was na het drukke Happinez Festival weekend, dus de eerste twee dagen heb ik mezelf vrij gegeven. Want zoals ik in dit artikel al schreef – ik moet goed voor mezelf blijven zorgen zodat ik niet te gestrest raak.

Ik heb dus niet de hele eerste versie geschreven, maar dat is niet erg. Ik heb nog wat tijd tot november, en ik werk ook prima in mijn favoriete koffiezaakje in Delft – ze hebben hier zelfs een kleine palm staan. 😉

Als je meer wilt weten over deze cursus en hoe je er zeker van kunt zijn dat je een unieke code ontvangt, schrijf je dan even in voor de nieuwsbrief. Dan hoor je al het nieuws als eerste!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test