Artikel opslaan

Hoogsensitiviteit is anders – omgaan met hsp

Meestal vinden we het ontzettend ontroerend of zelfs schattig als je een vriend of vriendin een paar traantjes ziet wegpinken bij een romantische of treurige film. Maar waar ligt de grens tussen het ontroerend vinden of vinden dat de ander een enorme softie is?

Waar jij geen traan om zou laten is voor een ander juist de trigger om deze te laten vloeien. De een is ongevoelig, de ander gevoelig of wordt juist overgevoelig genoemd. En, wat nu als je in plaats van overgevoelig hoogsensitief bent? Wat is dat en hoe kan de hoogsensitieve persoon hiermee omgaan?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat is hoogsensitiviteit?

De Amerikaanse Elaine Aron is de grondlegster van de term ‘Highly Sensitive People (HSP)’. Zij heeft meerdere boeken geschreven over hoe je als HSP jezelf staande kunt houden in relaties, op je werk en hoe ouders hun hoogsensitieve kinderen het beste kunnen begeleiden tijdens de opvoeding. Zij schrijft dat je HSP’s kunt herkennen aan de volgende kenmerken:

  • ze voelen stemmingen van anderen goed aan
  • ze zijn opmerkzaam en aandachtig
  • ze ervaren, reflecteren en voelen diep en intens
  • ze hebben een afkeer van specifieke indringende prikkels
  • ze hebben tijd nodig om alleen door te brengen
  • ze vinden kwaliteit en bevrediging van het werk zeker zo belangrijk als wat je ermee kunt verdienen

Voor- en nadelen van HSP

HSP’s zien meer dan anderen en hebben vaak en sneller door wat er speelt tussen mensen. Ze voelen stemmingen aan en hebben vaak aan een half woord genoeg. Je kunt dit nog sterker in je voordeel trekken als je leert direct te communiceren vanuit het gevoel.

Een nadeel is wel dat er allerlei dingen naar binnen denderen zoals negativiteit en botheid van andere mensen. Een hoogsensitieve persoon raakt daar eerder door van slag en heeft tijd en rust nodig om alle impulsen te verwerken.

Omgaan met hoogsensitiviteit (hsp)

Wanneer je bijvoorbeeld als dertiger door middel van deze artikelen, boeken of van horen zeggen ontdekt dat je hoogsensitief bent, heb je hoogstwaarschijnlijk lang geleefd met bestempelingen.

Voorbeelden hiervan zijn: “goh, je bent zo verlegen en dromerig, angstig, geremd, zenuwachtig of emotioneel onberekenbaar”.

Als mensen het maar vaak genoeg zeggen ga je het nog geloven ook! En met deze ontwikkeling gaan alle voordelen van het HSP zijn verloren.

Enkele coachees kwamen er in mijn praktijk achter dat ook zij zichzelf herkennen in de HSP. Om jezelf te erkennen en accepteren als HSP is de belangrijkste voedingsbodem de eigenwaarde. Tijdens het coachen wordt de eigenwaarde en daarmee de zelfverzekerdheid gevoed waardoor je stap voor stap door de tranen heen kunt glimlachen om jouw kwaliteiten.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test