Artikel opslaan

“The purpose of life is not to be happy.
It is to be useful, to be honorable, to be compassionate,
to have it make some difference that you have lived and lived well.”

Ralph Waldo Emerson

Doe je te weinig met je leven?

We zitten allemaal weleens vast in een routine.

Een beetje richtingloos, en geplaagd met het gevoel dat je niet genoeg uit het leven haalt. Het kan een gevoel van onrust en ontevredenheid veroorzaken, een gevoel van ”Is dit alles?”.

Niet super inspirerend – maar je bent niet alleen.

Veel mensen worstelen met dezelfde vragen en twijfels over hun leven. Want in een wereld vol mogelijkheden is het soms lastig om te bepalen of je wel ‘alles’ uit je leven haalt (wat dit ook mag betekenen).

Want gebruik je je talenten wel optimaal? Zou je meer kunnen betekenen voor je omgeving? En zou je niet meer memorabele ervaringen moeten opdoen?

Je leeft dit leven maar één keer – hoe weet je of je het gebruikt op de juiste manier voor jou?

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Stel betere vragen – vind richting en vervulling

Door jezelf betere vragen te stellen kom je vaak snel tot inzichten.

Goede vragen zetten van alles in beweging en helpen je soms de antwoorden vinden waar je al tijden naar zoekt.

Hieronder vind je 14 vragen die zijn ontworpen om je te helpen bepalen of je genoeg uit het leven haalt. Door deze vragen te beantwoorden (in een journal of in gesprek met een ander), kun je ontdekken waar je staat en wat je kunt doen om meer richting en vervulling te vinden.

Richting en betekenis vinden is een reis – geen eindbestemming. Dus neem je tijd en stuur bij waar nodig.

In kleine stapjes, zonder het perfect te willen doen.

Lees ook: 18 manieren waarop journaling mijn leven leuker maakt

Ontdek 14 vragen om te bepalen of je genoeg uit je leven haalt

Ben je er klaar voor? Hieronder vind je de 14 vragen.

Selecteer een vraag en beantwoord deze op je gemak in een journal. Je kunt ook steeds een vraag bespreken in een conversatie met een goede vriend(in). Zo krijg je geheid interessante gesprekken.

Laten we eens kijken:

 1. “Wat zijn mijn doelen en dromen voor de toekomst en ben ik actief bezig om deze te bereiken?” – Vaak hebben we wel vage dromen, maar doen we in de praktijk weinig om ze te realiseren. Hoe zit dat bij jou?
 2. “Hoe besteed ik mijn vrije tijd en voegt dit echt waarde toe aan mijn leven?” – Doe je dingen die je blij maken met je vrije momenten? Of val je in automatische routines die uiteindelijk weinig voldoening opleveren?
 3. “Hoeveel tijd besteed ik aan persoonlijke ontwikkeling en groei? Waar wil ik meer aandacht aan besteden?” – Misschien kom je tot de conclusie dat je graag meer innerlijke rust zou willen cultiveren. Welke stappen kun je daarvoor zetten?
 4. “Ben ik tevreden met mijn huidige levensstijl? Zo niet, wat kan ik veranderen om meer voldoening te vinden?” – 
Welke kleine (of grote) aanpassingen zouden kunnen helpen om je levensstijl meer in lijn te brengen met je verlangens?
 5. “Hoe breng ik mijn tijd door met de mensen om wie ik geef en draagt dit bij aan mijn geluk en vervulling in het leven?” – 
Op welke manier dragen je dierbare relaties positief bij aan je leven?
 6. “Doe ik dingen waar ik gepassioneerd over ben en geniet ik van wat ik doe?” – Onderzoek of je dagelijkse bezigheden bijdragen aan je levensvreugde.
 7. “Ben ik tevreden met mijn werk en carrière en zo niet, wat kan ik veranderen om meer voldoening te vinden?” – Evalueer of je werk en carrière in lijn zijn met je waarden en verlangens en ontdek manieren om meer voldoening te halen uit je professionele leven.
 8. “Stap ik regelmatig uit mijn comfortzone en probeer ik nieuwe dingen?” – Kijk hoe vaak je uit je comfortzone stapt en welke nieuwe uitdagingen je kunt aangaan om te groeien als persoon.
 9. “Ben ik tevreden met mijn fysieke gezondheid en welzijn en wat kan ik doen om deze te verbeteren?” – Ontdek manieren om goed voor jezelf te zorgen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende slaap.
 10. “Zorg ik voldoende voor mijn mentale en emotionele welzijn en kan ik iets doen om dit te verbeteren?” – Ontdek manieren om stress te verminderen en meer emotionele veerkracht te ontwikkelen, bijvoorbeeld door meditatie, mindfulness of professionele hulp.
 11. “Welke uitdagingen wil ik in het leven aangaan en hoe kan ik deze overwinnen?” – Kijk welke uitdagingen je kunnen helpen om persoonlijke groei te stimuleren en stel haalbare doelen om deze uitdagingen aan te gaan.
 12. “Als ik de huidige koers van mijn leven voortzet, waar ben ik dan over 10 jaar? Ben ik tevreden met deze uitkomst?” – Evalueer of je op de juiste koers zit om je doelen te bereiken en wat succes voor jou persoonlijk betekent.
 13. “Wat zijn mijn grootste angsten en hoe kan ik deze overwinnen om meer uit mijn leven te halen?” – Ontdek manieren om je angsten te overwinnen en je leven te verrijken, bijvoorbeeld door uitdagingen aan te gaan, nieuwe vaardigheden te leren of nieuwe mensen te ontmoeten.
 14. “Welke bezigheden kosten me veel tijd maar voegen weinig waarde toe aan mijn leven of de levens van anderen?” – We hebben allemaal van dit soort ‘tijdverspillers’ in ons leven. En ik zal je een geheimpje verklappen, voor de meeste mensen is het antwoord simpel: doelloos swipen op je smartphone.

Ik hoop dat deze vragen je aan het denken hebben gezet! ☀️

Mocht je meer begeleiding willen in het vinden van jouw weg, kijk dan eens naar onderstaande Bundel. Deze Bundel biedt handvatten en praktische oefeningen om je te helpen meer richting en betekenis te vinden in je leven.

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test