Artikel opslaan

Zoeken naar de zin van het leven

Naarmate je ouder wordt loop je vroeg of laat tegen het grote vraagstuk van ‘zingeving’ aan. Je begint je af te vragen wat de zin van je leven is, waarom je op aarde bent.

Uiteraard zijn er vanuit allerlei invalshoeken verschillende antwoorden te geven op deze vraag. Je kunt het bekijken vanuit spiritueel perspectief, luisteren naar de meningen van anderen of er gewoon vanuit gaan dat dit alles toeval is, en dat je leven geen doel heeft.

Wij denken graag zoals de natuur. In de natuur heeft alles een functie, niets gebeurt voor niets. Ieder dier, iedere plant, iedere cel heeft zijn functie in het grotere geheel. Elk netwerk vormt een ecosysteem, en alle ecosystemen samen vormen de biosfeer. Hierin is ieder onderdeel waardevol. Zonder het één kan het ander niet bestaan.

Beschouw je eigen leven eens vanuit dit perspectief. Als de natuur met jouw leven een doel zou hebben, wat zou dit dan zijn? Bij je geboorte heb je bepaalde eigenschappen meegekregen die je aanwijzingen kunnen geven naar jouw functie in het grote geheel. Door de onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden kun je hierachter komen.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Wat vind je het leukst om te doen?

Om te beginnen is het interessant om jezelf af te vragen waar je precies plezier aan beleeft. Waarbij voel jij je fijn, prettig en heel erg geïnspireerd?

Het kan zijn dat je ontzettend veel plezier beleeft aan het organiseren van evenementen, terwijl je daar nu helemaal niets mee doet. Wellicht raak je compleet geïnspireerd door fantasiewerelden, en ben je na een bezoekje aan de Efteling nog dagen met je gedachten in de droomvlucht.

Misschien voel je je om onduidelijke redenen altijd aangetrokken tot de zee, of tot bijzondere architectuur, of merk je dat je je hele leven al automatisch mensen probeert te helpen.

Vraag jezelf af welke dingen je geweldig vindt om te doen. Waartoe voel je je aangetrokken, waardoor raak je geïnspireerd? Bij welke dingen voel je je helemaal thuis?

Als je leven een doel zou hebben, dan zal dat waarschijnlijk iets zijn wat je ontzettend leuk vindt. Want alleen wanneer we iets echt leuk vinden kunnen we ons er helemaal voor inzetten.

2. Wat zijn je unieke talenten?

Talenten zijn de unieke eigenschappen die je bij je geboorte hebt meegekregen. Jij bent goed in bepaalde dingen.

Je hebt je talenten nodig om datgene wat je het leukst vindt uit te kunnen oefenen. Vaak gaan je talenten hand in hand met de dingen die je het leukst vindt om te doen.

Zelf heb ik ontdekt dat ik het geweldig vind om mensen te helpen meer uit hun leven te halen op een makkelijke manier. Daarbij weet ik dat het vereenvoudigen van ingewikkelde zaken een van mijn talenten is. Ik kan mijn talent dus inzetten om te doen wat ik leuk vind. En terwijl ik iets doe wat ik leuk vind, lever ik een positieve bijdrage aan de levens van andere mensen.

Maak eens een lijst met jouw talenten. Schrijf op wat jij goed kunt, ook al doe je er nu helemaal niets mee. Soms kunnen talenten ineens bruikbaar zijn op een onvoorspelbare wijze. Zo kan het zijn dat jij denkt dat je talent hebt in het organiseren van evenementen, maar in werkelijkheid een talent hebt om mensen te overtuigen tot jouw manier van denken. En dat laatste is een eigenschap die je veel breder kunt inzetten!

3. Wat gaat je het meest aan het hart?

Ieder van ons voelt zich automatisch aangetrokken tot bepaalde zaken. De één voelt een drang om daklozen te helpen een plaats te geven in de maatschappij, de ander is meer betrokken bij het beperken van dierenleed.

Moeder natuur denkt altijd aan het grote geheel. En als jouw leven een doel heeft, dan zal het te maken hebben met iets betekenen voor de wereld, op wat voor manier dan ook. Dat wil niet zeggen dat je moet werken aan het klimaatprobleem als dat je niets kan schelen. Het betekent dat je bekijkt welke dingen jou echt aan het hart gaan, en hier je aandacht op vestigt.

Welke dingen raken jou? Waarbij gaan je handen jeuken? Waar zou jij dolgraag een positieve verandering teweeg brengen? Bedenk dat dit niet hoeft te gaan om wereldwijde zaken. Misschien wil je iets betekenen in de ouderraad van de school van je zoon, of wil je graag een applicatie ontwikkelen om levens te verbeteren.

Niemand hoeft in zijn eentje de wereld te veranderen. Ieder levensdoel is een klein onderdeel in het grote geheel. Wat is jouw bescheiden stukje?

De puzzelstukjes op de plaats leggen

Wat vind je leuk om te doen? Waar ben je goed in? Waar zou je het liefst een verandering teweeg brengen?

Combineer deze zaken en je hebt een levensdoel dat ontstaat vanuit jouw unieke eigenschappen. De dingen die jou maken tot wie je bent, en die je hebt meegekregen met je geboorte. Je kunt je talenten inzetten om een positieve verandering teweeg te brengen en er tegelijkertijd met volle teugen van genieten.

Dat is wat talloze mensen iedere dag doen. Het is wat ik iedere dag doe met deze website. Het geeft zin aan je leven.

Je levensdoel blijft veranderen

Bedenk dat ieder mens meerdere talenten heeft, oneindig veel dingen leuk kan vinden en bovendien veel wil veranderen in de wereld.

Geen enkel complex organisme in de natuur heeft slechts één functie. Jouw levensdoel kan dus ook veranderen met de jaren, en dat is prima. Want alleen door te veranderen kun je het meeste uit jezelf halen, en het beste van jezelf geven aan de wereld.

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test