Artikel opslaan

“Alright,” said the computer and settled into silence again. The two men fidgeted. The tension was unbearable.
“You’re really not going to like it,” observed Deep Thought.
“Tell us!”
“Alright,” said Deep Thought. “The Answer to the Great Question of Life, the Universe and Everything…” said Deep Thought.
“Yes…!”
“Is…” said Deep Thought, and paused.
“Yes…!”
“Is…”
“Yes…!!!…?”
“Forty-two,” said Deep Thought, with infinite majesty and calm.

The Hitchhikers Guide To The Galaxy

Levensdoel vinden – de eerste stap

Voordat we zoeken naar je levensdoel, is het belangrijk dat we de vraag uitpluizen. Want in de vraag zit al direct een deel van het antwoord verstopt.

”Wat is het doel van het leven?”

Er gaan een paar dingen mis als je deze vraag stelt. Om te beginnen: we gaan er blindelings vanuit dat het leven een doel heeft maar dat jij niet weet wat het is. En dat is een behoorlijke aanname om te maken.

Als het leven een doel heeft dan is dit levensdoel door iets of iemand gesteld. Dat betekent dus dat er een eenheid is (noem het God, natuur, het universum) die bepaalde wensen heeft en graag een bepaalde uitkomst ziet. Want als de uitkomst je niets kan schelen, hoef je ook geen levensdoel te stellen.

Niet alleen dat. Als je leven een doel heeft, dan kun je dit levensdoel ook missen en kan je leven dus falen. Best heftig. Zeker als je bedenkt dat de meeste mensen geen idee hebben wat hun levensdoel is.

Het betekent dus ook dat degene die het doel heeft gesteld zijn/haar/hen zin niet kan krijgen. Dat er dus een plan was, maar dat dit plan ook kan mislukken. Sterker nog – dat het vrijwel nooit loopt volgens plan. En dat diegene dus constant teleurgesteld achterblijft.

Wat vreemd is – want als jij de entiteit bent die het voor het zeggen heeft, is chronische teleurstelling waarschijnlijk niet waar je voor kiest.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Dus het leven heeft geen doel?

Er is één ding dat je duidelijk kunt observeren in je leven, en dat is dat je bestaat. Je bent bewust. En dat is het voornaamste waar het leven zich mee bezig lijkt te houden: bestaan.

Het probleem is – als we nadenken over het doel van ons leven, dan houden we ons bezig met de toekomst. Met de dingen die we zullen bereiken, de richting die we in moeten slaan. Maar als je goed kijkt zie je dat het leven zo niet werkt.

Het leven dient zich alleen aan in het ‘nu’. Het is altijd nu. De straks die je ziet, bestaat alleen in je gedachten. Het is alsof je een virtual reality bril op zet en beelden ziet van een toekomst waarin je van alles hebt bereikt en een prachtig levensdoel realiseert.

Mooie beelden, maar niets meer dan dat.

Je kunt je nog zover laten meeslepen door die dagdromen – het is en blijft nu. Je ervaart gedachten altijd nu. Net zoals alle andere dingen die je ervaart. Altijd als je iets ervaart is het nu.

Oké – logisch.

Maar wat betekent dat dan voor mijn levensdoel?

Het betekent dat het doel van je leven geen heldhaftig verhaal is. Want dit soort verhalen bestaan alleen in je gedachten. Het betekent dat het vinden van je ‘levensdoel’ veel simpeler en basaler is.

Als het leven zich alleen aandient in het nu (wat het doet) – dan betekent het dus dat een eventueel levensdoel hier en nu moet plaatsvinden (wat het doet).

Wat is datgene dat plaatsvindt in het nu? Bewustzijn. Dat is wat je ervaart in ieder moment. Je bent bewust en je ervaart je leven. Je ervaart sensaties, gedachten, spontane neigingen om dingen te ondernemen. Allemaal in het hier en nu – altijd.

Je zou kunnen stellen dat het bewust ervaren van je leven het doel van je leven is. Dat betekent dus dat bestaan genoeg is – dat er verder niets hoeft te gebeuren om een succesvol leven te hebben.

Bestaan is alles. Bewustzijn, meer niet.

En ik weet niet hoe het met jou zit – maar ik vind die observatie een stuk aannemelijker dan het idee dat je leven kan falen.

Oké – maar hier kan ik dus niets mee

Nee – dat snap ik. Je kunt er niets mee, totdat je er wel iets mee kunt. En wanneer die tijd komt is dat blijkbaar het moment dat het moest gebeuren.

Is er dan helemaal geen ander doel in het leven? Jawel. Maar opnieuw – het is misschien niet wat je verwacht.

Bestaan is alles – bewustzijn, meer niet. Prima. Dus hier ben je, je bestaat. Het leuke aan jou (en aan mij trouwens ook) is dat je helemaal uniek bent. Je hebt een unieke mix van eigenschappen, interesses, ervaringen, herinneringen en talenten. En deze mix kun je zien als jouw zaadje.

Een klein zaadje bevat alle informatie om een enorme boom te laten groeien. En jouw unieke persoonlijkheid bevat alle ingrediënten om een uniek leven te leiden.

En als je een doel zou willen aanwijzen dan is dit wat je te doen staat in ieder moment: jezelf zijn en doen wat goed voelt voor jou.

Meebewegen met je unieke eigenschappen en bewegen richting liefde in ieder moment. Een appelboom wordt nooit een bramenstruik. Het kan vechten tegen die realiteit. Het kan de realiteit ook omarmen om de beste appelboom te zijn die hij kan (wat dit ook mag betekenen).

Maar je begrijpt hoe dit voor jou uitpakt. Volledige zelfacceptatie, zelfliefde en meebewegen met wie en wat je bent. Werken met je talenten, met je unieke eigenschappen en doen wat goed voelt in ieder moment.

Het is de (niet zo) dramatische ontknoping van mijn eerste boek Steeds leuker: het leven zelf is het doel. Het gaat er niet om wat je gedaan hebt, het gaat erom hoe je leeft in ieder moment.

In ieder moment meer liefde, meer liefde, meer liefde – simpel.

En als blijkt dat je met deze aanpak een duidelijk pad aflegt – prima. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn leven zich ontvouwt richting persoonlijke groei en anderen helpen gezellig mee te groeien. Niet omdat dit ergens voor mij bepaald is, maar omdat dit is wat ik kan doen met mijn unieke persoonlijkheid in ieder moment. Maar dit verhaal bestaat alleen in mijn hoofd. In dit moment is er slechts de uiting van wie ik ben: een persoon in een koffiezaakje die typt op een laptop.

Dus ja – dat is wat ik zie. Geen doel, maar een doorlopend ontvouwen van een uniek leven. Met liefde kun je dit leven mooier, leuker en zinvoller maken. En dat is precies wat we hier doen samen. Maar het kan niet mislukken, tenzij je je gedachten ontzettend serieus neemt.

Aan de ene kant een vaag verhaal – maar aan de andere kant best logisch. En fijn ook. Het betekent namelijk dat je een beetje kunt ontspannen en kunt genieten van de rit – wat de rit ook brengt in dit moment.

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test