Artikel opslaan

Echt, je zit vól met onzin

Aan het einde van een drukke werkdag overvalt alles je ineens. Je hebt nergens zin in. Je vertelt jezelf dat je baan verschrikkelijk is. Dat je vrienden vervelend zijn. Dat je er niet uit ziet, dat je niets uit je handen krijgt, dat je helemaal geen zin hebt in dat etentje morgen. Je ontdekt ineens dat het leven verschrikkelijk is.

De volgende dag sta je op, en zie je alles weer positief in. Plotseling heb je zin om naar je werk te gaan, heb je zin om je vrienden te zien en verheug je je op het etentje van vanavond.

Als je moe, overweldigd, gestrest of kwaad bent, dan zie je alles door een andere bril. Dan is het alsof je binnen rondloopt met een donkere zonnebril, terwijl het buiten ook nog eens bewolkt is. De wereld wordt grauw. Alles lijkt moeilijker, vervelender, grimmiger. De hele wereld wordt minder leuk. En dit gevoel is zo intens, dat je even écht gelooft dat het waar is.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Herken je slechte momenten

Het is ontzettend waardevol om dit soort dagelijkse dipjes te herkennen. Om dit soort onzinnige ontmoedigende gedachten te vangen, en ze direct te bestempelen als ‘leuk geprobeerd, maar ik trap er niet in’. Als je in een dipje zit ben je namelijk geneigd om een aantal dingen te doen die je eigenlijk beter niet kunt doen. Althans, niet als je gelukkig, succesvol en tevreden wilt zijn:

  • Je kunt in zo’n bui beter niet geloven wat je jezelf vertelt.
  • Het is niet slim om in zo’n bui lang na te denken over de toekomst. De toekomst zal er namelijk uitzien als een spookmoeras, niet als een bloementuin.
  • Je kunt beter niet piekeren. Sowieso is piekeren niet verstandig, maar als je in zo’n bui bent kun je jezelf een sombere bui aanpiekeren.
  • Het is niet slim om diep te filosoferen. De zin van het leven wordt niet fleuriger als je er over nadenkt vanuit een dipje.
  • Om keuzes te maken die verder gaan dan welke maaltijd je gaat bestellen.
  • Om eindeloos te praten over je problemen. Soms kun je dingen beter even laten.

Het is vooral slim om je negatieve bui te herkennen. Om te erkennen dat je je nu minder goed voelt, waarschijnlijk omdat je moe bent, en dat je gewoon even bij moet komen. Dat je de dingen nu beter even kunt laten voor wat ze zijn, zodat je er later met een frisse positieve blik naar kunt kijken.

Dat inzicht voorkomt dat je verkeerde keuzes maakt, dat je overhaast reageert en dat je dingen onnodig moeilijk maakt voor jezelf.

Stel het denkwerk uit

Op slechte momenten heb je nergens zin in. Op goede momenten kun je de hele wereld aan. Doe jezelf dus een plezier, en pak de wereld aan in je goede periodes.

Ik heb wel eens negatieve gedachten die nergens op slaan. Dan denk ik dat alles wat ik doe onzinnig is, dat ik beter met soChicken kan stoppen. Dan worden dingen even te ingewikkeld (techniek, administratie of wat dan ook), en zou ik het liefst gewoon stoppen. Zodra ik dat soort dingen denk, weet ik dat het tijd is om m’n gedachten te verzetten. Dan weet ik dat mijn vermoeide brein me onzin verkoopt. En dat een lekkere douchebeurt en een fijne nachtrust me weer helpen om positief naar de toekomst te kijken.

Stel ingewikkeld denkwerk uit tot het moment dat je beter in je vel zit. Zo voorkom je veel problemen, en voel je je bovendien een stuk beter.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test