Hoe goede daden zich kunnen verspreiden

Pebble is Engels voor kiezelsteen. Het Pebble Effect staat voor de golven die zich verspreiden zodra je een kiezelsteen in stilstaand water gooit. Je hebt het als kind vast regelmatig gedaan, kluiten in de sloot gooien.

Wanneer je een kluit of steen in een sloot gooit reageert het water niet met één golf. Het water reageert met een kring van golven die een aardige tijd aan kunnen houden. De golven verspreiden zich over de gehele sloot, waarna het water na een tijdje weer glad wordt.

Iedere goede daad roept een Pebble Effect op

Wanneer je iets aardigs voor iemand doet denk je over het algemeen niet na over de consequenties die je goede daad zal hebben. Ja, je helpt de persoon in kwestie en eigenlijk is je aardigheid meer waard dan dat.

Je roept namelijk een Pebble Effect op. Je aardigheid zal zich nog een tijdje verspreiden zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Een glimlach kan al wonderen doen

Heb je nooit een warm en blij gevoel gehad wanneer iemand op straat, een oude vrouw die haar hondje uitlaat bijvoorbeeld, je warm en vriendelijk toelacht? Het zijn van die kleine momenten van aardigheid die je direct een goed gevoel geven. De lach van de vrouw herinnert je eraan dat je niet zo nors voor je uit moet kijken, je begint zelf te glimlachen.

Met jouw glimlach besmet je andere mensen op straat. Je straalt vriendelijkheid uit en dat vangen mensen op. Ze worden zachter tegen je en zullen zelf een glimlach terug geven. Merk je al hoe een simpele glimlach zich kan verspreiden?

Goede daden betalen zichzelf altijd terug

Wanneer je meer goede daden verricht zul je merken dat mensen ook meer voor jou over hebben. Sterker nog, volgens onderzoek naar geluk is het verrichten van goede daden een van de beste manieren om gelukkiger te worden.

Als je daar over nadenkt is dat ook logisch. Wanneer je goede daden verricht, groot of klein, geeft dat je een gevoel van voldoening. Je kunt andere mensen blij maken. Blije mensen verspreiden meer blijheid en positiviteit, ook naar jou toe. Hoe vaker jij andere mensen liefde geeft, in welke vorm dan ook, des te meer liefde je zult ontvangen, op allerlei manieren.

Samengevat: Liefde verspreid zich verder dan jij kunt zien

Wanneer liefde zich altijd verspreid, en wanneer je weet dat je deze liefde weer terug zult ontvangen in meervoud is het alleen maar wijs om veel liefde te verspreiden. Hoe meer je geeft met een goed gevoel, des te meer je ontvangt. We hebben het hier dus niet over opofferen, dat voelt niet goed. We hebben het over delen van aardigheid, het doen van goede dingen voor andere mensen zonder daar direct iets voor terug te verwachten.

Mahatma Ghandi vatte dit principe prachtig samen:

“Be the change you want to see in the world. Start with yourself, and the healing will multiply.”

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test