Je omgeving telt voor slechts 10%

Uit onderzoek is gebleken dat je geluk voor slechts 10% wordt bepaald op basis van je omgeving. Dat wil zeggen dat grote sommen geld, een mooi huis, de perfecte baan of de ultieme vakantie helemaal niet zo belangrijk zijn als je denkt. Dit komt omdat mensen de neiging hebben zichzelf heel snel aan nieuwe situaties aan te passen.

Hoewel de media je anders doen geloven, leven er wel degelijk gelukkige mensen in Afrika. Mensen die weinig hebben zijn doorgaans gelukkiger dan mensen met miljoenen euro’s op de bank. Denk dus opnieuw na over je geluksbeleving, en hoe je dit wilt vergroten. Focus je niet teveel op de omstandigheden.

Geld, auto’s en andere externe factoren geven een ‘shot happiness’

Het klinkt natuurlijk wel bekend. Je gaat een middagje shoppen en komt terug met allerlei leuke dingen. Een paar tassen nieuwe kleren, een leuke gadget, sieraden, een nieuw versiersel voor je woonkamer en ga zo maar door. Je voelt je blij en gelukkig, want je hebt allerlei leuke dingen in je leven gekregen.

Deze zogenaamde ‘externe factoren’ horen bij je omstandigheden en zijn dus maar verantwoordelijk voor 10% van je geluksbeleving. En zeg nou zelf, hoe lang ben je blij na een dagje shoppen? Precies, tot de volgende ochtend. Dan ben je alweer gewend aan het idee dat je nieuwe spulletjes hebt gekocht.

Hoewel je langer gelukkig kunt blijven van grote materiële aanwinsten (bijvoorbeeld een jaar, of een paar weken) stabiliseert je geluksniveau altijd weer terug naar hoe het was voordat je die baan kreeg, dat huis kocht, die auto aanschafte etc.

50% van je geluk is voor je bepaald

Grofweg de helft van de hoeveelheid geluk die je beleeft is vastgelegd in je genen, blijkt uit onderzoek. Vanuit je ouders krijg je zowel in je DNA als in je opvoeding een zogenaamd ‘geluksstartpunt’ mee. Het is een basis van waaruit je je levensgeluk fundeert. Sommige mensen zijn dus inderdaad van nature ‘gelukkiger’ dan anderen, simpelweg omdat ze het van huis uit meekregen.

Oneerlijk? Misschien. Maar bedenk dat er nog steeds 40% over is van de ‘taart van geluk’. En die 40% is eigenlijk de reden van dit artikel, en de reden van deze website. Hoewel je altijd kunt sleutelen aan je omstandigheden en je omgeving (10%) haal je het meeste en eenvoudigste resultaat uit de laatste 40%.

Jouw inbreng in je eigen geluk – 40%

Het is dus mogelijk om gemiddeld 40% van je eigen geluk te bepalen. Hoe je dat doet? Door van binnenuit je kijk op de wereld te veranderen. Jouw kijk op de wereld bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je je voelt.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zoals jij je leven ervaart is je eigen keuze. Het leven is zo complex en groot dat jij er slechts een fractie van kunt zien, en het is maar net welke bril je op zet. Wanneer je optimistisch bent ingesteld zie je veel goede dingen in de wereld. Wanneer je negatief bent ingesteld ervaar je het tegenovergestelde.

Hoe ga ik aan de slag met die 40% van mijn geluk?

Simpel. Op soChicken hebben we een groot aantal artikelen geschreven die juist hierover gaan. De manier hoe je in de wereld staat kunt je veranderen. En door die te veranderen zal je leven veranderen.

Mijn tip start met dankbaarheid. Hiermee haal je de meeste positieve energie in je leven met de minste moeite. Om je verder op weg te helpen kun je aan de slag met de volgende artikelen:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test