Artikel opslaan

Problemen in het hier en nu

In één van mijn favoriete grand cafés sprak ik een paar jaar terug iemand die zijn problemen aan me voorlegde.

Hij legde uit waarom mijn filosofie niet klopt. Er spelen namelijk ‘hier en nu’ problemen in de familie (niet rondom deze persoon zelf) waardoor hij het ‘hier en nu’ erg moeilijk heeft.

Een hoofd vol problemen keek me aan, wachtend op een verklaring. Hij nam een slokje van zijn koffie, een hapje van zijn taart. Ik wilde geen wijsneus zijn, ik knikte.

Deze persoon zat niet te wachten op mijn uitleg. En ik begreep wat er gaande was.

Hij heeft zo’n vol hoofd dat het concept ‘leven in het nu’ compleet buitenaards aanvoelt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Een vol hoofd durven loslaten

Het is eng om je volle hoofd los te laten. Het voelt alsof je de controle opgeeft, alsof je je leven door je vingers laat glippen. Maar het is ook geen zinnige optie om met een vol hoofd rond te blijven lopen. Het levert je namelijk stress op. Zoveel stress dat je niet beseft in welke realiteit je je eigenlijk bevindt.

Problemen zijn lastig. Het zijn uitdagingen. Het is logisch dat je erover nadenkt. Maar je problemen zijn niet overal waar jij bent. Ze zijn er niet altijd. Ze zijn meestal afwezig in het hier en nu.

Nog een hapje van de taart. Nog een slokje van de koffie. Geen bewustzijn van waar hij is, van wat hij doet en wat er speelt. Ik zie geen familieleden. Ik kijk om me heen en zie vrolijke mensen, druk in gesprek. Een vrouw die de krant leest. Kletterend bestek, de geur van verse koffie.

Mijn gesprekspartner beschouwt ‘hier en nu’ als een rekbaar begrip. Alsof alles wat deze week gebeurt er onderdeel van is. Maar dat is het niet. ‘Hier en nu’ is er koffie, gebak, het gezoem van een grand café.

En dat is een belangrijk verschil.

Je hebt nu geen problemen

Gisteren een vervelende ruzie. Nu een kopje thee drinken en rustig uit het raam staren. Niet nadenken maar gewoon zijn. Niet piekeren maar ervaren.

Dat is niet makkelijk. Dat is een kunst die je kunt leren, door je mindfulness te trainen. Het is de enige manier om – zolang als je wilt – te leven zonder problemen.

Problemen zitten namelijk tussen je oren. Je kunt erover nadenken en je vervelend voelen, of er niet over nadenken en je prima voelen. Het verandert vaak weinig aan de situatie, maar alles aan het gevoel. Je gedachten laten ratelen dient geen doel. Tenzij het krijgen van rimpels je doel is.

  • Schrijf je gedachten van je af. Door te schrijven maak je je gedachten helder, en kom je vaak tot veel conclusies die je verder helpen.
  • Schrijf op wat jij kunt doen aan dit probleem. Kun je iets doen? Doe dat dan. Beschouw het als taken richting een doel, zonder al te veel emotie eraan toe te kennen.
  • Kun je niets doen? Laat het dan. Schrijf het op en doe je best om het los te laten.
  • Vang jezelf in een negatieve gedachtenspiraal. En breng je aandacht naar het moment. Nu is er geen probleem, alleen in gedachten.

Leven in het moment, met een leeg hoofd, is heerlijk. Voor sommige mensen klinkt het echter te mooi om waar te zijn. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, het wil zeggen dat je een leuke uitdaging voor je hebt liggen.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test