Uitstellen over een simpele taak

Het is grappig hoe groot we kleine taken soms kunnen maken. Laatst stond ik op het punt om een webpagina te bouwen voor een project van mijn vriend. Ik hoefde de pagina niet te ontwerpen, alleen in elkaar te zetten. Een simpele klus, maar toch hield iets me tegen.

Ik maakte de taak in m’n hoofd groter dan hij werkelijk was. Het enige dat ik hoefde te doen was een paar blokken HTML onder elkaar zetten, en wat teksten en afbeeldingen veranderen. Maar omdat deze pagina een belangrijke functie zou krijgen binnen het project, wilde een deel van mij het perfect doen.

Fijn, maar in dit geval niet handig. Want of de pagina nu belangrijk zou worden of niet, iemand moest toch even die stukjes HTML onder elkaar zetten en de pagina opmaken. En dat is letterlijk een klusje van een halfuur. En toen ik dat besefte was ik zo klaar.

Kijk naar het werk, niet naar je gevoelens

We kunnen ons leven soms onnodig ingewikkeld maken als we op ons gevoel af gaan. We koesteren een paar kromme gedachten over de taken die voor ons liggen. Die gedachten geven ons een vervelend gevoel, en dus voeren we de taak niet uit. Terwijl het waarschijnlijk nauwelijks tijd en moeite kost om die taak uit je leven te gooien.

Sterker nog, vaak kost het mรฉรฉr tijd en moeite om deze taak nรญet af te ronden. Simpelweg doordat het aan je blijft knagen. Omdat je je eraan ergert. Omdat het je constant een vervelend gevoel bezorgt.

Onafgeronde taken willen zo snel mogelijk afgerond worden. Hoe langer je ze laat rondslingeren in je leven, des te duurder ze je komen te staan.

Leg de plinten

Een goede vriendin heeft al een paar jaar geen plinten rond haar mooie vloer. Dat is er niet van gekomen tijdens de verhuizing. En die plinten zijn voor mij onderhand een symbool geworden voor hoe we kleine taken groot maken in ons hoofd. Het kost letterlijk een paar uur werk, en dan is ze voor altijd verlost van die onafgewerkte vloer. Opmeten, latjes kopen, latjes zagen, latjes verven met sneldrogende verf, latjes kitten – op tijd klaar voor de lunch.

Dit levert niet alleen mooie plinten en een afgewerkte woonkamer op. Het levert een heerlijk gevoel van voltooiing, rust, energie en ruimte op. Die taak van niets – waar je elke dag opnieuw aan wordt herinnerd, die altijd aan je knaagt- is eindelijk uit je leven.

Welke taken maak jij onnodig groot in je leven? Waar hik jij tegenaan? Waar wil jij de plinten leggen?

En merk je dat je dit vaker doet, kleine taken voor je uitschuiven terwijl ze aan je blijven knagen? Bekijk dan eens onze eCursus tegen uitstelgedrag. Het zal je helpen meer discipline te ontwikkelen waardoor je dit soort taken direct oppakt en wegwerkt. Lees meer…

Zo maak je je leven steeds leuker โ˜€๏ธ

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. ๐ŸŒฑ

Begin direct

Gratis tips om je leven leuker te maken

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 150.000 mensen zijn al lid! ๐Ÿ˜

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ’›