Artikel opslaan

Uit je slachtofferrol

Bekijk hieronder mijn video over slachtofferrol. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over slachtofferrol op YouTube.

Nog niet overtuigd? Hieronder drie inzichten:

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Niemand komt je leven beter maken

Nee. Als jij wilt dat je leven beter wordt dan moet jij het zelf beter maken. Dat is jouw verantwoordelijkheid.

Totdat je dit inziet blijft je leven niet geweldig. Als je iets wilt veranderen dan moet jij dit aanpakken.

  • Als je wilt afvallen maar je partner steunt je niet – jammer dan. Het is jouw lijf, jouw gezondheid. Dus dan moet je het maar doen zonder die steun.
  • Als je wilt reizen maar blijft wachten op het perfecte moment – stop met wachten. Het leven wordt nooit perfect. En dat zou betekenen dat je nooit gaat reizen.
  • Als je uiteindelijk voor jezelf wilt beginnen dan moet je echt een keer beginnen. Want niemand komt je een bedrijf in je schoot werpen.

Het punt is: jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Jouw geluk, jouw dromen, jouw gezondheid. Jij moet veranderingen doorvoeren als je wilt dat dingen beter worden.

Niet de overheid. Niet de buurvrouw. Niet je partner. Ja – misschien dat anderen hun gedrag richting jou veranderen zodra jij begint met het aangeven van je grenzen. En dat is goed – want dan neem je verantwoordelijkheid.

Blijf niet wachten op een wonder. Stel je dromen niet uit. Het heeft geen zin, want niemand komt je leven voor je fixen. Dus als je het toch zelf moet doen, kun je er net zo goed nu mee beginnen.

2. Je hebt één ding altijd in de hand

Precies. Je hebt niet altijd in de hand wat er gebeurt in je leven. Maar jij bepaalt wel zelf hoe je met die gebeurtenis omgaat.

Als je auto niet start, denk je dan “dat heb ík weer – waarom nou, ik heb altijd pech – mehhh”. Of denk je “Oké – even kijken, hoe gaan we dit doen want ik moet weg. Ik pak nu de fiets en bel vanmiddag de wegenwacht als ik tijd heb.”

Je bent een bewust wezen. Je hoeft niet te reageren uit impuls. Je kunt rustig besluiten dat een situatie misschien niet wenselijk is, maar dat het wél de werkelijkheid is. En dat je er dus maar beter zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

En weet je wat? Hoe beter je hierin wordt, des te groter de kans dat er minder vervelende dingen gebeuren. Simpelweg omdat je je verantwoordelijkheid neemt en dus je zaken beter op orde hebt.

Mensen die verantwoordelijkheid nemen beseffen dat hun problemen hun problemen zijn. En lossen ze dus eerder op, wanneer ze nog te overzien zijn. Hierdoor ervaar je uiteindelijk minder problemen en wordt je leven eenvoudiger.

En een leven met minder problemen is uiteindelijk veel comfortabeler dan die slachtofferrol – echt waar.

3. Je kunt altijd íets doen

Vraag je continu af: welke kleine stap kan ik nu zetten om de situatie beter te maken?

Je kunt de relatiebreuk van je beste vriendin niet voor haar oplossen. Maar je kunt wel een pot thee zetten, naar haar luisteren en haar een fijne knuffel geven.

Je kunt niet morgen je studieschuld afgelost hebben. Maar je kunt wel een plan maken, de eerste stap zetten en vandaag €50 aflossen. Zodat de situatie iets beter wordt – of op zijn minst minder slecht.

Er is altijd iets dat je kunt doen om de situatie te verbeteren. En het is de kunst om deze kleine kansen te zien en te pakken.

En zodra je dit soort kleine stapjes begint te zetten, besef je dat je helemaal geen slachtoffer bent. Je bent actief aan het vormgeven. Je bent een beter leven aan het kneden. Dat voelt fijn – ook al zit je nog zo diep in de shit.

Stap uit je slachtofferrol

De slachtofferrol lijkt comfortabel. Verantwoordelijkheid nemen lijkt moeilijk. En dat is het in het begin ook.

Verantwoordelijkheid nemen is een investering in een betere toekomst. Op de lange termijn wordt je leven steeds vrijer, makkelijker en leuker. Terwijl je leven enkel vervelender wordt als je in de slachtofferrol blijft hangen.

Precies – mehh.

Het is jouw leven. Pak het terug. Ga het beter maken. Doe wat je te doen staat. Niet eindeloos kreunen en steunen. Maar de realiteit erkennen en onderzoeken wat jij kunt doen om deze te verbeteren. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test