Uit je slachtofferrol
Bekijk hieronder mijn video over slachtofferrol. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over slachtofferrol op YouTube.
Nog niet overtuigd? Hieronder drie inzichten:
1. Niemand komt je leven beter maken
Nee. Als jij wilt dat je leven beter wordt dan moet jij het zelf beter maken. Dat is jouw verantwoordelijkheid.
Totdat je dit inziet blijft je leven niet geweldig. Als je iets wilt veranderen dan moet jij dit aanpakken.
- Als je wilt afvallen maar je partner steunt je niet – jammer dan. Het is jouw lijf, jouw gezondheid. Dus dan moet je het maar doen zonder die steun.
- Als je wilt reizen maar blijft wachten op het perfecte moment – stop met wachten. Het leven wordt nooit perfect. En dat zou betekenen dat je nooit gaat reizen.
- Als je uiteindelijk voor jezelf wilt beginnen dan moet je echt een keer beginnen. Want niemand komt je een bedrijf in je schoot werpen.
Het punt is: jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Jouw geluk, jouw dromen, jouw gezondheid. Jij moet veranderingen doorvoeren als je wilt dat dingen beter worden.
Niet de overheid. Niet de buurvrouw. Niet je partner. Ja – misschien dat anderen hun gedrag richting jou veranderen zodra jij begint met het aangeven van je grenzen. En dat is goed – want dan neem je verantwoordelijkheid.
Blijf niet wachten op een wonder. Stel je dromen niet uit. Het heeft geen zin, want niemand komt je leven voor je fixen. Dus als je het toch zelf moet doen, kun je er net zo goed nu mee beginnen.
2. Je hebt één ding altijd in de hand
Precies. Je hebt niet altijd in de hand wat er gebeurt in je leven. Maar jij bepaalt wel zelf hoe je met die gebeurtenis omgaat.
Als je auto niet start, denk je dan “dat heb ík weer – waarom nou, ik heb altijd pech – mehhh”. Of denk je “Oké – even kijken, hoe gaan we dit doen want ik moet weg. Ik pak nu de fiets en bel vanmiddag de wegenwacht als ik tijd heb.”
Je bent een bewust wezen. Je hoeft niet te reageren uit impuls. Je kunt rustig besluiten dat een situatie misschien niet wenselijk is, maar dat het wél de werkelijkheid is. En dat je er dus maar beter zo goed mogelijk mee om kunt gaan.
En weet je wat? Hoe beter je hierin wordt, des te groter de kans dat er minder vervelende dingen gebeuren. Simpelweg omdat je je verantwoordelijkheid neemt en dus je zaken beter op orde hebt.
Mensen die verantwoordelijkheid nemen beseffen dat hun problemen hun problemen zijn. En lossen ze dus eerder op, wanneer ze nog te overzien zijn. Hierdoor ervaar je uiteindelijk minder problemen en wordt je leven eenvoudiger.
En een leven met minder problemen is uiteindelijk veel comfortabeler dan die slachtofferrol – echt waar.
3. Je kunt altijd íets doen
Vraag je continu af: welke kleine stap kan ik nu zetten om de situatie beter te maken?
Je kunt de relatiebreuk van je beste vriendin niet voor haar oplossen. Maar je kunt wel een pot thee zetten, naar haar luisteren en haar een fijne knuffel geven.
Je kunt niet morgen je studieschuld afgelost hebben. Maar je kunt wel een plan maken, de eerste stap zetten en vandaag €50 aflossen. Zodat de situatie iets beter wordt – of op zijn minst minder slecht.
Er is altijd iets dat je kunt doen om de situatie te verbeteren. En het is de kunst om deze kleine kansen te zien en te pakken.
En zodra je dit soort kleine stapjes begint te zetten, besef je dat je helemaal geen slachtoffer bent. Je bent actief aan het vormgeven. Je bent een beter leven aan het kneden. Dat voelt fijn – ook al zit je nog zo diep in de shit.
Stap uit je slachtofferrol
De slachtofferrol lijkt comfortabel. Verantwoordelijkheid nemen lijkt moeilijk. En dat is het in het begin ook.
Verantwoordelijkheid nemen is een investering in een betere toekomst. Op de lange termijn wordt je leven steeds vrijer, makkelijker en leuker. Terwijl je leven enkel vervelender wordt als je in de slachtofferrol blijft hangen.
Precies – mehh.
Het is jouw leven. Pak het terug. Ga het beter maken. Doe wat je te doen staat. Niet eindeloos kreunen en steunen. Maar de realiteit erkennen en onderzoeken wat jij kunt doen om deze te verbeteren. :)
Reacties
Ik doe het al jaren zo. Wel oppassen dat je niet doorslaat. Af een toe even stil staan wat je voelt bij bepaalde dingen is goed om jezelf te evalueren.
Je bent subliem :-) en zo helder, echt goed, love it!
Topvideo Jelle! Het is zo waar, je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen reactie. Bij simpele dagelijkse dingen, maar ook in moeilijker situaties, zoals het verlies van iemand die belangrijk voor je is. Wel een vraagje: zowel in simpele situaties als in moeilijkere is er dan wel een spanningsveld: je mag toch ook wel eens ergens van balen of verdrietig van zijn (of juist heel blij over iets positiefs)? Wanneer gaat de emotionele reactie over in de slachtofferrol? Je kunt een ‘balen mijn auto doet het niet meer, of iets erger ‘balen, mijn duim is gekneusd’ toch niet meteen wegredeneren? Of staat dat naast elkaar: balen en de fiets pakken?
Hoi Sjaak! Goede vraag. Natuurlijk kun je even balen. Maar balen is iets anders dan je identiteit ontlenen aan datgene wat je is overkomen. Het is het verschil tussen: ‘auw, mijn duim doet pijn’ en ‘ik ben zielig omdat mijn duim gekneusd is’. Het extra balen brengt je niet verder. Dus als je de hele dag over je pijnlijke duim praat, vraag je dan eens af wat je intentie hiermee is.
Als je merkt dat je intentie is om aandacht te krijgen, dan weet je dat je in de slachtofferrol zit. Dat is niet per definitie slecht overigens. Het kan soms best lekker zijn om aandacht te krijgen. Maar in ieder geval ben je je ervan bewust. :)
Hele klare taal en wijze woorden .
Kan hier zeker iets mee….
Ik zal mezelf ook nog beter gaan voelen om minderen van mijn naaste aan te trekken .
Groetjes
Yvo
Inspirerende video 👍Knap ik helemaal van op! Dank je wel
Thanks! Dat had ik net even nodig!
Bedankt Jelle. Moet altijd enorm om je lachen. Ook om Snuffel trouwens :D
Én wijze woorden!
Super weer je boodschap, dank je! Wat ziet de wereld er mooier uit als we verantwoordelijkheid nemen voor onze problemen en gevoelens, ons hele leven. De vrijheid die het geeft, gevoel van kracht en hoop, je kunt je weer op iets positiefs richten. Meer mogelijkheden worden zichtbaar, je voelt je lichter. Je toenemende energie, kracht en positiviteit kun je weer gebruiken voor mooie dingen in de wereld, anderen hebben hier ook baat bij! Voor mij betekent het ook vaak eerst ruimte maken om te voelen wat er is: verdriet, vreugde, boosheid, oude pijn… Voluit toestaan, want anders blijft het groeien of zelfs woekeren onder de oppervlakte, in het donker, buiten je bewustzijn. Schone schijn en van binnen of fysiek pijn. Dingen mooier denken of praten dan ze zijn helpt niet, dan wordt het fake. Maar als je je vervolgens realiseert dat je kan doen wat je wil met de situatie kan de zon weer gaan schijnen. Dus even stoppen, goed voelen, nadenken en dan doen wat helpend is. Jij, lieve Jelle, brengt altijd weer in ons bewustzijn dat je een keuze hebt en hoe vrij, positief en krachtig je wordt van bewuste keuzes en actie. Zo waardevol! Dank je, dank je, dat zet me steeds weer in beweging.
Thumbs up!!! (Schrijf ik het zo goed?)
Duidelijk verwoord. Inspirerende video! Ga er iets mee doen.
haha, Mehhh to you Jelle :-)
…Mweehhh
Wat je zegt Jelle, bewust worden van je gedachten en gevoelens en zelf bepalen welke keuze je maakt. Goede video. Zelf ben ik er op dit moment erg mee bezig 😉.
Confronterend, maar heel erg waar! Dankjewel voor je inzichten en positiviteit :)
Wat nu, als je de deuk uit de auto hebt laten halen en de volgende ochtend kom je weer bij de auto en er zit weer een deuk in. Er staat geen naam bij en dit patroon herhaalt zich.
Ik heb een keer een onderzoek gelezen waaruit blijkt dat bij een mens (gemiddeld) 10% van de situaties overkomt waar ze zelf geen invloed op uit kunnen oefenen maar die wel invloed op je leven hebben, en dat dus 90% van wat je overkomt je zelf wel invloed op hebt.
Dus ja je bent zelf verantwoordelijk voor je leven en je levensgeluk en wat je er zelf van maakt. Mensen die graag in de slachtofferrol kruipen (makkelijke weg) worden nogal eens boos als je dat zegt. Want dan moeten ze zelf wat aan hun situatie gaan doen en kost energie.
De cirkel van betrokkenheid en invloed van Stephen Covey zegt er ook mooie dingen over, Google maar eens.
Bedankt Jelle voor je inzichten.
Ik word steeds heppieer als ik jou hoor en de onderwerpen lees, Dankjewel super inspirerend!
Hoi Jelle! Dit is heel toevallig en grappig. Ik lees je artikelen best vaak en een tijdje geleden had ik een heel groot inzicht, namelijk dat zodra je in de slachtofferrol gaat zitten, alles minder wordt. Ik betrapte mezelf daarop toen ik me een tijdlang heel slecht voelde en zodra ik me dat realiseerde – en ook dat ik verantwoordelijkheid moest gaan nemen – ging ik me beter voelen. En dit was meer dan even een dipje, ik voelde me heel, heel slecht. Het is echt de mindset; “ooh, wat zal me vandaag gaan overkomen, ooh, waarom ik?” Zodra ik me dat realiseerde en daarmee ophield (en mezelf ook bleef voorhouden niet weer in die rol te vallen), ging het goed. Echt goed.
Ik heb er serieus over gedacht contact met jou op te nemen en je te vragen of het iets was voor op je website. Maar blijkbaar ben je veel verder dan ik!
Dankjewel voor alle goede raad.
Helemaal akkoord, ben ik volop aan het oefenen in mijn leven. Echt een goed en volledig uitgelegd filmpje! Blei met je boek trouwens ;-) Duim omhoog!
Hey Jelle,
Top video! Wat groei jij lekker!
Hier momenteel inderdaad door reflectie toch weer slachtofferrol invloeden. Niet veel, lekker weer corrigeren dus. Next… steeds leuker! Top boek! Lekker mee bezig nu
Thx voor je positieve bijdrage aan de wereld ;-))
Antonie
Hi Jelle,
Ik volg je al een aantal jaren, omdat ik helemaal achter jouw manier van denken en doen sta en heb er veel aan om op soChicken af en toe weer eens iets terug te lezen. Bijvoorbeeld wanneer het allemaal even niet loopt zoals ik zou willen, dan is het fijn om op positiviteit én humor terug te kunnen vallen.
Ik sta best sterk in m’n schoenen (of laarzen) en ben al een poos op zoek naar een nieuwe baan, maar als moderne altijd ‘meebewegende’ begin vijftiger word je dan toch ineens op een soort van ‘afvalberg’ gegooid en dat valt voor velen niet mee. Ik heb veel online reacties gezien van ‘soortgenoten’ die zich naar mijn mening teveel en te negatief blijven uiten en die zich dus in een soort van slachtofferrol blijven wentelen. Daar kan ik niks mee en word ik niet vrolijk van. Ik heb me bij dergelijke groepen uitgeschreven en ben er op LinkedIn over gaan bloggen. Ik hoop daarmee ook voor anderen een positieve draai te geven aan een vervelende of negatieve ervaring.
Nu net je geweldige boek aangeschaft, dus met mij (en met die baan) komt het wel goed. Ik weet zeker dat ook mijn leven alleen maar Steeds Leuker gaat worden!
DANK voor soChicken!
DANK voor m’n eigen broednest en eierdoos!
En vooral, DANK voor het delen van al je wijsheid en humor.
BIG HUGS voor jou, Billy en Snuffel!! XOXOXO
Beste Jelle, ik ben nog maar even begonnen in je boek. Ik kijk er al naar uit om in mijn keven gelukkiger te zijn en positiever. Elke dag probeer ik positief te zijn. Dan zie ik de zon stralen en krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Dan kijk ik uit naar de leuke dingen en de rust in mijn vrije dagen. Ik lees dat je de negatieve personen best niet in je leven hebt. Dat je op zoek gaat naar de mensen die je gelukkig dien voelen. Maar wat als je eigen kind je elke keer aanvalt door je steeds neer te halen, grof is en er alles aan doet om je ongelukkig te maken. Ik zie mijn kind graag en toch elke keer als ze weer zo tekeer gaat tegen mij en ook mijn echtgenoot komen de tranen en het verdriet. Zelf heb ik hulp gaan halen. Alleen kan ik hier niet uit geraken als mijn kind geen hulp wilt. Elke keer probeer ik weer de rol van slachtoffer van mij af te zetten maar bij elke uitval van haar zak ik weer diep terug. Hoe kan ik hier gelukkig uitkomen zonder mijn dochter (17j) de rug toe te keren want dat kan ik niet. Ze is mijn kind. Ze maakt het ons moeilijk om van haar te houden maar toch doen we dat.
Hebbus! Ik moest even nadenken hoeverre ik invloed heb op mijn probleem, maar ineens weet ik het. Lala! 🙃
Ook ik ben net begonnen in je boek, ik word er nu al blij van! 🙃
Wat weer een leuke video. Hoe eenvoudig kan het leven zijn? Heb ook een tijdje in de slachtofferrol gezeten (best lekker trouwens..) Nu ben ik er klaar mee en sta ik op het punt mijn vaste baan op te zeggen en te doen waar ik écht blij van wordt: REIZEN! Het liefst naar een warm land. OF een land met adembenemende bergen..
Het begint allemaal met je gedachten…
Hoewel ik je al een tijdje volg, heb ik nu pas je boek gekocht. Vind m nu al leuk. Ben heel benieuwd hoe het boek me verder kan helpen om mijn droom (in kleine stapjes) nu echt waar te maken.
Thanks alvast!
Helemaal met je eens Jelle. In mijn eigen worden zeg ik altijd: ik schrik van welke situatie dan ook, die me raakt. Schrik, verdriet, geraakt zijn sla ik niet meteen over. Maar mijn volgende “strijdkreet” is dan wel: en wat doe ik hier mee!?
Dankjewel voor jouw woorden, jouw uitleg. Ik geef ze graag door!
Prettige kleurige dag en groeten van Marijke
Zo zeg, die kwam binnen! Ik herken mezelf hier heel erg in. Al een hele tijd enorm in de slachtofferrol doordat bepaalde zaken niet gaan zoals ze zouden moeten gaan. Ik ben ook niet de enige die hier last van heeft maar ik ben wel zo iemand die het zo’n grote impact laat hebben op mijn leven, ook omdat mij duidelijk is gemaakt dat de situatie niet zal veranderen. Iets dat ik uitermate frustrerend vind. Ik heb al heel veel gelezen en gesprekken gehad met anderen, tot aan psychologen aan toe, maar dit artikel in combinatie met je video hebben mij meer gebracht dan alles tot nu toe. Dank, ik ga er mee aan de slag!
Ik begrijp je boodschap, maar ik vraag me af of ik hem 10 jaar geleden ook had begrepen. Ik vind de toevoeging in enkele van de reacties hierboven wel belangrijk: dat uit de slachtofferrol komen iets anders is dan alleen maar positieve gevoelens eo gedachten bij iets hebben. Ik denk dat verantwoordelijkheid nemen juist ook is het accepteren dat geen enkel leven alleen maar leuk is en pijn, verdriet en angst net zo goed er bij horen als andere gevoelens. Je noemt dat ook in je boek, maar ik mis het een beetje in je video. Zelf vind ik mijn moeder een heel goed voorbeeld: zij kreeg op haar 64ste te horen dat ze ziek was en 3 maanden later was ze dood. Maar die 3 maanden waren fantastisch. Voor haarzelf en voor de mensen die dicht bij haar stonden. Dit omdat het haar lukte iets wat ze totaal niet wilde heel snel te accepteren. Mijn moeder koos daardoor om de maanden die haar restte zoveel mogelijk ruimte te maken voor een intens contact met haar geliefden. Ze koos ook om er de ruimte te laten zijn voor haar en onze emoties, wat ook bijdroeg aan dat intense contact. En uiteindelijk koos ze ook voor de manier waarop ze zou overlijden. Ik ben erg dankbaar voor dit mooie voorbeeld.
Beste Jelle, en Sjaak,
Allereerst leuke video en sowieso super interessant boek! Ik ben nu al geïnspireerd 🙂
Misschien interessant als aanvullen op jullie ‘gesprek’ over wel mogen balen maar niet in de slachtofferrol stappen en de grens daar tussen. Vanuit de Mindfulness wordt hier iets moois over gezegd: lijden is pijn + het verzet tegen die pijn. Dus voelen dat je duim (of je hart) pijn doet en dat erkennen is niet erg en zelfs goed, het geeft ruimte. Maar je daar tegen verzetten (klagen, vermijden etc.) zorgt voor lijden en dát is naar. Hopelijk heb je hier wat aan!