Minder meuk, meer leuk
Gek is dat. Maar het is waar. Meer spullen maakt je leven waarschijnlijk minder leuk. Dat komt niet omdat spullen slecht zijn. Dat komt omdat we bijna allemaal de grens van ‘genoeg’ overschrijden.
Als je nog niet genoeg spullen hebt om gelukkig te kunnen zijn, dan is het strategisch toevoegen van bepaalde spullen waardevol. Dan maakt het je leven beter. Een keuken zonder servies is bijvoorbeeld niet handig. Een keuken zonder vaatwasser ook niet (maar dat is persoonlijk, ik heb een afkeer tegen afwassen).
Maar zodra je alles hebt wat je nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn, dan begint het toevoegen van extra spullen belastend te worden.
Het tweede servies. De kubieke meter ongedragen t-shirts. De rekenschriftjes van de basisschool (waarom bewaren we dat?).
De meeste mensen in het westen hebben meer dan genoeg. En heel veel mensen hebben simpelweg veel te veel. Tot wel twee of drie keer zoveel dan ze nodig hebben om gelukkig te zijn. En wanneer je ergens ‘te’ voor zet, gaat het verkeerd.
Een leven met minder spullen is magisch. Het geeft je een vreemd soort vrijheid die lastig te omschrijven is. Een soort vakantiegevoel in je eigen huis. Je zult het moeten ervaren om te begrijpen wat ik bedoel. Dus ik zeg: aan de slag. Tijd voor meer leuk door minder meuk.
Tips om afscheid te nemen van overbodige meuk
Prima, laten we ons leven simpeler maken. Klinkt eenvoudig, maar is dat het ook? Nee.
Overbodige meuk uit je leven gooien is moeilijk. Het is uitputtend, het roept allerlei emoties op en je moet constant moeilijke keuzes maken. Het fijne is dat je het niet allemaal in een dag of zelfs in een maand hoeft te doen.
Zelf ben ik jaren geleden al begonnen met het versimpelen van mijn leven. En zo nu en dan stop ik er wat extra moeite in. Zo heb ik onlangs nog een heleboel overbodige zooi van mijn zolder afgevoerd richting de kringloop en gemeentewerf. Het resultaat is dat ik steeds minder spullen en minder verplichtingen in mijn leven heb. En de spullen en projecten die overblijven maken me steeds blijer.
En dat is uiteindelijk het resultaat dat het allemaal waard maakt. Je neemt afscheid van de dingen die niet essentieel zijn voor jouw levensgeluk. De dingen die overblijven vervullen je met intens geluk. En omdat er steeds minder overbodigheden zijn die je afleiden of naar beneden trekken, kun je er steeds beter van genieten.
19x Minder meuk voor meer leuk
Dus? Voor leuker leven maak je je leven eenvoudiger. Minder spullen, minder projecten, minder dingen die je geluk in de weg staan. Meer betekenis. Laten we beginnen.
- Begin met opruimen. Opruimen is lekker praktisch en toch heeft het effect op je innerlijke wereld. Je zult merken dat er tijdens het opruimen automatisch emoties en gevoelens loskomen die je ook los wilt laten. Door te beginnen bij de fysieke overbodigheden in je leven kun je eenvoudig emotioneel gelukkiger worden.
- Stop met het kopen van overbodige meuk. Als je iets koopt, zoek dan uit of je hiermee je leven simpeler of ingewikkelder maakt. Ik heb laatst mijn oude home-cinema-set weggegeven aan een vriendin, en zelf een draadloze speaker gekocht. Minder draden, minder stof, meer gemak en ook nog eens beter geluid. Geen DVD speler meer, dus ik heb ook al mijn DVD’s naar de kringloop gebracht. Er zijn vast ergens nog mensen die wel DVD spelers hebben.
- Wees streng voor jezelf. Steeds wanneer je iets wilt bewaren vraag je jezelf af of dit ‘ding’ echt essentieel is voor jouw levensgeluk. Gebruik je het weleens? Zou je het kunnen vervangen als je het toch ineens nodig hebt? Ik kreeg van mijn moeder een enorme zak met oude knuffels uit mijn jeugd. Ik heb er twee bewaard omdat die echt belangrijk voor me zijn. Van de rest heb ik een foto gemaakt met mijn iPhone als herinnering. Nu worden ze een voor een aan mijn hond gegeven als speelgoed, dan is er in ieder geval iemand blij mee.
- Pak het gestructureerd aan, anders word je wanhopig. Ontdoe niet in een keer de hele zolder van meuk. Pak liever iedere dag een plank of lade van een kast. Haal alles eruit, en plaats de dingen terug die je graag wilt bewaren.
- Maak drie dozen: goed voor hergebruik, recyclen en afval.
- Neem verantwoordelijkheid voor je overbodige meuk. Geef het weg, breng het naar de kringloop, verkoop het online of spaar je afval op en rijd naar het afvalscheidstation in de buurt. Mieter het niet allemaal bij het grofvuil, ook al is het verleidelijk. Je ervaart veel meer voldoening als je weet dat je spullen op zijn minst ‘soort van’ goed terecht komen.
- Zoek uit of je meuk kunt digitaliseren. Digitale meuk is ook meuk, maar door het slim aan te pakken kun je veel rust scheppen. Ik heb zo’n 70 GB aan foto’s op mijn Mac staan. Dat is een kast vol. Ik ben dus blij dat ik ze alleen digitaal heb.
- Het probleem met digitale meuk is dat je het moet back-uppen. Zonder backup loop je altijd het risico dat je al je foto’s en bestanden verliest. Hoe meer zooi je op je computer zet, des te groter je backup is. Des te langer het duurt. Des te meer je moet investeren in apparatuur. Des te meer je betaalt voor online backups. Etc. En hoe meer documenten je op je computer hebt staan, des te meer spullen ooit openbaar kunnen worden in het geval van een hack of beveilingslek.
- Dus ja, digitale meuk geeft ook een onrustig gevoel. Ruim dus je digitale rommel op, en regel een backup. Als je het goed aanpakt, kun je je digitale meuk zover minimaliseren dat het op een hippe memorystick past. Ik heb een memorystick van 64GB die slechts een klein stukje uit mijn USB poort steekt. Het voordeel: zelfs als er een auto overheen rijdt kunnen de bestanden er nog afgehaald worden. Hipperdepip, I know.
- Tijd voor een Nee/Nee sticker op je brievenbus.
- Print deze geweldige quote van Bruce Lee uit, en hang hem op het toilet. Zodat je hem elke dag ziet terwijl je zit te poepen. Jawel, ik weet dat je dat doet: “It’s not the daily increase but daily decrease. Hack away at the unessential.”
- Kijk of je dingen eenvoudiger kunt maken. Bijvoorbeeld: Een elektrische sap pers is handig als je hem dagelijks gebruikt. Gebruik je je sap pers niet zo vaak? Gebruik dan gewoon die handmatige sap pers. Kan niet kapot, neemt minder ruimte in beslag, gaat een leven lang mee. Lekker makkelijk.
- Een ander voorbeeld: wij hebben een heel hip espresso apparaat omdat we gek zijn op goede cappuccino. Maar na mijn reis naar de VS heb ik gebroken met mijn cafeïne verslaving. En de laatste tijd flirt ik ook met een vegan eetpatroon. Ja, ik kan décaf-soja-cappuccino maken. Ik kan ook het apparaat verkopen en iets simpelers in huis halen, zoals een French Press. En eventuele funky soja-décaf koffiespecialiteiten lekker in de stad drinken. Een apparaat minder in huis betekent minder kans dat er iets kapot gaat (hij is al eens opgestuurd voor reparatie), meer ruimte op het aanrecht en minder emotionele ballast over het feit dat we ooit zoveel geld uitgaven aan iets dat we nu nauwelijks gebruiken. Plus dat we er nog wat geld voor kunnen vangen.
- Neem vooral afscheid van de meuk waar je spijt van hebt. Miskopen zuigen aan je. Je kocht ooit die dure hardloopschoenen, en ze blijken niet lekker te lopen. Bewaar dit soort ‘geladen’ objecten niet. Ja, het is allemaal zonde, maar je weet nu beter. Zolang die schoenen in je leven blijven, zul je jezelf blijven herinneren aan je ‘fout’. Doe ze weg, dan hoef je je niet meer schuldig te voelen. Sterker nog, dan kan iemand anders ze gebruiken en er wél blij mee zijn.
- Ben je jarig? Vraag niet meer om spullen als cadeaus. Vraag om ervaringen, geld, lekkere wijn (komt wel op), dingen die je verbruikt (zoals goede verzorgingsproducten) of bonnen voor winkels waar je dingen kunt kopen die je nodig hebt. Of zet een donatiepot neer voor een goed doel dat jij belangrijk vindt. Stomme cadeautjes vallen in de categorie ‘schuldgevoel’ en blijven soms jaren in je leven hangen omdat je ze niet durft los te laten.
- Besef dat de spullen niet de herinnering bevatten. Het zijn triggers voor herinneringen die in je hoofd zitten. Wat ga je doen met een Disneyland plattegrond uit 1997? Hint: niets. Ja, de herinneringen die de plattegrond oproept zijn waardevol. Maar dat maakt de plattegrond niet waardevol. Maak er desnoods een foto van, en stuur het richting recycling. Kan er ten minste nog toiletpapier van gemaakt worden.
- Als je minder meuk hebt, ontstaat er ook meer ruimte om te investeren in goede spullen. Als je slechts één computer hebt, en je gebruikt deze dagelijks, dan is het bijvoorbeeld logisch dat je investeert in een goede laptop. Of als ik mijn espressemachine ooit verkoop, dan kan ik in plaats daarvoor een goede French Press uitzoeken in plaats van een IKEA frutsel.
- Stel je eens voor dat de spullen in je leven die je op regelmatige basis gebruikt zijn geselecteerd op kwaliteit, duurzaamheid, design en gebruiksplezier. Stel je eens voor hoe fijn het is om dagelijks omringd te zijn door een beperkte hoeveelheid geweldige spullen. Spullen die je inspireren, waar je blij van wordt. Spullen waar je zuinig op bent. Spullen die je leven leuker en makkelijker maken. Dat is echt een ander gevoel dan wanneer je je omringd met goedkope meuk van de Action (categorie: “het is zo goedkoop, als ik het niet meer wil flikker ik het toch gewoon weg!”). En wanneer je minder koopt houd je geld over voor betere spullen.
- Geniet van het rustige gevoel dat het hebben van minder meuk je bezorgt. Lege ruimte, makkelijker schoonmaken, minder meuk om te beschermen. Meer overzicht, meer controle, meer plezier, meer gemak. Nooit meer iets kwijt zijn, nooit meer een hele middag opruimen. Niet meer sjouwen, slepen, organiseren. Heerlijk.
Nog meer inspiratie
Heb ik je kunnen inspireren om lekker te leven met minder meuk? Geweldig. Hieronder vind je nog veel meer soChicken inspiratie.
Inderdaad, het had minimalistischer geweest om er slechts één artikel over te schrijven. Maar ik kan niet stoppen met schrijven, simpelweg omdat ik er zo blij van word. Zo zie je maar, niemand is perfect. ;)
- Hoe minimalisme mij een chronisch vakantiegevoel bezorgt
- Waarom Minder Spullen Gelukkig Maakt: 6 Redenen
- Fris Begin: Leven Zonder Overbodige Spullen
- Minder, minderder, minderst – Minimalistisch minimalisme stappenplan
- Weg Met de Meuk – Lekker Luchtig Leven: 5 Tips
Heb je daarnaast zin in een leuke Nederlandse documentaire over de rol van spullen in ons leven? Bekijk dan Overal Spullen gratis via NPO Gemist. Hieronder vind je ook nog een leuk boekje over de luxe van genoeg.
Minimaliseer je spullen & versimpel je leven
Ben je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.
Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!
Reacties
Heerlijk lijstje Jelle! Ik ben er ook lyrisch over.. denk dat je punt 20. nog kunt toevoegen: pas op, weggeven is verslavend! Ik weet niet wat wij inmiddels al weg hebben gedaan (want we missen het niet) maar ik weet zeker dat er zowel dit als vorig jaar echt zakken vol ‘meuk’ naar nieuwe bestemmingen verhuisd zijn. Het is zo’n bevrijding!
Mijn vriend en ik lopen nu vaak door het huis heen om te zien wat we nog meer kunnen ‘declutteren’ zoals wij het noemen. Er staat nog een enorme doos dvd’s en cd’s in de schuur die we nog weg kunnen brengen.. laatst oude emmers verf weggegeven aan een dame die het goed kan gebruiken… en ik heb nog een zak kleding waar ik maar spullen bij blijf stoppen voordat ik hem weer aanbied op de IkGeefWeg groep op Facebook..
Ik bedoel maar.. het is ergens verslavend. Ik ben benieuwd of er al onderzoeken zijn die aangeven dat er endorfine of dopamine vrijkomen bij het opruimen & weggeven van je spullen ;) voor ons werkt het inmiddels wel zo, en voor jou volgens mij ook!
Op de rommelmarkt had ik totaal geen behoefte om ook maar iets te kopen. Elke aankoop wordt nu goed overwogen, omdat een aankoop uiteindelijk meer kost dan alleen maar geld.. Niets is fijner dan een huis met alleen maar spullen waar je echt van houdt en/of echt gebruikt.
PS: een vriendinnetje kwam aanzetten met deze docu over Microtopia, ook erg leuk! http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1412915
Heel goed en fijn artikel weer!
Precies waar ik nu ook mee bezig ben.
En inderdaad, Nienke, het werkt verslavend :-) het werkt therapeutisch he :-D
Ik pak het ook aan in projecten en het werkt voor mij!
Dus inderdaad de ene dag een la, dan weer een kastje uitruimen en zo ben ik nu bezig met mijn hele huis.
Ik ben nu aan het bedenken wat ik vandaag weer eens op ga ruimen ;-)
Ik ben ook al een tijd bezig met minimaliseren en wat werkt dat verslavend! Ik word nu weliswaar blij als ik in mijn kasten kijk. Ook is mijn huis veel gemakkelijker schoon te houden omdat alles een plek heeft. Daarnaast heb ik nu veel meer rust als ik aan het winkelen ben. Ik weet nu dat ik niet hoef te kopen, ik koop alleen wat ik nodig heb. Mijn spaarrekening is nu goed gegroeid, en daar word ik veel blijer van dan meuk!
Soms heb ik nu ook dagen dat ik opnieuw de kasten induik om te kijken wat er nog meer weg kan. Nooit gedacht dat dit een ‘way of life’ voor mij zou worden. :)
Wat een fijn artikel! Ik heb het uitgeprint en opgehangen en ben aan het opruimen geslagen. Al veel naar de kringloop en oud papier gebracht. Overbodige kleding kan je in een doos stoppen en gratis verzenden naar Packmee (een goed initiatief!), de opbrengst gaat naar goede doelen.
Voelt goed!
ik ben er ook mee bezig, maar omdat ik nogal een verzamelaar ben, voelt het wat “vreemd”…
Ik vind het heel herkenbaar. Sinds een jaar of 5 voel ik me het prettigst met een beperkt aantal spullen. En omdat wij klein wonen is dat ook nog eens praktisch. Hier is de regel: komt er iets bij dan gaat er ook iets weg.
dank u wel Jelle,werkelijk een bevrijdend artikel.Nu moet ik zonder uitstel er maar aan beginnen.
mvg Donald
Ik heb net mijn huis verkocht en wil niet meer kopen. Je wilt niet weten hoe bevrijd dat voelt. De ballast van het hebben van een eigen huis merk je pas als je het verkocht hebt. Ik woon nu samen met mijn lief in een klein vakantiehuisje. Mijn spullen zijn opgeslagen. Ik mis ze niet eens. Ik kan het iedereen aanbevelen. Over een tijdje gaan we elders wonen. Weten nog niet waar. Dat is leuk en spannend.
Wat een fijn artikel! Ik ben direct een lijstje gaan maken met de vertrekken die ik stap-voor-stap wil gaan uitmesten. Ik ben inderdaad wel toe aan wat meer kwaliteit in mijn leven dan al die overbodige ‘goedkope’ spullen waar ik me niet happy bij voel.
Een jaar of 8 geleden was ik voor het eerst in de Action. Er ging een wereld voor me open…. allemaal handige dingen voor een habbekrats. En ik mijn winkelwagentje aan het vol laden. Halverwege mijn hamstergedrag dacht ik… handig? Het zal vooral ruimte-rovend zijn. En ik heb alle spullen weer terug gezet in de winkel en ging met een voldaan gevoel de winkel uit.
Heel erg waar artikel, maar wat moet je ermee als je een partner hebt die NIETS kan wegdoen??? :-(
Wij hebben zeker wel 4 serviezen (3 van hem, 1 van mij), lakens genoeg om een hotel te beginnen (ook grotendeels van hem), hij heeft een kast vol kleren waarvan hij maximum 10% draagt, en nog een boel andere overbodige spullen (allemaal van hem) die de laatste 20 jaar nog nooit gebruikt zijn en dus ook nooit meer gebruikt zullen worden.
Maar hij kan/wil NIETS wegdoen, en voor mij is al die overbodige troep niet leuk.
Het gaat zelfs zover dat er telkens discussies ontstaan als ik iets wat 100% van mezelf is (bv. kleding) wil wegdoen.
En voor degenen die misschien zouden suggereren om mijn partner dan maar bij de overbodige spullen te rekenen waar ik me moet van bevrijden: dat is (wegens redenen waarop ik hier niet kan ingaan) geen optie.
Hoewel ik me in veel van dit artikel zeker kan vinden, houdt ik niet van zo’n minimalistisch huis, waar alles wat je erin hebt staan een reden moet hebben.
Ik word erg gelukkig van mijn mooie spullen; fotolijstjes, vazen, houten letters, bloemen, kitsch enz dat ik zo goedkoop bij Action heb gescoord :-) (dat het zo goedkoop was, draagt zeker bij, bij mijn geluksgevoel!)
Ook zie ik van deze levensstijl niet veel terecht komen met 2 kleine kinderen, die elke verjaardag en sinterklaas meuk erbij krijgen en het liefst spelen met legoblokjes of de poppetjes met minuscule accessoires van Playmobile (die je idd overal terug vind, ja overal!)
Maar goed, zoals ik begon, kan ik me ook in veel punten van het artikel vinden. Ik kan me ook erg gelukkig voelen als alles weer op de plaats staat waar ik het bedacht had…al komt dat erg weinig voor…
Ik geef regelmatig overbodige spullen weg via een weggeef facebookpagina van mijn regio. Ik maak heel veel mensen blij, ook met kleine dingen. Het voordeel is dat de mensen het gewoon zelf ophalen. Voorheen zette ik alles op marktplaats maar het beetje geld dat ik er daar voor krijg weegt niet op tegen de moeite van onderhandelen en verzenden. En ik word veel blijer van het weggeven! Misschien is dat ook een idee voor een artikel: over weggeven en denken in overvloed!
Ik ben mijn spullen al een tijdje op aan het ruimen, voelde alsof ik dichtgeslibt was van binnen en nu ruimte aan het maken ben.
Maar ik breng boeken, kleren en oud papier naar mijn manege, er rijden gehandicapte mensen voor.
Ik vind het een heerlijk gevoel dat mijn oude meuk, zoveel geluk brengt aan mensen, met wie ik een passie deel.