Artikel opslaan

Minder meuk, meer leuk

Gek is dat. Maar het is waar. Meer spullen maakt je leven waarschijnlijk minder leuk. Dat komt niet omdat spullen slecht zijn. Dat komt omdat we bijna allemaal de grens van ‘genoeg’ overschrijden.

Als je nog niet genoeg spullen hebt om gelukkig te kunnen zijn, dan is het strategisch toevoegen van bepaalde spullen waardevol. Dan maakt het je leven beter. Een keuken zonder servies is bijvoorbeeld niet handig. Een keuken zonder vaatwasser ook niet (maar dat is persoonlijk, ik heb een afkeer tegen afwassen).

Maar zodra je alles hebt wat je nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn, dan begint het toevoegen van extra spullen belastend te worden.

Het tweede servies. De kubieke meter ongedragen t-shirts. De rekenschriftjes van de basisschool (waarom bewaren we dat?).

De meeste mensen in het westen hebben meer dan genoeg. En heel veel mensen hebben simpelweg veel te veel. Tot wel twee of drie keer zoveel dan ze nodig hebben om gelukkig te zijn. En wanneer je ergens ‘te’ voor zet, gaat het verkeerd.

Een leven met minder spullen is magisch. Het geeft je een vreemd soort vrijheid die lastig te omschrijven is. Een soort vakantiegevoel in je eigen huis. Je zult het moeten ervaren om te begrijpen wat ik bedoel. Dus ik zeg: aan de slag. Tijd voor meer leuk door minder meuk.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Tips om afscheid te nemen van overbodige meuk

Prima, laten we ons leven simpeler maken. Klinkt eenvoudig, maar is dat het ook? Nee.

Overbodige meuk uit je leven gooien is moeilijk. Het is uitputtend, het roept allerlei emoties op en je moet constant moeilijke keuzes maken. Het fijne is dat je het niet allemaal in een dag of zelfs in een maand hoeft te doen.

Zelf ben ik jaren geleden al begonnen met het versimpelen van mijn leven. En zo nu en dan stop ik er wat extra moeite in. Zo heb ik onlangs nog een heleboel overbodige zooi van mijn zolder afgevoerd richting de kringloop en gemeentewerf. Het resultaat is dat ik steeds minder spullen en minder verplichtingen in mijn leven heb. En de spullen en projecten die overblijven maken me steeds blijer.

En dat is uiteindelijk het resultaat dat het allemaal waard maakt. Je neemt afscheid van de dingen die niet essentieel zijn voor jouw levensgeluk. De dingen die overblijven vervullen je met intens geluk. En omdat er steeds minder overbodigheden zijn die je afleiden of naar beneden trekken, kun je er steeds beter van genieten.

19x Minder meuk voor meer leuk

Dus? Voor leuker leven maak je je leven eenvoudiger. Minder spullen, minder projecten, minder dingen die je geluk in de weg staan. Meer betekenis. Laten we beginnen.

 1. Begin met opruimen. Opruimen is lekker praktisch en toch heeft het effect op je innerlijke wereld. Je zult merken dat er tijdens het opruimen automatisch emoties en gevoelens loskomen die je ook los wilt laten. Door te beginnen bij de fysieke overbodigheden in je leven kun je eenvoudig emotioneel gelukkiger worden.
 2. Stop met het kopen van overbodige meuk. Als je iets koopt, zoek dan uit of je hiermee je leven simpeler of ingewikkelder maakt. Ik heb laatst mijn oude home-cinema-set weggegeven aan een vriendin, en zelf een draadloze speaker gekocht. Minder draden, minder stof, meer gemak en ook nog eens beter geluid. Geen DVD speler meer, dus ik heb ook al mijn DVD’s naar de kringloop gebracht. Er zijn vast ergens nog mensen die wel DVD spelers hebben.
 3. Wees streng voor jezelf. Steeds wanneer je iets wilt bewaren vraag je jezelf af of dit ‘ding’ echt essentieel is voor jouw levensgeluk. Gebruik je het weleens? Zou je het kunnen vervangen als je het toch ineens nodig hebt? Ik kreeg van mijn moeder een enorme zak met oude knuffels uit mijn jeugd. Ik heb er twee bewaard omdat die echt belangrijk voor me zijn. Van de rest heb ik een foto gemaakt met mijn iPhone als herinnering. Nu worden ze een voor een aan mijn hond gegeven als speelgoed, dan is er in ieder geval iemand blij mee.
 4. Pak het gestructureerd aan, anders word je wanhopig. Ontdoe niet in een keer de hele zolder van meuk. Pak liever iedere dag een plank of lade van een kast. Haal alles eruit, en plaats de dingen terug die je graag wilt bewaren.
 5. Maak drie dozen: goed voor hergebruik, recyclen en afval.
 6. Neem verantwoordelijkheid voor je overbodige meuk. Geef het weg, breng het naar de kringloop, verkoop het online of spaar je afval op en rijd naar het afvalscheidstation in de buurt. Mieter het niet allemaal bij het grofvuil, ook al is het verleidelijk. Je ervaart veel meer voldoening als je weet dat je spullen op zijn minst ‘soort van’ goed terecht komen.
 7. Zoek uit of je meuk kunt digitaliseren. Digitale meuk is ook meuk, maar door het slim aan te pakken kun je veel rust scheppen. Ik heb zo’n 70 GB aan foto’s op mijn Mac staan. Dat is een kast vol. Ik ben dus blij dat ik ze alleen digitaal heb.
 8. Het probleem met digitale meuk is dat je het moet back-uppen. Zonder backup loop je altijd het risico dat je al je foto’s en bestanden verliest. Hoe meer zooi je op je computer zet, des te groter je backup is. Des te langer het duurt. Des te meer je moet investeren in apparatuur. Des te meer je betaalt voor online backups. Etc. En hoe meer documenten je op je computer hebt staan, des te meer spullen ooit openbaar kunnen worden in het geval van een hack of beveilingslek.
 9. Dus ja, digitale meuk geeft ook een onrustig gevoel. Ruim dus je digitale rommel op, en regel een backup. Als je het goed aanpakt, kun je je digitale meuk zover minimaliseren dat het op een hippe memorystick past. Ik heb een memorystick van 64GB die slechts een klein stukje uit mijn USB poort steekt. Het voordeel: zelfs als er een auto overheen rijdt kunnen de bestanden er nog afgehaald worden. Hipperdepip, I know.
 10. Tijd voor een Nee/Nee sticker op je brievenbus.
 11. Print deze geweldige quote van Bruce Lee uit, en hang hem op het toilet. Zodat je hem elke dag ziet terwijl je zit te poepen. Jawel, ik weet dat je dat doet: “It’s not the daily increase but daily decrease. Hack away at the unessential.”
 12. Kijk of je dingen eenvoudiger kunt maken. Bijvoorbeeld: Een elektrische sap pers is handig als je hem dagelijks gebruikt. Gebruik je je sap pers niet zo vaak? Gebruik dan gewoon die handmatige sap pers. Kan niet kapot, neemt minder ruimte in beslag, gaat een leven lang mee. Lekker makkelijk.
 13. Een ander voorbeeld: wij hebben een heel hip espresso apparaat omdat we gek zijn op goede cappuccino. Maar na mijn reis naar de VS heb ik gebroken met mijn cafeïne verslaving. En de laatste tijd flirt ik ook met een vegan eetpatroon. Ja, ik kan décaf-soja-cappuccino maken. Ik kan ook het apparaat verkopen en iets simpelers in huis halen, zoals een French Press. En eventuele funky soja-décaf koffiespecialiteiten lekker in de stad drinken. Een apparaat minder in huis betekent minder kans dat er iets kapot gaat (hij is al eens opgestuurd voor reparatie), meer ruimte op het aanrecht en minder emotionele ballast over het feit dat we ooit zoveel geld uitgaven aan iets dat we nu nauwelijks gebruiken. Plus dat we er nog wat geld voor kunnen vangen.
 14. Neem vooral afscheid van de meuk waar je spijt van hebt. Miskopen zuigen aan je. Je kocht ooit die dure hardloopschoenen, en ze blijken niet lekker te lopen. Bewaar dit soort ‘geladen’ objecten niet. Ja, het is allemaal zonde, maar je weet nu beter. Zolang die schoenen in je leven blijven, zul je jezelf blijven herinneren aan je ‘fout’. Doe ze weg, dan hoef je je niet meer schuldig te voelen. Sterker nog, dan kan iemand anders ze gebruiken en er wél blij mee zijn.
 15. Ben je jarig? Vraag niet meer om spullen als cadeaus. Vraag om ervaringen, geld, lekkere wijn (komt wel op), dingen die je verbruikt (zoals goede verzorgingsproducten) of bonnen voor winkels waar je dingen kunt kopen die je nodig hebt. Of zet een donatiepot neer voor een goed doel dat jij belangrijk vindt. Stomme cadeautjes vallen in de categorie ‘schuldgevoel’ en blijven soms jaren in je leven hangen omdat je ze niet durft los te laten.
 16. Besef dat de spullen niet de herinnering bevatten. Het zijn triggers voor herinneringen die in je hoofd zitten. Wat ga je doen met een Disneyland plattegrond uit 1997? Hint: niets. Ja, de herinneringen die de plattegrond oproept zijn waardevol. Maar dat maakt de plattegrond niet waardevol. Maak er desnoods een foto van, en stuur het richting recycling. Kan er ten minste nog toiletpapier van gemaakt worden.
 17. Als je minder meuk hebt, ontstaat er ook meer ruimte om te investeren in goede spullen. Als je slechts één computer hebt, en je gebruikt deze dagelijks, dan is het bijvoorbeeld logisch dat je investeert in een goede laptop. Of als ik mijn espressemachine ooit verkoop, dan kan ik in plaats daarvoor een goede French Press uitzoeken in plaats van een IKEA frutsel.
 18. Stel je eens voor dat de spullen in je leven die je op regelmatige basis gebruikt zijn geselecteerd op kwaliteit, duurzaamheid, design en gebruiksplezier. Stel je eens voor hoe fijn het is om dagelijks omringd te zijn door een beperkte hoeveelheid geweldige spullen. Spullen die je inspireren, waar je blij van wordt. Spullen waar je zuinig op bent. Spullen die je leven leuker en makkelijker maken. Dat is echt een ander gevoel dan wanneer je je omringd met goedkope meuk van de Action (categorie: “het is zo goedkoop, als ik het niet meer wil flikker ik het toch gewoon weg!”). En wanneer je minder koopt houd je geld over voor betere spullen.
 19. Geniet van het rustige gevoel dat het hebben van minder meuk je bezorgt. Lege ruimte, makkelijker schoonmaken, minder meuk om te beschermen. Meer overzicht, meer controle, meer plezier, meer gemak. Nooit meer iets kwijt zijn, nooit meer een hele middag opruimen. Niet meer sjouwen, slepen, organiseren. Heerlijk.

Nog meer inspiratie

Heb ik je kunnen inspireren om lekker te leven met minder meuk? Geweldig. Hieronder vind je nog veel meer soChicken inspiratie.

Inderdaad, het had minimalistischer geweest om er slechts één artikel over te schrijven. Maar ik kan niet stoppen met schrijven, simpelweg omdat ik er zo blij van word. Zo zie je maar, niemand is perfect. ;)

Heb je daarnaast zin in een leuke Nederlandse documentaire over de rol van spullen in ons leven? Bekijk dan Overal Spullen gratis via NPO Gemist. Hieronder vind je ook nog een leuk boekje over de luxe van genoeg.

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test