1. Je gevoelens ontdekken

Als je moeite hebt om over je gevoelens te praten is het lastig om hier direct met iemand over te praten. Wat kan helpen is het starten van een ontdekkingstocht. Als je voor anderen nooit je gevoelens concreet onder woorden brengt kan het heel goed zijn dat je zelf niet eens goed weet wat je voelt.

Een goede oefening is beginnen met schrijven. Schrijf voor jezelf op wat je voelt, waar je mee zit. Schrijf op wat je eigenlijk tegen die speciale persoon zou willen zeggen. Je zult merken dat je, door deze oefening te doen, je gevoelens beter onder woorden kunt brengen. Dit zal je helpen om uiteindelijk je gevoelens met anderen te bespreken.

Je kunt ook overwegen om een brief te schrijven aan de persoon aan wie je je gevoelens kwijt moet (zoals je partner). Neem rustig de tijd om de brief te schrijven en maak gerust meerdere versies. Je kunt zo met die persoon over je gevoelens praten zonder dat het heel confronterend is.

2. Zelfvertrouwen opbouwen

Om te praten over je gevoelens heb je niet alleen een sterke vertrouwensband nodig met je gesprekspartner, een gezonde dosis zelfvertrouwen helpt ook enorm. Door bewust te bouwen aan je zelfvertrouwen groeit het langzaam. Mensen met meer zelfvertrouwen durven meer over hunzelf bloot te geven zonder dat ze bang zijn om bijvoorbeeld gekwetst te worden.

Ook jij kunt meer zelfvertrouwen krijgen door het te ‘trainen’. Je kunt om te beginnen aan de slag gaan met de onderstaande soChicken Artikelen. Deze helpen je meer inzicht te krijgen in je zelfvertrouwen en leer je hoe je het stap voor stap je zelfvertrouwen kunt opbouwen.

3. Praat met iemand die je echt kunt vertrouwen

Zoals gezegd is het ontzettend belangrijk dat je praat met iemand die je echt vertrouwt. Door te praten over je gevoelens geef je jezelf bloot. Het helpt hierbij om je (gespreks)partner uit te leggen dat je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten. Dit vergroot het begrip bij de ander.

Besef dat je niet in één keer jezelf zal durven blootgeven. Dit is een proces waar je aan moet werken, iedere dag opnieuw. Neem het echter zeker serieus. Wanneer je het moeilijk vindt om over je gevoelens en emoties te praten kan dat een enorm obstakel vormen in liefdesrelaties.

Praten met een deskundige

Merk je dat er problemen ontstaan omdat jij niet over je gevoelens kunt praten? Zoek dan hulp zodat iemand je kan helpen het proces te versnellen. Ook kunnen we je het onderstaande boek aanraden om meer te weten te komen over je eigen emoties.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test