Artikel opslaan

Saaiheid en fantastisch-heid

Saaiheid is het tegenovergestelde van fantastisch-heid. En fantastisch-heid is: a) geen woord en b) precies datgene waar we naar zoeken. Vonken, spetters, sprankels en elfenstof. Het gevoel dat je leeft. Dat gevoel, het gevoel dat saaiheid niet is, dát is het gevoel dat je wilt ervaren. En dat gebeurt niet als je je leven saai laat worden. Dus doe dat niet.

Goed. Makkelijker gezegd dan gedaan. Soms wordt het leven nu eenmaal saai. Bij sommige mensen niet, die lijken achtervolgd te worden door vonken en elfenstof. Maar bij anderen neigt het leven naar saaiheid zodra de aandacht verslapt. Werk, het gezin, het huishouden, sociale verplichtingen, dingen die ‘verstandig’ zijn. Voor je het weet besteed je je leven aan allerlei dingen die je weliswaar belangrijk vindt, maar niet persé het meest belangrijk.

En dat is saai.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Saaiheid zuigt de levenslust uit je leven

Je kunt beter ongelukkig zijn dan gevangen in saaiheid. Saaiheid is veilig en comfortabel genoeg om iedere dag opnieuw te doorstaan, maar geeft je te weinig voldoening om echt gelukkig te kunnen zijn. Maar ja, als je niet écht ongelukkig bent dan onderneem je geen actie. Want waarom zou je? Er zijn ergere dingen in de wereld.

Dus doe je nog maar een keer hetzelfde. En nog een keer. En nog een keer. Dag in dag uit. Saaiheid. Voorspelbaarheid. Geen vonken en elfenstof. Eerder een natte vaatdoek die al iets te lang op het aanrecht ligt. Een natte vaatdoek met een geurtje.

Dat is niet hoe het leven bedoeld was. Dat is niet hoe je het best je kostbare tijd kunt doorbrengen. Niet als je op zoek bent naar geluk, voldoening, energie en levenslust.

Dus? Dus tijd voor minder saaiheid en meer fantastisch-heid. En ja, dat is soms eng. Maar dat geeft niet. Je eerste dag op de middelbare school was ook eng. Afstuderen was eng. Afrijden was eng. Op jezelf wonen, een kind krijgen, solliciteren, presenteren, voor jezelf beginnen, ontslag nemen. Allemaal eng. En allemaal de engheid waard.

Tips voor een leven met meer fantastisch-heid

Oké, we zijn nu wel even klaar met dat woord. Maar je begrijpt waar ik heen wil. Een leven waar de vonken vanaf vliegen. Het gevoel ervaren dat je écht leeft! Niet saai maar juist lekker opwindend, op allerlei manieren! Laten we eens kijken hoe je dit voor elkaar kunt krijgen op de meest simpele manier.

  • Er zijn dingen waar je van droomt, maar die je te eng vindt om echt te doen. Ga die dingen doen. Het zijn niet voor niets je dromen. Dromen komen ergens vandaan, en je moet er iets mee. Gebruik je angst hier als richtingaanwijzer, niet als stopbord.
  • Soms moet er ontzettend veel gebeuren voordat je zo’n droom kunt realiseren. Misschien moet je nog van alles leren, nieuwe mensen leren kennen, boeken lezen etc. Dat is prima. Begin ermee. Zet je eerste stappen richting die enge droom. Je zult merken dat je direct meer levenslust ervaart!
  • Saaiheid komt voort uit voorspelbaarheid. Doe dus iets onverwachts, en bij voorkeur iets leuks (dus niet je huis in fik steken ofzo. Erg onverwachts maar in ieder geval niet mijn insteek).
  • Onderzoek waar je bang voor bent. We zijn allemaal ergens bang voor. Onze angsten houden ons tegen om te zijn wie we werkelijk willen zijn. Benoem je grootste angsten en ga ermee aan de slag. Je kunt hulp zoeken, jezelf ontwikkelen of bijvoorbeeld het ergste doemscenario uitdenken, en hier oplossingen bij bedenken. Angsten zijn niet rationeel. Zodra je ze rationeel gaat maken verdwijnen ze soms als sneeuw voor de zon. Soms is er iets meer werk nodig, maar het is evengoed fijn om je van je angsten te verlossen. Daag jezelf uit!
  • Er is altijd de veilige keus, de onverstandige keus en de spannende keus. Kies vaker de laatste optie, dat geeft je leven meer pit.
  • Probeer een radicaal experiment om je leven op te leuken. Zoals een maand compleet eerlijk zijn, geen tv kijken, stoppen met het nieuws volgen, een maand niet zeuren, of een maand vegetarisch eten. Lekker anders dan anders.
  • Ga iets nieuws doen. Een nieuwe sport, een nieuwe hobby (lekker bakken, DIY-en of tuinieren), een nieuwe manier van reizen (kamperen of backpacken bijvoorbeeld).
  • Onthoud dat saaiheid en rust twee verschillende dingen zijn. Rust kan saai lijken, maar in werkelijkheid juist een opwindende afwisseling zijn op je normale leven. Rust voelt fijn, het geeft je meer energie. Saaiheid kost je energie.
  • Besef dat jij zelf bepaalt hoe je je leven inricht. Uiteindelijk heb jij jouw leven in de hand. Je kunt weggaan als je zou willen. Lekker de wereld rondreizen. Dat is misschien niet verstandig in jouw situatie, maar het kan wel. En dat voelt fijn. Je bent vrij, en je hebt meer invloed dan je denkt. Je kunt allerlei aspecten van je leven aanpassen en naar je hand zetten. Dat kost soms tijd, maar het proces van verbetering is erg leuk. Zodra je weet wat je wilt ervaren zijn er altijd manieren om dit mogelijk te maken. Dus begin gewoon ergens!

Precies, begin gewoon ergens. Het maakt niet uit wat je doet. Doe gewoon iets leuks dat je leven minder saai maakt. Gun jezelf die levenslust, dat bruisende gevoel, die opwinding, vonken en elfenstof. Al die gekkigheid en meer. Het leven was niet bedoeld om saai te zijn. Dus maak het zo fantastisch als je zelf wilt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test