“Careers can disappear just as quickly
as they’re made, so I’m in no hurry.”

Jason Mraz

Waarom hebben we eigenlijk zoveel haast?

Haast lijkt de norm te zijn. Als dingen maar gewoon snel gebeuren dan is het goed – en als het sneller kan is het beter.

We hebben haast omdat we te weinig tijd hebben. We hebben te weinig tijd om alles gedaan te krijgen wat we moeten (lees: willen) doen. We jagen ons door de dagen heen, door de maanden en de jaren. En we krijgen steeds meer gedaan in steeds minder tijd.

Erg efficiënt, maar is het ook effectief?

Het antwoord is natuurlijk ‘nee’ – maar dat begreep je al.

Wat wil je bereiken?

Haast is het resultaat van een gebrek aan prioriteiten. Als je niet weet wat je het allerbelangrijkst vindt dan is automatisch alles even belangrijk. En als je alles tegelijkertijd wilt bereiken, dan heb je nooit genoeg tijd en moet je dus rennen en vliegen.

Iedereen op aarde moet het doen met 23 uur 56 minuten en 4,1 seconden in een dag. Sommige mensen hebben een fijn leven, doen rustig aan en bereiken gaandeweg hun doelen. Andere mensen rennen en vliegen, leven vanuit chaos en hebben het gevoel dat ze geen grip kunnen krijgen op hun leven. Ze hebben het gevoel dat ze geleefd worden.

Pas als je weet wat je écht wilt kun je keuzes maken. Natuurlijk wil je een fantastische ouder zijn, een geweldige vriend, super gezond, succesvol, populair, een gezellig huis hebben, persoonlijk groeien, een opleiding afronden, leuk gekleed zijn en ondertussen de wereld verbeteren.

Maar wat zijn de 1-3 dingen die je het meest belangrijk vindt? Als je zou moeten kiezen (en dat moet je als je geen burn-out wilt krijgen), waar zou je je dan op richten? Waar zou je het zwaartepunt leggen?

Haast terugbrengen als de uitzondering op de regel

Een mens is niet ontworpen om constant te haasten. Het is niet gezond voor je lichaam en niet voedend voor je geest. Hoe sneller je leeft, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken – het is een neerwaartse spiraal. Je lijkt steeds minder tijd te hebben waardoor je steeds sneller gaat leven.

Sta eens stil. Adem diep in, laat je schouders zakken en laat me je dit zeggen: je moet niets. Haast is je eigen keuze, en je kunt er vandaag nog mee stoppen. Probeer een aantal van de onderstaande tips uit en ontdek hoe je je leven stap voor stap kunt vertragen:

 1. Durf eens niets te doen. Gewoon een paar minuten zitten en voor je uit kijken. Geen televisie, geen iPad, geen telefoon en zelfs geen tijdschrift. Even cold-turkey onthaasten. Hoe voelt dat?
 2. Steeds als je merkt dat je je opgejaagd voelt, stel jezelf de vraag: “Waarom haast ik eigenlijk?”. Vaak kom je tot de conclusie dat je uit gewoonte loopt te rennen, te bumperkleven of te zuchten in de rij bij de kassa. Herinner jezelf eraan om even een stapje terug te doen. Neem afstand, verlaag je snelheid, verhoog je irritatiedrempel.
 3. Rij rustig op de weg. Hard rijden is gevaarlijk, milieubelastend, duur en het scheelt je meestal maar een paar minuten. Zet in plaats daarvan fijne muziek op (zoals Sublime – mijn favoriet) en geniet van de reis.
 4. Neem de tijd om eten te bereiden. Laat de drukte even achter je, en besteed liefde en aandacht aan je voeding. Kook zonder kant-en-klaar producten. Dat is gezonder, lekkerder, goedkoper, beter voor de wereld en beter voor je stressniveau. Waarom moet het altijd zo snel? Echte smaak kost tijd. Kwaliteit kost tijd.
 5. Probeer minder te doen in plaats van meer. Doe dingen die er echt toe doen, en laat de rest lekker achterwege. Wees kritisch op je todo lijst. Veel dingen zijn ‘leuk’ om te bereiken, heel weinig dingen zijn ‘levensveranderend’. Werk stap voor stap naar je grote doelen toe, naar een beter leven en laat je niet gek maken door alle onzin die er tussendoor komt.
 6. Vertraag de tijd bewust door af en toe je leven en je gedachten te vertragen. Neem echt een halfuurtje de tijd om te spelen met je dochter, om aandachtig naar haar te luisteren. Speel met je hond, maak een fijne wandeling, ga iets met je handen doen (tuinieren, schilderen, koken of wat dan ook). Je zult merken dat je rustiger wordt, en dat je daardoor meer tijd lijkt te hebben.
 7. Besef dat het nutteloos is om door het leven te racen. Het enige wat je bereikt is dat de tijd voorbij vliegt, en dat je leven sneller afgelopen is. Tijd is veel te waardevol om weg te gooien. Gebruik het, geniet van iedere seconde, waardeer je leven terwijl je er doorheen reist. Je krijgt iedere seconde maar één keer. Dat is dus één kans om ervan te genieten.
 8. Neem afscheid van je horloge. En als je toch bezig bent, haal dan ook meteen de klok uit de woonkamer. Zet een timer op je smartphone wanneer je op een specifieke tijd iets te doen hebt. Verder is het helemaal niet nodig om continu te weten hoe laat het is.
 9. Neem het leven stap voor stap. Terwijl je werkt aan de ene taak hoef je niet te denken aan de taak die je straks wilt uitvoeren. Eerst het één, dan het ander. Zo houd je je hoofd leeg, houd je je focus vast en voorkom je dat de tijd sneller lijkt te gaan.
 10. Plan je dagen minder strak. Geef je agenda lucht om te ademen. Het is efficiënt om alles vol te plannen. Maar als het je doel is om ontspannen en gelukkig te leven dan is dit waarschijnlijk niet bepaald effectief.
 11. Pak jezelf meteen in je nekvel als je om wat voor reden dan ook hebt moeten haasten. Neem de haast niet verder mee je dag in, maar stop met haasten zodra het mogelijk is.
 12. Besef dat je nooit alles gedaan krijgt. Er zullen altijd onafgeronde taken zijn – en dat is niet erg. Besef dat genieten van de mooie dingen in het leven belangrijker is dan een lege takenlijst.

Minder haasten helpt je de kwaliteit van je leven aanzienlijk te verhogen. Het heeft geen zin om door je leven heen te rennen, dus laat je niet opjagen. Doe lekker rustig aan, en houd je bezig met de dingen die voor jou het meest belangrijk zijn.

Op die manier zul je je niet alleen een stuk beter voelen, je zult ook je doelen makkelijker bereiken en het leven van je dromen eenvoudiger kunnen vormgeven.

Meer tijd voor jezelf vinden

Meer tijd voor jezelf maken Bundel

Tijd voor jezelf vinden is uitdagend soms. Misschien omdat je een druk leven hebt, misschien omdat je je schuldig voelt of vindt dat je het niet verdient.

In deze Bundel bespreken we tactieken en ideeën die je kunt gebruiken om meer tijd voor jezelf te vinden - zelfs in een druk leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test