Gevangen op de middelbare school

Toen ik 18 was bracht ik een bezoekje aan mijn middelbare school. Ik studeerde inmiddels in Rotterdam en mijn opleiding was gelinkt aan de kunstacademie. Wat inhield dat er best lijpe mensen rondliepen en dat iedereen simpelweg zichzelf kon zijn.

Mijn terugkomst op de middelbare school was een cultuurshock. Je beseft pas hoe klein en beklemmend een omgeving is als je er een tijdje uit bent geweest. Bijna iedereen zag er hetzelfde uit en bijna iedereen kwam onzeker over.

Ik besefte dat de middelbare school (en waarschijnlijk de pubertijd in het algemeen) ons vroeg in het leven leert om ons druk te maken over wat anderen van ons vinden. Het is een soort overlevingsmechanisme. Je MOET geaccepteerd worden, anders worden het een paar hele zware jaren.

Dus dat is wat we doen. We doen ons best om geaccepteerd te worden. Om in te blenden. Om in de smaak te vallen bij onze schoolgenoten.

En die gewoonte nemen we mee ons volwassen leven in. Terwijl het in de ‘echte’ wereld geen functie meer heeft. Want in het echte leven word je niet met willekeurige mensen van dezelfde leeftijd in een klas gezet. In het echte leven vind je mensen die beter bij je passen. Mensen die je nemen zoals je bent. Mensen met dezelfde interesses. Mensen waarbij je jezelf kunt zijn.

Tijd om meer schijt te hebben

Wanneer we ons druk maken over wat anderen van ons denken dan houden we onszelf klein. En dat terwijl ieder mens zichzelf wil ontwikkelen. Je wilt groeien en bloeien. En dat kan niet als je je wilt conformeren aan anderen. Dat kan alleen als je echt jezelf durft te zijn.

En je kunt alleen echt jezelf zijn als je leert om schijt te hebben aan de meningen van andere mensen over jou. Dus laten we eens kijken hoe we dat voor elkaar krijgen.

1. Het is JOUW leven

Mensen mogen zelf weten wat ze van je vinden of wat ze van je verwachten. Dat wil echter niet zeggen dat jij je daar iets van moet aantrekken.

Het is belangrijk dat jij bepaalt hoe je je leven leeft. Dit leven is voorbij voordat je het weet, en je wilt het niet vullen met de wensen van anderen voor jou. Je wilt het vullen met jouw dromen, wensen en doelen.

Mensen blijven praten, blijven zeuren, blijven klagen. Wat je ook doet. Accepteer het, en doe vervolgens wat je wilt doen. Als jij leeft met overtuiging en vertrouwen, dan zullen de mensen in je omgeving vanzelf bijdraaien. En zo niet, dan niet.

Schijt. Dat zeggen we dan. Voelt lekker toch?

2. Het is NIET jouw probleem

Mensen vinden het heerlijk om problemen te veroorzaken. En heel veel mensen vinden het nog heerlijker om andermans problemen over te nemen.

Natuurlijk help je vrienden met hun problemen. Maar besef dat het nog altijd hun problemen zijn. Je kunt ze steunen zo goed als je kunt, maar je steunt niemand door wakker te liggen van andermans problemen.

Laat andermans zaken rustig van je af glijden. Je kunt andere mensen niet gelukkig maken. Je kunt ze helpen en je kunt een goed voorbeeld vormen, maar uiteindelijk moeten zelfs je beste vrienden hun eigen pad bewandelen en jij de jouwe.

3. Het wordt makkelijker

Zodra de mensen in je omgeving merken dat jij toch wel doet waar je zelf zin in hebt, gaan ze zich minder druk maken. Ze zullen meer bewondering voor je krijgen en minder proberen te vertellen wat je moet doen.

En zodra jij went aan het ‘schijt hebben’ wordt het steeds makkelijker. Je begint te merken hoe vrij je eigenlijk bent. En dat er echt een tussenweg bestaat tussen liefdevol zijn en je eigen weg volgen.

Sterker nog, door je eigen pad te bewandelen heb je de mensen in je omgeving uiteindelijk veel meer te bieden. Simpelweg omdat je sneller groeit en omdat je een interessanter, wijzer en liefdevoller mens wordt.

4. Schijt – een geweldig motto

Zeg het in je hoofd, steeds als je merkt dat je je druk maakt over wat anderen van je denken.

“Ik zou in m’n eentje kunnen lunchen op dat terras, maar misschien vinden mensen dat wel raar… Schijt, ik ga lekker lunchen in m’n eentje.” “Zal ik bij de buurvrouw klagen over haar kat die de hele nacht heeft gemauwd voor de deur? Ik wil geen zeurpiet zijn… Schijt, ik wil gewoon kunnen slapen. Dan vindt ze me maar een zeurpiet, dan moet ze maar geen lawaaikat nemen.”

Schijt is een bevrijdend motto. Gebruik het zodra je merkt dat je je druk maakt over problemen die niet de jouwe zijn, en merk hoe lekker vrij je je voelt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test