“The natural state of parenthood is unselfishness.
When you become a parent, you are no longer the
center of your own universe. You relinquish that
position to your children.”

Jessica Lange

Kun je je vrij voelen met een kind?

Dit is precies wat ik me afvroeg toen Billy en ik besloten om de adoptieprocedure op te starten in 2017. Want wat mij altijd opviel aan mensen met kinderen was vooral dat ze zo gebonden zijn.

En het blijkt waar. Nu Jake in ons leven is zijn we minder vrij. We kunnen niet zomaar de deur uit, niet plotseling een hapje eten in de stad of op stap met vrienden. Er is gewoon minder vrijheid in dat opzicht.

Maar toch – het voelt niet zoals ik dacht dat het zou voelen. En als je zelf een kind mag grootbrengen zul je dit waarschijnlijk herkennen.

Vrijheid is onwijs abstract en relatief

Vrijheid is geen gefixeerd ding. Het is buigzaam en onwijs relatief.

Ik heb niet langer de vrijheid om samen met Billy zomaar naar de bioscoop te gaan. Maar ik heb ook niet de vrijheid om op het dak te klimmen en een stukje te vliegen als een vogel. Of ervaren hoe het is om de koning te zijn.

Is dat erg? Het is wat het is.

Ik kan sommige dingen (op dit moment) niet doen zoals ik ze gewend was. Dat lijkt een beperking van mijn vrijheid. Maar tegelijkertijd is er ook iets anders ontstaan: ik heb de vrijheid gekregen om te ervaren hoe het is om vader te zijn van een prachtig klein mensje. En dat is niet zomaar iets.

Als ik Jake ’s ochtends langzaam zie ontwaken terwijl hij zich uitgebreid uitrekt, maak ik me ineens niet meer zo druk om de gemiste bioscoopfilms. En nu Jake naar ons begint te lachen (hij is terwijl ik dit schrijf twee maanden) kunnen al die hippe eetzaakjes me even gestolen worden.

Met andere woorden: Ja – ik ben meer thuis dan ooit, en ik voel me dolgelukkig. Wie had dat gedacht?

Of dat zo blijft, dat zullen we zien. Maar het is nu al duidelijk dat het leven met een baby zo dynamisch is – niets blijft lang hetzelfde.

Is dit de roze wolk?

Kijk – niets in het leven heeft alleen voordelen. En dat is in dit geval niet anders. Gebroken nachten, voeden, verschonen, opruimen, wassen, schoonmaken – een baby is een hoop werk. Maar tegelijkertijd blijkt het werk me veel minder tegen te staan dan ik dacht.

De reden daarvoor is natuurlijk logisch – al dit werk wordt niet verricht in een vacuüm. Terwijl dat wel is hoe ik er naar keek voordat ik vader werd. Want zolang je kind er niet is, blijft het abstract. Maar nu ben ik wel vader. En ik verricht dit werk nu met liefde voor dat lieve kleine ding dat zo lekker eindeloos ligt te staren naar een deurknop. Dat kleine, afhankelijke, kroezige mensje waarvoor we mogen zorgen.

Ik ben veel meer thuis en veel dingen in het leven zijn wellicht uitdagender geworden. Maar aan de andere kant is de situatie heel verrassend: ik zou momenteel niet anders willen.

Teveel vrijheid kan ook onrust veroorzaken

Hoe meer vrijheid je hebt, des te meer opties er ontstaan. En kiezen kan stressvol zijn. Mijn leven was op een gegeven moment zó geoptimaliseerd op vrijheid, dat ik er onrustig van werd.

Ik kon mijn tijd vrij indelen (en Billy ook), ik kan eventueel vooruit werken, ik had veel werk uitbesteed. Met een spaarbuffer, een afgeloste hypotheek, een simpel huishouden, doorlopende cashflow en bereidheid om te reizen leek alles mogelijk.

Dan zat ik op de bank en kwamen de gedachten: misschien moet ik naar Bali. Misschien kunnen we een rondreis maken dit jaar. Misschien moeten we verhuizen. Misschien wil ik meer van Nederland zien. Misschien kunnen we dit organiseren of kan ik dat evenement bijwonen.

Het is mooi weer, zal ik gaan hardlopen? Een stuk fietsen? Een vriendin bellen om iets te gaan drinken? Naar de bios? Werken? Iets in huis doen? Lezen? Gamen? Netflixen? WAT ZAL IK DOEN?!

Er waren zoveel opties – en daardoor had ik vaak het gevoel dat mijn keuzes nooit de beste waren. Precies – een typisch geval van FOMO.

Het leven is nu een stuk duidelijker. Het draait om Jake. En daarna om Billy en mijn andere relaties. En daarna om bijdragen via soChicken. En dan is de dag zo zachtjesaan wel weer gevuld.

Lekker simpel.

Ik vergelijk het een beetje met mijn ervaring toen ik fulltime vegetarisch ging eten. In de horeca was mijn keuze plotseling zo gemaakt. Geen gebakkelei over welk gerecht ik nu eens zal bestellen. Twee vega gerechten op de kaart? Perfect – binnen vijf seconden weet ik mijn bestelling.

Lekker makkelijk – dat is óók een vorm van vrijheid.

En wat is vrijhoud nou echt?

Had je me dit een paar jaar geleden gevraagd, dan zou ik hebben gesproken over ongebonden en onafhankelijk zijn. En hoewel die zaken een rol kunnen spelen, zie ik nu dat vrijheid iets heel anders is.

Vrijheid is wat mij betreft leren om tevreden en gelukkig te zijn in het moment. Het hier en nu accepteren, precies zoals het is. Minder flitsend misschien, maar des te effectiever.

Het is wat ik leerde in de jaren voordat Jake bij ons kwam. Dit is de vrijheid die ik vond, nadat ik het jarenlang had gezocht in dingen als verre reizen. Innerlijke vrijheid is de enige echte vrijheid – de rest is symptoombestrijding.

Ja – reizen is leuk. Ja – de deur uit kunnen wanneer je wilt is prettig. Maar totdat je die innerlijke rust en vrijheid vindt, zal het je drang naar vrijheid nooit vervullen. En voor het ontwikkelen van innerlijke vrijheid is niet veel nodig, zoals ik omschrijf in Leven met wind mee. Een beetje mediteren elke dag en je komt al een heel eind.

En als ik ’s nachts wakker ben en opnieuw een kwartier tevergeefs Jake in slaap sta te wiegen dan zie ik de gedachten komen: ga nou slapen, ik wil slapen, dit is irritant, ik ben zielig, blablabla. Maar er is een direct besef dat er niets aan de hand is en ik mijn eigen drama maak. Ik maak er een mindfulness-oefening van.

Het gewicht van Jake in mijn armen. De donkere kamer en de geprojecteerde sterretjes op het plafond. De babygeur, de vermoeidheid in mijn armen en het contact met mijn voeten op de grond. Dit is alles wat er is. En zoals het is, is het perfect.

Als ik de gedachten niet serieus neem ben ik vrij. Helemaal, volledig, honderd procent vrij, tevreden en blij. En dit kan ik me altijd en overal realiseren. Op een strand in Goa, met een pak luiers onder mijn armen in de rij bij de Kruidvat, terwijl ik dit artikel schrijf of wanneer ik wakker word gemaakt door een onrustige Jake.

Ik ben hier niet perfect in – en dat zal ik waarschijnlijk nooit worden. En dat is ook niet het doel. Maar ik weet waar ik de vrijheid kan vinden – elke dag opnieuw. Dat wil niet zeggen dat het nooit uitdagend is of dat ik nooit verlang naar die meer ‘traditionele’ vormen van vrijheid – het wil vooral zeggen dat ik me verrassend vrij voel middenin de minst vrije periode in mijn volwassen leven.

En er is natuurlijk genoeg wat je kunt doen

Ik ga hier later nog meer over schrijven, want dit artikel loopt uit de hand en ik heb nog een hoop te leren. Maar het is waar: ook mét een kind kun je blijven optimaliseren voor vrijheid. Al is het maar je workflows verbeteren zodat je meer tijd overhoudt (zo geven we flesvoeding en bespaart deze waterkoker met 40 graden instelling ons verrassend veel tijd en gedoe).

Ik richt mijn aandacht op de dingen die wel kunnen. Het vraagt wat aanpassing, maar er is meer mogelijk dan ik dacht voordat ik vader was.

Dus tot zover – mijn eerste observaties rondom vrijheid als ouder van een jonge baby. Mijn situatie is ongebruikelijk (twee mannen, adoptie, zelfstandig ondernemer met flexibele dagindeling) – maar wellicht helpen deze gedachten je meer te genieten wanneer je in dezelfde situatie zit. 💛

Over innerlijke vrijheid gesproken

Als je mijn tweede boek nog niet hebt besteld, dan is dit het moment. Echt – ik denk dat je er heel blij van wordt.

In Leven met wind mee laat ik zien hoe je minder drama in je leven ervaart en meer rust in je hoofd ontwikkelt. In kleine, praktische stappen.

Bomvol verfrissende inzichten en praktische tips. Zodat je echt verandering teweeg kunt brengen en gelukkiger kunt zijn met minder moeite.

Lees meer en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test