Artikel opslaan

Vechten om serieus genomen te worden

Het gebeurt omdat je jong bent, omdat je onervaren bent, omdat je in een nieuwe sociale kring terecht komt of omdat je in het verleden hebt bewezen dat je niet serieus te nemen bent. En het voelt waardeloos. Mensen die op je neer kijken, terwijl jij constant het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen.

Toen ik met soChicken begon ontving ik regelmatig mailtjes van mensen die het belachelijk vonden dat ik op mijn jonge leeftijd schreef over onderwerpen als geluk. ”Wat weet je nou van het leven als je 22 bent?” Aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant simpelweg onaardig.

Het voelt fijn als de mensen in je leven je respectvol behandelen, en waardering en erkenning tonen voor de dingen die je doet in je leven. Of je nu startend ondernemer bent met één klant, je voornamelijk bezighoudt met het huishouden en het gezin of een topfunctie hebt in een groot bedrijf.

En hoewel je graag wilt dat de mensen om je heen erkenning en waardering geven, begint het niet bij die andere mensen. Als je serieus genomen wilt worden door de wereld, is het tijd dat je naar binnen kijkt.

Dat is ook precies wat ik heb gedaan als goedbedoelende bezoekers me onzeker maakten met onaardige mailtjes.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Anderen nemen je serieus als jij jezelf serieus neemt

Pas zodra jij een gezonde mate van zelfrespect en zelfwaardering opbouwt, zullen de mensen in je leven je beter gaan behandelen.

Algemeen genomen fungeren de mensen in je leven als spiegel. Zij behandelen jou zoals jij jezelf behandelt.

Als jij jezelf constant probeert te bewijzen, dan straal je uit dat je iets te bewijzen hebt. Dan word je dus minder serieus genomen. Als jij je eigen werk niet serieus neemt, als je onvoldoende zelfvertrouwen hebt, dan pikken anderen dat op.

De onderstaande tips helpen je om jezelf serieuzer te nemen, waardoor anderen (al die losers die jou niet serieus nemen dus) een betere houding zullen aannemen tegenover jou. Werd tijd. ;)

1. Ontwikkel je zelfvertrouwen

Als jij uitstraalt dat je van jezelf houdt, dan pikken anderen dat op uit je lichaamstaal. Zij redeneren onbewust dat, als jij zo zelfverzekerd bent, je daar wel een goede reden voor zult hebben.

Op feestjes of netwerkborrels tref je soms mensen die uitstralen dat ze succesvol zijn. Ze komen zelfverzekerd over, hun lichaamshouding is ontspannen, ze zien eruit alsof ze niets hoeven te bewijzen.

Dat soort mensen neem je direct serieus. En door je eigen zelfvertrouwen te ontwikkelen, kun je deze uitstraling ook opbouwen.

2. Stel een doel

Of liever, een missie. Het maakt niet uit waar je staat in het leven. Het is vooral belangrijk dat je voor ogen hebt hoe je van hier naar je droomleven gaat komen.

Het maakt niet uit wat je missie is. Het hoeft niets hoogdravends of wereldschokkends te zijn. Het gaat er vooral om dat je iets voor ogen hebt, en je daarin vastbijt. Daar krijgen mensen al snel respect voor.

Leven met een missie voelt niet alleen ontzettend inspirerend. Het geeft andere mensen het signaal dat jij serieus te nemen bent.

3. Neem je eigen doelen serieus

Je missie is niet ‘zomaar’ een doel. Het is belangrijk. Als jij je eigen doelen serieus neemt, dan zullen de mensen in je omgeving hetzelfde doen. Ze volgen jouw voorbeeld.

Als jij regelmatig vertelt over de webwinkel die je wilt gaan openen, dan verlies je op den duur je geloofwaardigheid. Zodra je echter laat zien dat je dit doel serieus neemt, en concrete stappen zet richting je droom, dan word je direct serieus genomen.

Er zijn heel veel mensen die iets willen bereiken. Er zijn weinig mensen die het ook daadwerkelijk gaan doen. Je neemt jezelf serieus – en wordt dus serieus genomen door anderen – als je offers brengt om je doel te bereiken.

Als je stopt met kleppen en start met doen.

4. Leef zo congruent mogelijk

Dat wil zeggen: leef volgens de waarden waar je in gelooft. Als jij eerlijkheid belangrijk vindt, lieg en verdraai dan nooit. Als duurzaamheid hoog op je agenda staat, koop dan niet ineens een benzineslurpende auto.

Congruentie geeft je een rustig gevoel, en het maakt je vaak een beter mens. Mensen waarderen congruentie in anderen. Je bouwt er respect mee op terwijl je je eigen leven puurder maakt.

5. Stop met jezelf willen bewijzen

Mensen die kalm overkomen en zich duidelijk niet proberen te bewijzen, stralen uit dat ze zichzelf niet hoeven te bewijzen.

Als jij zelf weet dat je goed genoeg bent, dat je in je eigen ogen succesvol bent, dat je je tevreden voelt met hoe je leven op dit moment in elkaar steekt, dan hoef je niets te bewijzen.

Dan kun je zwijgen. Dan kun je oprecht interesse tonen in anderen. Dan kun je stoppen met pushen, met je gelijk halen, met je mening altijd maar verkondigen. Dan kun je simpelweg zijn. En je kunt anderen mensen rustig laten zijn wie ze zijn.

Mensen die niets proberen te bewijzen lijken interessanter en worden serieuzer genomen. En ze zijn leuker gezelschap, dat is mooi meegenomen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test