Artikel opslaan

“Start by doing what’s necessary;
then do what’s possible;
and suddenly you are doing the impossible.”

St. Francis of Assisi

1. Zet een timer

Je hebt moeite om te beginnen om een paar redenen:

 1. Je vindt de taak niet leuk of saai.
 2. Je vindt de taak te moeilijk.
 3. Je vindt de taak onduidelijk.

In alle gevallen helpt deze techniek je te beginnen aan de taak met minder moeite.

Zet een timer van bijvoorbeeld 10 minuten (start je timer hier) en spreek met jezelf af dat je aan deze taak werkt totdat de timer afgaat. Daarna mag je van jezelf stoppen als je wilt.

Let op: het maakt niet uit wat je doet of hoe effectief je werk is. Het gaat erom dat je aan de taak werkt op wat voor manier dan ook.

Als ik een artikel wil schrijven, en ik besteed 10 minuten aan kijken naar een knipperende cursor op een lege pagina dan is dat prima. De realiteit is dat er in die 10 minuten altijd iets gebeurt.

Gaat de timer af en heb je nog steeds moeite met deze taak? Geen probleem. Houd even pauze en probeer het gewoon opnieuw. Vind je 10 minuten te lang? Begin dan met 7 of zelfs 5 minuten. Geen taak is zó vervelend dat je er geen 5 minuten aan kunt werken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Maak het zo basaal als je kunt

Waarom heb je nu echt zo’n moeite om te beginnen? Ja – je vindt de taak niet leuk. Maar wat vind je nu exact zo vervelend aan die taak?

Neem een taak die mensen massaal uitstellen: de belastingaangifte doen. Wat betekent het om belastingaangifte te doen?

 • Uitzoeken welke gegevens je nodig hebt.
 • Deze gegevens opzoeken (de benodigde papieren zoeken of gegevens verzamelen online).
 • Het formulier openen en de gegevens invullen.
 • Wanneer je iets niet begrijpt moet je informatie inwinnen door te zoeken, iemand om advies te vragen of de Belastingtelefoon te bellen.
 • Klik op verzenden, klaar.

Bijna niemand vindt de belastingaangifte doen leuk. Maar als je er heel basaal naar kijkt dan is er ook geen aspect te bekennen dat echt vervelend is.

Waarom niet? Omdat het in de praktijk niets anders is dan je lichaam bewegen en je hersenen gebruiken.

 • Je armen bewegen om een formulier te pakken uit een la, dat kun je wel.
 • Je vingers bewegen over een toetsenbord, dat kun je wel.
 • Een paar bedragen bij elkaar optellen, dat kun je wel.
 • Een vraag stellen aan een vriend of medewerker, dat kun je wel.
 • Op een verzendknop drukken met je cursor, geen probleem.

Als je moeite hebt om te beginnen aan een taak, breek het dan op in de meest basale stappen. Dan ontdek je dat er niets van overblijft, behalve het bewegen van je lichaam en een beetje hersenkracht – dingen die je best kunt opbrengen. Dus geen reden om die taak nog langer uit te stellen!

3. Gun jezelf succes

Je zult niet de eerste zijn die een taak die je al hebt afgerond op een takenlijst zet, om hem vervolgens direct weg te strepen.

Er is iets prettigs aan het wegstrepen van je taken – het voelt succesvol. Daarom is het zo’n goed idee om je taken duidelijk te definiëren en ze zoveel mogelijk op te breken in kleine stukjes.

Want hoe kleiner de taken zijn, des te meer je kunt wegstrepen. Des te succesvoller je je voelt. Dit helpt je om door te duwen en in beweging te blijven.

Als je moeite hebt om te beginnen aan je taak, breek die taak dan op in kleine stukjes. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt (zie ook tip 2). Een artikel schrijven kan ik bijvoorbeeld zo op mijn takenlijst zetten:

 • Artikel schrijven

In werkelijkheid is een artikel schrijven een project met meerdere taken:

 • Onderwerp bedenken
 • Outline opzetten
 • Eerste draft schrijven
 • Nalezen en redigeren
 • Klaarzetten in backend
 • Artikel nalezen voor publicatie
 • Inplannen voor publicatie

De eerste manier van noteren geeft me één succesmoment na een paar uur werk. De tweede manier geeft me een serie van succesmomenten waardoor ik me sterk en productief voel.

Er is minder reden om de taak uit stellen, waardoor ik zonder moeite kan beginnen aan de volgende taak.

4. Visualiseer succes

Probeer dit maar eens als je moeite hebt om te beginnen aan je taak. Sluit je ogen, ontspan je lichaam en beoefen drie simpele visualisaties. Dit kost je nog geen 2 minuten.

 • De eerste visualisatie: Zie hoe je enthousiast en met plezier begint aan de taak. Je bent productief en geconcentreerd aan het werk en je voelt je goed. Ik zie mezelf bijvoorbeeld geconcentreerd typen aan een nieuw artikel, en ik ga als een speer. Het voelt geweldig.
 • De tweede visualisatie: Zie hoe je de taak hebt afgerond en probeer te ervaren hoe fijn dit voelt. Ervaar hoe prettig het is dat je bent begonnen aan die taak en hoe succesvol je je voelt.
 • De derde visualisatie: Zie nu voor je hoe je je voelt als je ervoor kiest om niet te beginnen aan deze taak. Je blijft uitstellen en bereikt niets. Ervaar hoe je je verslagen en waardeloos voelt. En vergelijk dit gevoel met dat van de vorige visualisatie.

Deze visualisaties helpen je mentale obstakels weg te nemen en je prioriteiten in een andere volgorde te zetten. Nu uitstellen voelt momenteel soort van comfortabel, maar nu aan de slag gaan zorgt uiteindelijk voor een veel fijner gevoel van voldoening en succes.

Combineer al deze technieken, en je kunt zonder moeite beginnen met je taak. Visualiseer, breek de taak op in basale kleine stappen en zet een timer.

Niets staat je meer in de weg. 🚀

Altijd zonder moeite beginnen aan je taak

Deze tips zijn nog maar het tipje van de ijsberg. Er zijn zoveel slimme en praktische stappen die je kunt zetten om je uitstelgedrag voor goed te verslaan.

In mijn online cursus help ik je discipline ontwikkelen in slechts een paar weken. De technieken werken écht en worden al ruim 9 jaar (ja – zo lang bied ik deze cursus al aan) succesvol toegepast door duizenden deelnemers zoals jij.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test