Artikel opslaan

“Each of you, as an individual,
must pick your own goals.
Listen to others,
but do not become a blind follower.”

Thurgood Marshall

Mooie doelen die niet werken

Je weet hoe dat gaat. Je leest een of ander boek of een artikel en je wordt gevraagd om doelen te stellen.

Dus je doet wat je gevraagd wordt. Want doelen stellen is goed. Dus je stelt doelen. Dingen die nuttig lijken, dingen die je vooruit helpen in je leven. Je voelt je trots en productief en blij met je lijstje doelen.

En vervolgens gebeurt er niets.

Je doelen zijn perfect geformuleerd, helemaal meetbaar en specifiek – alles top. Maar je voelt je niet geïnspireerd. Dus wat er daadwerkelijk gebeurt is een heleboel Netflix en YouTube, en heel weinig werken richting je doelen.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

Zo zou mijn leven eruit moeten zien

Herken je deze situatie? Dan ben je niet alleen. Het overkomt ons allemaal. En de oplossing is niet om je doelen nog meer SMART te maken, of nog meer letters aan dit acroniem toe te voegen. De oplossing is ook niet jezelf nog harder pushen, want ook dat helpt je op de lange termijn niet vooruit.

Het probleem zit hem in de plek waar je doelen vandaan komen.

Als je bent zoals de meeste mensen dan voel je je geneigd om doelen te stellen vanuit een plek van onzekerheid – vanuit een gevoel van niet goed genoeg.

  • Je voelt je ontevreden met je lichaam, dus je stelt een doel om je postuur te veranderen.
  • Je bent jaloers op een vriend die erg succesvol is, dus je stelt doelen om ook minstens zo succesvol te worden.
  • Je gelooft dat mensen je alleen serieus nemen als je er druk en succesvol uitziet, dus je stelt doelen die erg ambitieus zijn en je overspannen maken.
  • Je hebt eigenlijk behoefte aan liefde en intimiteit en je gelooft dat je – door er sterk en succesvol uit te zien – de liefde van je dierbaren wel zult verdienen.
  • Je wilt indruk maken op je vrienden, waardoor je dat simpele verjaardagsfeestje omtovert tot een uitgebreid project waar je onwijs gestrest van raakt.
  • Je voelt je onzeker en onbeschermd. En in plaats van direct te werken om beter om te kunnen gaan met de onvermijdelijke onzekerheid van het leven, werk je keihard om rijk te worden. Want je gelooft dat een muur van geld je zal beschermen tegen de grote boze wereld.
  • Je worstelt met perfectionisme waardoor je doelen stelt die compleet onhaalbaar voor je zijn op dit moment, waardoor je keer op keer aan jezelf bewijst dat je – zoals je al dacht – een loser bent.

Meh.

Het probleem met dit soort doelen is dat het eigenlijk niet jouw doelen zijn. Het zijn de wensen en verwachtingen van de maatschappij. De stille invloed van dat onzekere stemmetje in je hoofd. Gevoed door giftige gedachten van onwaardigheid en niet goed genoeg zijn.

En ik weet niet hoe het met jou zit – maar ik vind dit geen hele gezonde plek om mijn levenspad op de baseren.

Logisch dat je vastloopt bij het realiseren van deze doelen. Ze zijn niet van jou. Je wilt dit helemaal niet. Je wilt hele andere dingen, en deze doelen zijn slechts lapmiddelen die zijn gebaseerd op angst.

Hoe zouden doelen eruit zien die zijn gesteld vanuit zelfacceptatie en inspiratie?

Uitzoeken wat je echt wilt

Slank, succesvol en rijk zijn gaat niet al je problemen oplossen. Tuurlijk, het kan helpen. Zoals het kan helpen om nog een extra stuk tape op je oude barrel te plakken, zodat hij de komende honderd kilometer nog niet uit elkaar valt. Het werkt, totdat het niet meer werkt.

Dus stel, je voelt je onzeker over je lichaam. Je vindt jezelf te dik waardoor je walgt van jezelf. Je zelfbeeld is super laag, en je oplossing is om af te vallen. Het klinkt logisch. Dus je gaat aan de slag, je besteedt ontzettend veel tijd en energie om je doel te behalen. Je wordt slanker en je zelfvertrouwen neemt gestaag toe – super fijn.

Maar dan komt er ineens een persoon op je pad die een opmerking maakt over je uiterlijk. Want je bent tien kilo kwijt, maar je bent echt nog niet op het photoshop-topmodel-niveau waar je op hoopte. En hier is iemand anders die dat je even laat weten en je dik noemt.

Wat gebeurt er? Je bent weer terug bij af. Nee, je bent niet ineens tien kilo zwaarder. Maar je voelt je nog net zo onzeker, klein en kwetsbaar als voordat je begon met afvallen.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: welk verlangen zit er achter dit doel? Laten we eens kijken naar het lijstje hierboven, welke verlangens liggen hier vaak aan ten grondslag?

  • Je voelt je ontevreden met je lichaam, je verlangt meer zelfvertrouwen en afvallen is een middel.
  • Je bent jaloers op een vriend die erg succesvol is, je verlangt goedkeuring en waardering. De echte oplossing is werken aan je zelfliefde en zelfacceptatie.
  • Je gelooft dat mensen je alleen serieus nemen als je er druk en succesvol uitziet, je verlangt goedkeuring. Je wilt gezien worden. Jezelf kwetsbaar opstellen kan je helpen meer contact te maken, in plaats van een groter muurtje bouwen.
  • Je hebt eigenlijk behoefte aan liefde en intimiteit en je gelooft dat je – door er sterk en succesvol uit te zien – de liefde van je dierbaren wel zult verdienen. In werkelijkheid is dit de beste manier om intimiteit te voorkomen.
  • Je wilt indruk maken op je vrienden, waardoor je dat simpele verjaardagsfeestje omtovert tot een uitgebreid project waar je onwijs gestrest van raakt. Je vrienden zouden je leuker vinden als je ontspant en oprechte interesse in hen toont.
  • Je voelt je onzeker en onbeschermd. En in plaats van direct te werken om beter om te kunnen gaan met de onvermijdelijke onzekerheid van het leven, werk je keihard om rijk te worden. Voor een fractie van de energie kun je aan jezelf werken om relaxter te worden rondom de onzekerheid van het leven.
  • Je worstelt met perfectionisme waardoor je doelen stelt die compleet onhaalbaar voor je zijn op dit moment. Door je zelfvertrouwen te vergroten kun je je perfectionisme verminderen zodat je je dromen wel waar kunt maken.

Door te onderzoeken wat er achter je doelen schuilt, kun je betere doelen ontwerpen voor jezelf.

Het zijn vrijwel altijd dezelfde dingen die we willen

We willen ons zeker voelen van onszelf en we willen ons gezien en gehoord voelen. Het zijn dezelfde verlangens, maar we proberen het allemaal op andere manieren voor elkaar te krijgen.

Rijk, slank en succesvol worden is een aanpak die onwijs veel energie kost en slechts matig werkt. Jezelf leren accepteren, zelfliefde cultiveren en vanuit daar simpelweg je inspiratie en nieuwsgierigheid volgen is een andere aanpak. Eentje die je hele leven in een opwaartse spiraal helpt. En je bovendien op een uniek levenspad zet dat volledig past bij jou.

Dat wil niet zeggen dat je niet rijk en succesvol kun zijn. Het wil vooral zeggen dat je je hart volgt in plaats van de wensen van de maatschappij. Dat je dingen onderneemt omdat je ze écht wilt doen. Niet omdat je denkt dat het ‘goed zou zijn’ of omdat je hoopt dat je er aanzien en erkenning mee zult verdienen.

Want hoe meer je van jezelf houdt, des te minder belangrijk de meningen van anderen worden. En in die vrijheid kun je lekker doen waar jij gelukkig van wordt. En misschien wil je je postuur veranderen vanuit zelfliefde, omdat je jezelf een gezond en fit lichaam gunt – helemaal perfect.

Dus dit is mijn advies: check of je doelen goed voelen voor jou. Krijg je er inspiratie van, of een knoop in je maag?

Met meer zelfvertrouwen wordt alles beter

Ja – een stevig gevoel van zelfacceptatie en zelfvertrouwen maakt je hele leven beter. Wil je je minder onzeker voelen? Mijn online cursus helpt je om respectvol schijt te hebben aan wat anderen van je denken.

De cursus werd al gevolgd door duizenden lezers, en de recensies zijn onwijs positief. De cursus zit vol met kleine, praktische opdrachten en tips – zodat je daadwerkelijk vooruitgang merkt binnen enkele weken.

Schrijf je in en begin direct…

Positiever over jezelf denken

Positief over jezelf denken Bundel

Denk je vaak negatief over jezelf? Vind je jezelf niet goed genoeg of haal je jezelf vaak naar beneden? Deze Bundel helpt.

Met de praktische inzichten, inspiratie, tips, opdrachten en oefeningen leer je op een positieve manier naar jezelf kijken.

Niet alleen ontwikkel je meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Je ervaart ook minder stress, angst en paniek. Je wordt kalmer en warmer richting anderen en bent in een betere positie om je doelen te bereiken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test