Artikel opslaan

“Ambition is the path to success.
Persistence is the vehicle you arrive in.”

Bill Bradley

Allergisch voor ongemak

Alle begin is moeilijk. Dat geldt wanneer je begint met een moeilijke opdracht, wanneer je voor het eerst gaat mediteren, wanneer je begint met schrijven, studeren, hardlopen en ga zo maar door. Je begint met iets uitdagends, en voor je het weet hoor je een stemmetje in je hoofd:

“Pfff, dit is moeilijk. Je kunt beter stoppen. Als je nu even iets anders gaat doen dan ben je van dit ongemak af. Kom op, doe maar. Dat is makkelijker. Pak je telefoon, even Facebook checken. Gaan we zo weer verder.”

En natuurlijk weten we allemaal wat er gebeurt. Je pakt je telefoon. Je doet een heleboel dingen, maar je gaat niet verder. Want verder gaan is moeilijk, en iets in jouw houdt niet van moeilijk. Een deel van jou is allergisch voor ongemakken.

Dat is niet erg. We hebben er allemaal regelmatig last van. Er zit een stemmetje in je hoofd die je vooruitgang wil saboteren. Het wil het liefst dat alles gemakkelijk is. Omringd door gemakkelijk eten op de bank hangen, makkelijke series kijken en verder niets doen. Dat is prima, maar als je vooruit wilt komen is het waardevol om te leren hoe je kunt doorbijten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Doorbijten om vooruit te komen

Doorbijten is makkelijker dan het lijkt. Het begint bij het herkennen van het stemmetje dat je vooruitgang probeert te saboteren. Stel, je zit te mediteren. Je bent ineens alleen met je gedachten. Je weet dat je je zou moeten richten op je ademhaling, maar voor je het weet zit je hoofd vol met gedachten. Dat is compleet normaal, maar het voelt alsof je aan het falen bent.

Vervolgens komt er een ontmoedigende gedachte op: “Dit heeft geen zin, je kunt dit niet. Kom op, sta op, we zijn er klaar mee.” Nu is het makkelijk om toe te geven, op te staan en je meditatie af te breken. Als je dat doet geef je toe aan je luie zelf, en zul je niet profiteren van de voordelen waar je naar op zoek was.

Je kunt het stemmetje ook observeren. Je merkt dat een deel van jou tegenstribbelt. Het vecht tegen het ongemak. Maar jij bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt. Je kunt eraan toegeven, maar je kunt het ook voorbij laten gaan. Bekijk de gedachte en laat hem rustig voorbij gaan als een wolk in de lucht.

Tips om door te gaan

Saboterende gedachten komen en gaan, de hele dag door. Wanneer je wilt beginnen aan een moeilijke taak, wanneer je de vuilnis buiten wilt zetten, wanneer je gezond wilt eten of wanneer je in je dagboek wilt schrijven. Een deel van jou wil comfort, geen moeilijke dingen doen en vooral geen ongemak.

Wat kun je doen om de sabotage te stoppen en toch vooruit te komen?

  • Besef dat een gedachte in zichzelf niet de waarheid representeert. Ieder mens heeft de hele dag door gedachten die complete onzin zijn. Geloof dus niet alles wat je denkt.
  • Je hoeft niet te handelen naar iedere impuls die je hebt. Als je begint te typen en plotseling weerstand voelt, kun je tóch gewoon doorgaan. Je gedachten zullen zich uiteindelijk aanpassen aan je gedrag.
  • Merk op hoe vaak je jezelf vertelt dat je iets ‘niet kunt’ of dat iets ‘heel moeilijk’ zal zijn. Vaak denk je deze dingen niet heel bewust. Wanneer je hoofd rustiger wordt (door bijvoorbeeld regelmatig te mediteren) zul je dit soort gedachten makkelijker kunnen isoleren. En dan zie je ineens hoeveel invloed je onbewuste gedachten hebben op je gedrag.
  • Maak het makkelijk voor jezelf om ‘moeilijke’ dingen te doen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je slechts één alinea hoeft te typen, of slechts drie minuten hoeft te mediteren. Als je onderbewuste geen groot ongemak verwacht, zal het je ook niet komen lastigvallen.
  • Duw jezelf door ontmoedigende gedachten heen. Denk: “Ja, dit is moeilijk. Nee, misschien kan ik het niet. Maar schijt, ik doe het toch.”
  • Laat je niet constant afleiden. Breng jezelf, zodra je bent afgeleid, direct terug naar waar je mee bezig was.
  • Besef dat het steeds makkelijker zal worden. Hoe vaker je ongemak tolereert, des te beter je wordt. Discipline is als een spier die je kunt ontwikkelen. Hoe vaker je doorbijt, des te makkelijker het wordt.
  • Doorbijten brengt je meer dan stoppen. Nee, niet meer comfort, maar wel meer voldoening. Comfort is aangenaam op de korte termijn. Voldoening zal je echter helpen je hele leven meer glans te geven. Door ongemak te doorstaan leg je de ondergrondse fundering waarop je je toekomstige geluk kunt bouwen.

Het is niet moeilijk om geweldige dingen te doen, zolang je in de gaten hebt hoe je jezelf graag saboteert. Leer dit stemmetje in jezelf te herkennen en merk hoe je veel meer voor elkaar krijgt.

Meer tips om je uitstelgedrag te lijf te gaan

Vind je het vaak moeilijk om aan de slag te gaan? Heb je grote dromen die je maar niet uit je handen krijgt? We hebben een super effectieve eCursus voor je klaarstaan die je helpt je uitstelgedrag stap voor stap aan te pakken.

Bekijk de tips tegen uitstelgedrag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test