Begin gewoon!

De afgelopen uren heb je niets uit je handen gekregen. Sterker nog, je hebt vooral zitten staren naar een tekstverwerker. Je hebt meerdere projecten lopen. Het huis is een zooitje. Je hebt nergens zin in, je hebt veel te doen en je hebt geen idee waar je moet beginnen. Wat doe je? Precies, je begint gewoon!

Het is niet zo belangrijk om jezelf af te vragen ‘waar’ je het beste kunt beginnen in zo’n situatie. Want waarschijnlijk weet je dat al, maar schuif je die taak voor je uit. Je moet beginnen bij het typen van dat moeilijke rapport in die tekstverwerker waar je naar zit te staren. Maar daar heb je geen zin in, en het lukt sowieso niet. Dus begin je niet, en wordt de berg werk om je heen alleen maar groter.

Als je vast zit is het vooral belangrijk dat je weer in beweging komt. Dat je iets gaat doen. En het zou heel goed kunnen dat je iets gaat doen dat niet ‘het beste’ is voor dat moment.

Werk van klein naar groot

‘Gewoon beginnen’ is een geweldige manier om je luie lijf in actie te krijgen. En je kunt jezelf een kick-start geven als je werkt van klein naar groot. Als ik zelf niet vooruit te krijgen ben, dan begin ik met iets makkelijks. Vaak een huishoudelijk klusje, wat email of een beetje administratie. Een paar snelle suggesties:

  • Werk een paar mailtjes weg.
  • Werk een todo van je lijstje die er al heel lang staat.
  • Maak een snel overzicht van alles wat je nog moet doen.
  • Ruim je bureau op.
  • Maak het toilet schoon.
  • Geef de planten water.
  • Organiseer je bureaublad.
  • Etc.

Dergelijke kleine klusjes hebben een groots effect. Ze geven je het gevoel dat je iets bereikt, dat je succes behaalt. Hoe klein ook. Je bent niet langer ‘niets’ aan het doen, je hebt iets bereikt.

En daarom maakt het eigenlijk niet uit uit wát je doet, zolang je maar íets doet dat enigszins nuttig voelt. Het helpt je weer in beweging te komen, en het geeft je een beginnetje in de berg werk. Nadat je bureau aan kant is, is je zelfvertrouwen iets toegenomen. Je hebt iets nuttigs gedaan, op naar het volgende!

Vooral doen, niet staren naar tekstverwerkers

Het maakt uiteindelijk niet zoveel uit waar je begint. Begin ergens om jezelf aan de gang te krijgen, dan zul je merken dat je vanzelf aan de gang gaat.

Je weet vaak wel wat je eigenlijk zou moeten doen, maar als je jezelf daar niet toe kunt zetten, doe dan iets anders. Zo voorkom je dat je lui wordt. Zo voorkom je dat je de hele middag naar een tekstverwerker zit te staren, terwijl je ondertussen drie andere projecten had kunnen afronden en je nu geweldig had kunnen voelen.

Als je veel te doen hebt, ga dan vooral doen. Staren kan altijd nog. Wanneer je niet zoveel te doen hebt bijvoorbeeld.

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het ontwikkelen van je zelfdiscipline? Schrijf je dan in voor mijn praktische online cursus.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test