Artikel opslaan

“Wealth is the ability to fully experience life.”
Henry David Thoreau

1. Geld geeft vrijheid, dus bouw een spaarbuffer

Toen Billy en ik gingen samenwonen in 2007 leefden we op een strak budget. We moesten wel. Ik had een bijbaantje naast mijn studie, en Billy een instapbaan in een hotel. We hadden bovendien net ons eerste appartement gekocht.

Het was sappelen samen die eerste jaren – iedere euro werd afgewogen. Doordat we zuinig leefden, konden we toch elke maand wat geld apart zetten in een spaarbuffer.

Die beslissing om te blijven sparen bleek heel verstandig. In 2009 passeerde onze spaarbuffer voor het eerst de waarde van een prima tweedehands auto, toen zo’n €5.000. Voor mij betekende dit moment het einde van geldzorgen. Want zélfs als ons duurste bezit het begeeft, kunnen we op ieder moment een nieuwe kopen!

Billy in onze auto
Billy in onze ‘praktische’ auto voor onze flat in Schiedam in 2007.

Door bewust beneden je stand te leven maak je je leven beter.

Een goedgevulde spaarbuffer draagt bij aan je geluk, omdat het je geldzorgen wegneemt. Onverwachte uitgaven voelen vervelend, maar je voelt je niet langer verslagen. Door geld níet uit te geven, kun je er verrassend veel geluk uit knijpen.

Kom maar op

Pre-order mijn nieuwe boek 🎉

Ontdek hoe je een positief leven bouwt in een turbulente wereld.

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusief dolle-pret-bonuspakket! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Pre-order jouw exemplaar

2. Geven maakt gelukkiger?

De vrijgevigheidsparadox wordt het ook wel genoemd. Wanneer we besluiten om geld te besteden aan anderen, ervaren we méér geluksgevoelens dan wanneer we dit geld aan onszelf besteden. Deze positieve gevoelens blijven bovendien langer hangen.

Door een deel van je geld te besteden aan het welzijn van anderen kun je daadwerkelijk meer geluk ervaren. Vrijgevigheid en gulheid helpen je bovendien relaties verbeteren, waardoor je verder investeert in je levenskwaliteit.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik deze vorm van vrijgevigheid er niet met de paplepel ingegoten kreeg. Maar alleen al de intentie om vrijgeviger te worden helpt me vooruit. De afgelopen jaren heb ik stappen gezet om guller en gastvrijer te worden – en ik leer nog elk jaar bij.

Bovendien wil je er natuurlijk niet in doorslaan, want als je té vrijgevig bent kun je geen spaarbuffer opbouwen waardoor je je kans op geldzorgen vergroot. Toch is vrijgevig zijn vooral verrijkend voor jou én je omgeving. Dus geef gerust een rondje, neem een cadeautje mee of trakteer op de lunch vandaag. Het zal je goed doen!

3. Geluk is niet te koop – tijd wel, een beetje

De administratie doen maakt me zeer ongelukkig. Daarom kies ik ervoor om iemand te betalen om mijn boekhouding af te handelen.

Deze strategische uitgave maakt een deel van mijn tijd vrij die ik kan besteden aan dingen die me veel gelukkiger maken. Zoals schrijven, verbinden met Broednest leden of wandelen in de natuur.

Als je vervelende tijdbesteding kunt terugwinnen met geld, kun je meer geluk uit deze uitgaven halen. Zo ben ik dolgelukkig met mijn vaatwasser, wasmachine, robotstofzuiger én onze fantastische hulp in de huishouding om de week. Je kunt altijd meer geld verdienen, maar je krijgt elke seconde maar één keer.

4. Spendeer aan herinneringen voor het leven

In 2016 nam ik mijn ouders mee naar IJsland als verrassing, omdat zij het Noorderlicht zo graag wilden zien. Dit was uiteraard een flinke hap uit onze spaarbuffer. Maar het is – tot op de dag van vandaag – één van mijn beste uitgaven ooit geweest.

Billy en ik in IJsland
Billy en ik in IJsland in 2016.

Ik besef me heel goed dat de tijd die ik met mijn ouders heb beperkt is. En ik weet ook dat zo’n reis minder makkelijk wordt naarmate mijn ouders ouder worden. Ik voel me gelukkig en dankbaar dat we op deze manier fantastische herinneringen hebben gemaakt waar we de rest van ons leven van kunnen genieten.

Het maken van goede herinneringen is meestal een prima investering als je meer geluk uit je geld wilt halen. Geld komt en gaat, maar herinneringen zijn blijvend. Nu, ruim acht jaar later mis ik dat geldbedrag niet. Maar ik zou de herinneringen voor geen goud willen missen.

Het is ook slim om uit te zoeken wanneer je bepaalde herinneringen het beste kunt maken. Als je twintig bent ben je bijvoorbeeld in de unieke gelegenheid om op allerlei manieren te genieten van je jeugd die niet meer mogelijk zijn op je veertigste. Ik ben bijvoorbeeld blij dat Billy en ik zoveel hebben gereisd voordat we vaders werden. Die herinneringen zijn ons onwijs dierbaar. Reizen met kinderen is leuk, maar niet hetzelfde. En tegen de tijd dat we weer zonder de kinderen zullen reizen zijn we waarschijnlijk al vijftig. Dan zal het nog steeds leuk zijn, maar zullen onze avonturen er wel heel anders uitzien.

Jake, Sophie en ik op Bali
Jake, Sophie en ik op Bali in 2024.

Nu is het onze tijd om te investeren in herinneringen als jong gezin, want voor we het weten zijn de kinderen alweer groot! Elke fase heeft zijn eigen unieke mogelijkheden. Investeer daarom altijd in mooie herinneringen – je krijgt iedere levensfase maar één keer!

Overigens hoeft het maken van mooie herinneringen niet altijd zoveel geld te kosten. Een paar van mijn beste herinneringen zijn simpele picknicks in het natuurgebied vlakbij met de kinderen en lieve vrienden, of een mooie wandeling door de Veluwe met een dierbare vriendin. 💛

Leef slimmer met je geld

Hoe kun je voor altijd leven zonder geldzorgen? Het begint bij inzicht 1, de spaarbuffer. Maar hoe je die spaarbuffer beheert kan een enorm verschil maken.

Ik ontwikkelde de Stuwdamtheorie – een slimme methode om je geld anders te beheren zodat je nooit meer in geldnood komt.

Dit zei Cora: “Goede invalshoek om met je geld om te gaan. Het maakt niet uit hoe hoog je inkomsten zijn, je kunt dit altijd toepassen.”

Je kunt er hieronder direct mee aan de slag. 🙌

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test