Artikel opslaan

“Life is really simple,
but we insist on making it complicated”

Confucius

Er staat ons nog wat te wachten

Corona, inflatie, onderbroken supply-chains, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis: er is nogal wat gaande. Na jaren van enorme economische groei wordt er weer gesproken over een mogelijke recessie. Een periode van economische stagnatie waardoor veel aspecten van onze samenleving kunnen veranderen.

Zelf kun je niet veel doen om een recessie te voorkomen – het is onderdeel van het economische ‘eb en vloed’. Wat we wel kunnen doen is ons eigen gedrag en onze manier van denken aanpassen.

Want ook als je hard geraakt wordt door een recessie: het leven gaat door. En we kunnen er een goed leven van maken – of zelfs een béter leven – met de juiste stappen.

Ik heb inmiddels een aantal periodes van economische tegenwind mogen meemaken (zoals de dotcom bubbel, 9/11, de kredietcrisis, de eurocrisis en de coronacrisis). Inmiddels heb ik wel wat ervaring opgedaan. Dit zijn een aantal zaken die kunnen helpen een goed leven vorm te geven in tijden van economische tegenwind.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Blijf beneden je stand leven

In zware economische tegenwind wordt onze veerkracht getest. Niet alleen mentaal en emotioneel, maar juist ook financieel. Hoe beter je je huishoudboekje op orde hebt, des te eleganter je eventuele klappen kunt opvangen.

Het is niet voor niets dat ik er op soChicken al meer dan tien jaar op hamer: leef beneden je stand.

Ook als het economisch goed gaat. Ook als je geld als water verdient. Juist als het lijkt alsof de bomen tot in de hemel groeien. Bouw een gezonde spaarbuffer, los je schulden af en zorg dat je huishouden elke maand winst draait.

Wie deze visie omarmt ontwikkelt iedere maand meer financiële veerkracht. Hoe verder je bent op dit pad, des te vloeiender de rit door de recessie financieel gezien zal worden.

Maar is het te laat om nu te beginnen? Nee. Het is nooit te laat om je financiën op orde te brengen. Het punt is: hoe minder geld jij nodig hebt om een goed leven te leiden, des te vrijer en veerkrachtiger je bent.

Het stelt je mogelijk in staat om zonder problemen rond te komen. Ook als de prijzen stijgen, of wanneer je noodgedwongenmoet leven van een minder betaalde baan, tegenvallende omzet, een uitkering of mogelijk zelfs bijstand.

Heb je elke week nieuwe merkkleding nodig om gelukkig te zijn? Moet je per se wekelijks uit eten met vrienden om een goed leven te hebben? Ja – dan heb je een hoop geld nodig om dit leven in stand te houden.

Maar als je een simpel maar goed leven kunt bouwen, dan kun je rustig doorgaan met leven – ook als de inflatie toeneemt, je inkomen afneemt of een tijdje opdroogt.

Beneden je stand leven betekent niet dat je geen leuke dingen meer doet. Het houdt in dat je eerst jezelf betaalt en daarna pas geld uitgeeft aan de ‘onnodige dingen’.

Waar begin je?

2. Omarm minimalisme opnieuw

Tevreden leren zijn met wat je al hebt – dat biedt enorme mentale veerkracht. Omarm minimalisme opnieuw. Omring je met minder spullen, minder overbodige diensten en abonnementen, minder zaken die je afleiden en weghouden van de dingen die je echt gelukkig maken.

  • Verkoop overbodige spullen en stop de opbrengst in je spaarbuffer.
  • Koop geen overbodige spullen. Neem een pauze van 1-2 weken voordat je iets koopt om impulsaankopen te verminderen.
  • Beoefen dankbaarheid voor alles wat je hebt.

Gebruik minimalisme als gereedschap om door de overbodige overvloed heen te snijden. Maak je leven simpeler. Heb je echt twee auto’s nodig? Heb je één auto nodig? Kun je nog een jaartje met je smartphone doen? Kun je betaalbaarder wonen?

Je kunt zo ver gaan als je wilt. Begin gewoon klein en kijk hoe ver je wilt (en moet) gaan. Hoe groter de veranderingen, hoe groter de impact.

Lees ook:

3. Blijf positief, lief en flexibel

Er is veel onzekerheid. En dat leidt tot een hoop oncomfortabele gevoelens bij veel mensen. En nu we terechtkomen in economische tegenwind zal dat gevoel alleen maar groeien. Het kan best pittig worden, na jaren van groei zullen we er flink aan moeten wennen. Maar ook deze situatie zal uiteindelijk normaal voelen. En ook deze recessie gaat weer voorbij.

We moeten vooral onze verwachtingen bijstellen. Onze nabije toekomst zal er mogelijk anders uitzien dan we dachten. Daar is niets aan te doen, dus we hebben het te accepteren.

Verwerken, accepteren en weer door.

En niets staat ons in de weg om er toch een goede tijd van te maken. Een tijd waarin we ons leven her-kalibreren. Waarin we teruggaan naar de zaken die ons echt gelukkig maken, maar waar we nooit tijd voor leken te hebben. Waarin we misschien een eenvoudiger leven omarmen met minder vakanties en gadgets, maar meer contact met de mensen om ons heen.

Een tijd waarin we een duurzame economie kunnen kickstarten. Waarin er nieuwe kansen ontstaan die voorheen onmogelijk leken.

Er staat je niets in de weg om goed voor jezelf en je dierbaren te zorgen. Om de mensen om je heen te helpen waar je kunt. Om te genieten van de simpele maar waardevolle dingen in je leven.

Als deze periode ons één ding leert is het dit: niets is zeker, dus geniet van het moment en probeer niet zoveel te verwachten. Voel je dankbaar voor elke nieuwe dag, neem niets voor lief. Het leven is niet permanent, alles verandert constant – en alles in dit heelal kent een einde.

Door dit idee te omarmen en te koesteren kun je leven vanuit meer waardering en dankbaarheid. Zelfs als we in een diepe economische depressie komen hebben we het best goed. En als dat zo blijkt te zijn kunnen we er niets aan veranderen behalve onze kijk op de situatie.

Leef positief, leef simpel, wees lief en voel je dankbaar voor wat je hebt. Doe wat je moet doen en probeer je niet te druk te maken. We zitten samen in dit schuitje – samen komen we er gewoon doorheen.

Stappenplan naar een recessie-proof levensstijl

Ik ontwikkelde een grondig stappenplan waarmee je je leven van begin tot eind kunt versimpelen.

Ontwikkel een recessie-proof levensstijl en laat je leven draaien om de zaken die je echt belangrijk vindt.

Ga direct aan de slag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test