“Life is really simple,
but we insist on making it complicated”
Confucius
Er staat ons nog wat te wachten
Corona, inflatie, onderbroken supply-chains, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis: er is nogal wat gaande. Na jaren van enorme economische groei wordt er weer gesproken over een mogelijke recessie. Een periode van economische stagnatie waardoor veel aspecten van onze samenleving kunnen veranderen.
Zelf kun je niet veel doen om een recessie te voorkomen – het is onderdeel van het economische ‘eb en vloed’. Wat we wel kunnen doen is ons eigen gedrag en onze manier van denken aanpassen.
Want ook als je hard geraakt wordt door een recessie: het leven gaat door. En we kunnen er een goed leven van maken – of zelfs een béter leven – met de juiste stappen.
Ik heb inmiddels een aantal periodes van economische tegenwind mogen meemaken (zoals de dotcom bubbel, 9/11, de kredietcrisis, de eurocrisis en de coronacrisis). Inmiddels heb ik wel wat ervaring opgedaan. Dit zijn een aantal zaken die kunnen helpen een goed leven vorm te geven in tijden van economische tegenwind.
1. Blijf beneden je stand leven
In zware economische tegenwind wordt onze veerkracht getest. Niet alleen mentaal en emotioneel, maar juist ook financieel. Hoe beter je je huishoudboekje op orde hebt, des te eleganter je eventuele klappen kunt opvangen.
Het is niet voor niets dat ik er op soChicken al meer dan tien jaar op hamer: leef beneden je stand.
Ook als het economisch goed gaat. Ook als je geld als water verdient. Juist als het lijkt alsof de bomen tot in de hemel groeien. Bouw een gezonde spaarbuffer, los je schulden af en zorg dat je huishouden elke maand winst draait.
Wie deze visie omarmt ontwikkelt iedere maand meer financiële veerkracht. Hoe verder je bent op dit pad, des te vloeiender de rit door de recessie financieel gezien zal worden.
Maar is het te laat om nu te beginnen? Nee. Het is nooit te laat om je financiën op orde te brengen. Het punt is: hoe minder geld jij nodig hebt om een goed leven te leiden, des te vrijer en veerkrachtiger je bent.
Het stelt je mogelijk in staat om zonder problemen rond te komen. Ook als de prijzen stijgen, of wanneer je noodgedwongenmoet leven van een minder betaalde baan, tegenvallende omzet, een uitkering of mogelijk zelfs bijstand.
Heb je elke week nieuwe merkkleding nodig om gelukkig te zijn? Moet je per se wekelijks uit eten met vrienden om een goed leven te hebben? Ja – dan heb je een hoop geld nodig om dit leven in stand te houden.
Maar als je een simpel maar goed leven kunt bouwen, dan kun je rustig doorgaan met leven – ook als de inflatie toeneemt, je inkomen afneemt of een tijdje opdroogt.
Beneden je stand leven betekent niet dat je geen leuke dingen meer doet. Het houdt in dat je eerst jezelf betaalt en daarna pas geld uitgeeft aan de ‘onnodige dingen’.
Waar begin je?
- Doorloop mijn geld besparen stappenplan
- Lees dit artikel
- Gebruik het bespaar stappenplan in het Broednest
- Check of je recht hebt op toeslagen
- Stop je besparingen in een spaarbuffer
2. Omarm minimalisme opnieuw
Tevreden leren zijn met wat je al hebt – dat biedt enorme mentale veerkracht. Omarm minimalisme opnieuw. Omring je met minder spullen, minder overbodige diensten en abonnementen, minder zaken die je afleiden en weghouden van de dingen die je echt gelukkig maken.
- Verkoop overbodige spullen en stop de opbrengst in je spaarbuffer.
- Koop geen overbodige spullen. Neem een pauze van 1-2 weken voordat je iets koopt om impulsaankopen te verminderen.
- Beoefen dankbaarheid voor alles wat je hebt.
Gebruik minimalisme als gereedschap om door de overbodige overvloed heen te snijden. Maak je leven simpeler. Heb je echt twee auto’s nodig? Heb je één auto nodig? Kun je nog een jaartje met je smartphone doen? Kun je betaalbaarder wonen?
Je kunt zo ver gaan als je wilt. Begin gewoon klein en kijk hoe ver je wilt (en moet) gaan. Hoe groter de veranderingen, hoe groter de impact.
Lees ook:
- Online minimalisme cursus
- Leren waarderen wat je hebt – waarom het gras bij jou het groenst is
- Lifestyle minimalisme – je hart volgen maakt alles simpeler
- Simpel leven – 13 Verstopte voordelen van minimalisme
3. Blijf positief, lief en flexibel
Er is veel onzekerheid. En dat leidt tot een hoop oncomfortabele gevoelens bij veel mensen. En nu we terechtkomen in economische tegenwind zal dat gevoel alleen maar groeien. Het kan best pittig worden, na jaren van groei zullen we er flink aan moeten wennen. Maar ook deze situatie zal uiteindelijk normaal voelen. En ook deze recessie gaat weer voorbij.
We moeten vooral onze verwachtingen bijstellen. Onze nabije toekomst zal er mogelijk anders uitzien dan we dachten. Daar is niets aan te doen, dus we hebben het te accepteren.
Verwerken, accepteren en weer door.
En niets staat ons in de weg om er toch een goede tijd van te maken. Een tijd waarin we ons leven her-kalibreren. Waarin we teruggaan naar de zaken die ons echt gelukkig maken, maar waar we nooit tijd voor leken te hebben. Waarin we misschien een eenvoudiger leven omarmen met minder vakanties en gadgets, maar meer contact met de mensen om ons heen.
Een tijd waarin we een duurzame economie kunnen kickstarten. Waarin er nieuwe kansen ontstaan die voorheen onmogelijk leken.
Er staat je niets in de weg om goed voor jezelf en je dierbaren te zorgen. Om de mensen om je heen te helpen waar je kunt. Om te genieten van de simpele maar waardevolle dingen in je leven.
Als deze periode ons één ding leert is het dit: niets is zeker, dus geniet van het moment en probeer niet zoveel te verwachten. Voel je dankbaar voor elke nieuwe dag, neem niets voor lief. Het leven is niet permanent, alles verandert constant – en alles in dit heelal kent een einde.
Door dit idee te omarmen en te koesteren kun je leven vanuit meer waardering en dankbaarheid. Zelfs als we in een diepe economische depressie komen hebben we het best goed. En als dat zo blijkt te zijn kunnen we er niets aan veranderen behalve onze kijk op de situatie.
Leef positief, leef simpel, wees lief en voel je dankbaar voor wat je hebt. Doe wat je moet doen en probeer je niet te druk te maken. We zitten samen in dit schuitje – samen komen we er gewoon doorheen.
Stappenplan naar een recessie-proof levensstijl
Ik ontwikkelde een grondig stappenplan waarmee je je leven van begin tot eind kunt versimpelen.
Ontwikkel een recessie-proof levensstijl en laat je leven draaien om de zaken die je echt belangrijk vindt.
Reacties
Beste Jelle,
Ik wil graag een opmerking maken bij het eerste gedeelte; als je veel geld hebt gespaard en je komt in de bijstand, moet je eerst je spaargeld opmaken voordat je recht hebt op deze uitkering.
(Neemt niet weg dat ik zeker voor sparen ben en dat zelf altijd doe en probeer niet in de bijstand te komen)
Groetjes
Goede toevoeging Jolanda, je mag iets meer dan 6.500 euro vermogen aanhouden in de bijstand.
Wat een lieverd ben jij toch, Jelle! Dankjewel voor weer een hoopgevend artikel en het helpen herinneren vooral positief te blijven en te ontspannen onder alle omstandigheden…ook deze. Hartelijke groet!
Toen “ minder meuk…” uitkwam heb ik het direct gekocht. Weet niet hoe lang geleden maar wat heb ik daar toch veel plezier van gehad!! Zo ontzettend veel opgeruimd! Wat een verademing was dat! Eigenlijk is er elke week wel een moment dat ik door Jelle’s ogen naar mijn huis kijk!! Ben je zeer dankbaar lieve Jelle!
Dank dank dank voor je boek ‘Steeds leuker’. Er staan echte eye openers in Het liefst wil ik je cursus minder meuk ook kopen Maar dat doe ik maar even niet Moet van jou sparen hahaha
Fijne tips (weer) Jelle, bedankt!
‘Als je geld gespaard hebt en je komt in de bijstand, dan moet je dat geld eerst (deels) opmaken.’
Ja, dat is zo. Maar bekijk het nu eens van de andere kant.
Bijstand is geld dat je kunt krijgen in uiterste nood, als je zelf (bijna) geen geld en absoluut geen bron van inkomsten hebt. Meestal tijdelijk, dus, totdat je weer voor jezelf kunt zorgen. Maar omdat jij al had gespaard, had je die bijstand (die uiterste noodoplossing) nog niet nodig. Goed toch?
Zie het niet als ‘ze pakken me mijn gespaarde geld af’, maar als ‘ik kan me zelf nog een tijdje redden, omdat ik gespaard heb. Als ook mijn spaargeld (grotendeels) op is, en ik helemaal geen inkomen heb, krijg ik, in tegenstelling tot inwoners van de meeste andere landen op de wereld, toch een minimum-inkomen.
Dat je desondanks nog wat eigen spaargeld mag houden is een fijne consessie.
We zijn zo verwend geraakt in onze best wel unieke verzorgingsstaat dat we denken dat we recht hebben op gratis geld. We vinden het dus moeilijk er nog blij mee te zijn. En we vinden het zelfs raar dat we er pas recht op hebben als we het echt nodig hebben.
Bekijk het eens zoals het echt is: bijstand voor als je tijdelijk echt niets (of bijna niets) meer hebt. Wees blij dat het er is.
(Ik heb ooit een aantal jaren van de bijstand moeten leven, dus ik praat niet vanuit een ‘jij weet niet hoe dat is’ positie.)
Bedankt Jelle voor je uitleg over het vermogen in de bijstand. Ik wist niet dat dat veranderd is.
En uiteraard BeaG heb je gelijk dat als je geld hebt, de bijstand “niet nodig hebt”
Maar ook ik spreek van ervaring. Als is het al heel veel jaren geleden (jaren 70/80) Dus ik weet helaas ook hoe moeilijk het is om van alleen bijstand rond te komen. Laten we hopen dat zo min mogelijk mensen dit nodig hebben. Ik ga er in ieder geval stinkend mijn best voor doen om er uit te blijven :-)
Niets is zeker…dat werd me ook heel duidelijk toen zowel ik als mijn man werden gediagnostiseerd met kanker. Plotseling vielen dierbare bezigheden weg door eerst de puncties die waren gedaan en later de operatie. Stevig op m’n land werken was er niet meer bij. Mijn man overkwam hetzelfde met z’n eigen vooruitzichten. Dat ook die vooruitzichten er niet meer zijn, is pijnlijk waarheid geworden met z’n overlijden. Wat er NIET meer was, werd duidelijk. Maar door bij de dag te leven, bleek het ook mogelijk om zegeningen te tellen. Het fluiten van de merel in de vroege ochtend op de dag van z’n sterven, het voorlezen uit z’n geliefde boek, een vrolijke kus waarvan ik niet wist dat het de laatste zou zijn, muziek….het was er allemaal. Het was dierbaar. We zaten als gezin bij elkaar, hij in bed , wij er omheen. Ik las voor en ineens merkte mijn zoon op dat we op deze manier vaak bij elkaar hadden gezten: ik lezend, de anderen luisterend, en dat we dan altijd gelukkig waren.
Jell, en verder iedereen, die dingen kosten geen geld maar behoren bij een grote en ook degelijke rijkdom. Dat we daar in de komende jaren en langer toch maar heel veel oog voor hebben en houden. Persoonlijk maak ik ook een economische crisis door; het inkomen wordt dramatisch minder. Ik ga het niet bagatelliseren; het zal lastig worden. Maar ik realiseer me dat ik stinkend rijk ben met alle mooie dierbare spulken die we samen maar ook ik alleen om ons heen mochten verzamelen. Kijk naar wat er WEL is. Sterkte
Fijne
Goede tips .
Dankje wel Jelle.
Dankjewel jelle voor de uitleg en eye openers. Ik lees vaker en het brengt mij tot rust na wat ik allemaal heb meegemaakt. Corona gehad lag in ziekenhuis overleden in familie. En als ik lees kom ik tot rust Dankjewel jelle.🌹