“Remembering that you are going to die is the best way I know
to avoid the trap of thinking you have something to lose.
You are already naked. There is no reason not to follow your heart.”

Steve Jobs

Een wereld zonder jou

Eerst is er de praktische afhandeling, uiteraard. Verdriet, een kist, mooie muziek, mooie speeches (hopelijk). Dan, de mensen die je liefhebben zullen om je rouwen.

Je zult gemist worden. Eerst actief, en dan (na een paar jaar) steeds minder actief. De mensen die het dichtst bij je stonden gaan verder met hun leven.

De mensen die iets minder dicht bij je stonden hebben dat al gedaan. De mensen die je niet kennen beseffen niet eens dat je weg bent. De organisatie waarin je werkte draait door. Net als de stad waarin je woonde.

De wereld draait door. Ook zonder jou. Dat is op zichzelf een ontspannende gedachte, vind je niet?

Wat zullen mensen over jou onthouden?

We weten niet veel van de dood. Het is duidelijk dat je uit deze wereld verdwijnt zodra je sterft. Zodra je weg bent ben je geen fysiek onderdeel meer van deze realiteit.

Het enige tastbare wat je achterlaat zijn de herinneringen bij de mensen die je hebt ‘aangeraakt’ in je leven. De daden die je hebt verricht, de woorden die je hebt gezegd, het werk dat je hebt achtergelaten.

De vraag is dus: welke herinneringen wil jij achterlaten als je gaat? Hoe wil jij onthouden worden? Wat wil je hebben neergezet in de wereld?

Een stappenplan naar een memorabel leven

De dood helpt je nadenken over je intenties. Wat wil je doen en waarom? Wie wil je zijn? Welke waarden koester jij? Wat wil je je kinderen meegeven? Hoe zou je de wereld achter willen laten voor volgende generaties?

Pak eens een vel papier voor je, en begin met schrijven. Schrijf op hoe de mensen om je heen jou zouden moeten onthouden. Bekijk vervolgens hoe je deze toekomstige herinnering kunt invullen.

Als je wilt dat mensen jou onthouden als een eerlijk persoon, dan weet je wat je te doen staat. Als je wilt dat mensen je onthouden als een liefdevol persoon die zich inzette voor de medemens, dan weet je wat je te doen staat. Als wilt dat mensen je onthouden als iemand die de wereld heeft veranderd, dan weet je wat je te doen staat.

Je gaat dood, maar nu nog niet

Je leeft! Je hebt een kans om het beste uit jezelf te halen, je talenten te ontwikkelen. Angst voor de dood heeft vaak te maken met het gevoel dat je zou kunnen sterven met het beste nog in je.

Geef het beste dat je jezelf en de wereld te bieden hebt. Leef zoals je herinnerd wilt worden. Zo heb je niet alleen een geweldig leven, je verspreidt ook geluk en liefde onder de mensen die jou ooit zullen herinneren.

Goed, en bekijk nu onderstaande video. En als je hem al gezien hebt, bekijk hem gewoon nog eens. Drie verhalen die je helpen op koers te blijven richting dat wat echt belangrijk is.

Zo maak je je leven steeds leuker ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin direct

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛