Artikel opslaan

“Try not to become a man of success,
but rather try to become a man of value.”

Albert Einstein

Succesvol zijn is niet je doel

Rijkdom, populariteit, respect, een prachtig huis en met je helikopter naar je tuinhuisje vliegen omdat je tuin zo groot is. Als je leven er zo uitziet ben je erg succesvol. En zelfs als er geen helikopters in je leven voorkomen kun je erg succesvol zijn.

Succes is de droom van onze samenleving. Veel geld verdienen, je doelen bereiken, toffe kleding kopen, de nieuwste gadgets in je rugzak, veel reizen maken en ondertussen aanzien en populariteit opbouwen.

En hoewel succes je een hoop voordelen biedt – houdt het ergens op. Maar in de zoektocht naar succes is het makkelijk om dit uit het oog te verliezen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Alles went

Veel mensen lijken uit het oog te verliezen wat succes werkelijk is. Het is geen doel waar je eindeloos veel voldoening uit kunt blijven putten. Want je maatstaf voor wat ‘succes’ voor jou betekent blijft steeds opschuiven.

Ooit voelde je je onwijs succesvol met het behalen van je veterdiploma. Nu strik je je veters zonder erbij na te denken. Net zoals je ooit dolgelukkig was met je eerste baan, je eerste salaris, je eerste eigen auto en je eigen huis. Uit iedere stap haalde je onwijs veel voldoening.

Maar alles went.

En gaandeweg leg je de lat steeds hoger. Je hebt steeds meer nodig om je tevreden te kunnen voelen. En in die zoektocht kun je eindeloos bezig blijven. En het is een plek waar veel mensen hun hele leven blijven hangen. In de hoop dat het verzamelen van meer geld, meer respect en meer spullen ze eindelijk de voldoening brengt die ze zoeken.

Maar die zoektocht werkt niet.

Succes is een gereedschap

Ik zeg: je doel is een goed leven hebben. Een leven dat draait om vrijheid, blijheid en betekenis. Waarin je je gelukkig, kalm, liefdevol en voldaan voelt.

In zo’n leven speelt succes absoluut een rol. Je leven wordt leuker en moeitelozer als je voldoende inkomen hebt. Je voelt je zekerder en positiever als je wordt gerespecteerd. En je ervaart voldoening als je regelmatig je doelen bereikt.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat je die dingen doet om een goed leven te leven. Niet om succesvol te zijn.

Succes is een middel, een goed leven is het doel.

  • Heel veel geld hebben maakt niet per definitie je leven goed. Zeker niet als je heel veel offers moet brengen om dat geld binnen te halen (zoals weinig tijd doorbrengen met je dierbaren).
  • Veel aanzien en status helpt je niet per se een beter leven te hebben. Het kan er ook voor zorgen dat je probeert te voldoen aan andermans verwachtingen, dat je minder tijd voor jezelf hebt, dat mensen gebruik van je willen maken etc.
  • Altijd shoppen voor de nieuwste, hipste dingen kan ervoor zorgen dat je het erg druk hebt met wat anderen van je vinden. En dat je meer en meer moet werken om deze luxe te bekostigen – een neerwaartse spiraal.

Als succesvol zijn je doel is, dan ben je nooit klaar. Nooit vrij. Nooit tevreden.

En dat kan niet de bedoeling zijn.

Genoeg, tevredenheid en persoonlijke groei

Succes is een fundering. Een bepaalde mate van succes helpt je om de basis te leggen voor de volgende stap.

Als je je elke dag druk moet maken over je inkomen, dan wordt het moeilijker om door te groeien. Als je nooit je doelen bereikt dan voel je je waardeloos. En als je omgeving weinig respect voor je heeft, dan begin je ook aan jezelf te twijfelen.

Je wilt werken aan een bepaalde mate van succes. Aan je onafhankelijkheid, je vrijheid. Je wilt bouwen aan een goed leven, zodat je je weinig zorgen hoeft te maken over deze zaken.

En wanneer je dat onder controle hebt, is het tijd om tevredenheid te beoefenen en te beseffen dat je genoeg hebt om een goed leven te bouwen. Je hebt dit level uitgespeeld, en nu is het tijd om je aandacht te verplaatsen.

Je aandacht langzaam verplaatsen

Verplaats je aandacht langzaam naar levensgebieden die je op de lange termijn meer voldoening opleveren. Zoals het ontwikkelen van je relaties, leren om jezelf te accepteren, onderzoeken hoe je je hart kunt volgen, werken aan je gezondheid, het ontwikkelen van mindfulness en onderzoeken hoe je meer kunt bijdragen.

Je wilt bewegen van streven naar bijdragen, van winnen naar helpen, van stress naar innerlijke kalmte. Van oordelen naar accepteren en van beschermen naar je hart openen. Beter voor jezelf zorgen, meer tijd nemen om te groeien en anderen meer ruimte geven om hetzelfde te doen.

Minder rennen. Meer zijn – precies zoals je bent.

Waarom? Omdat die route je oneindig veel voldoening kan opleveren. Een miljard op de bank is niet het eindstation. De loterij winnen gaat niet al je problemen oplossen.

Die dingen zijn niet slecht – en je kunt er veel plezier aan beleven. Maar roem, rijkdom en succes helpen je uiteindelijk niet over alle drempels heen te stappen.

Er is één manier om over alle drempels heen te stappen: groter groeien dan die drempels.

Een goed leven draait om liefhebben. Om je hart volgen en doen wat goed voelt. Om waardering, dankbaarheid, plezier en voldoening. Dat zijn de dingen die je zoekt.

Succes is een trein die je op weg helpt. Maar het is geen directe trein. Ergens gaandeweg moet je overstappen op een andere trein, en de trein van succes achter je laten. Doe je dat niet, dan kom je wel ergens terecht – maar waarschijnlijk niet op de plek waar je hoopte te belanden.

Precies – genoeg is genoeg

Maak je op dit moment de overstap van ‘meer is beter’ naar ‘genoeg is genoeg’?

Schrijf je dan in voor mijn online cursus Minder meuk, meer leuk. Daarin neem ik je aan de hand mee om je leven op alle gebieden te versimpelen. Zodat je meer rust, tevredenheid en voldoening ervaart.

Lees meer en schrijf je hier direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test