Artikel opslaan

“Our character is basically a
composite of our habits.
Because they are consistent,
often unconcious patterns,
they constantly, daily, express our character.”

Stephen Covey

1. Richt je op het proces

Als je tien kilo wilt afvallen dan voelen de offers die je vandaag moet brengen heel zwaar. Want je weet dat – hoe hard je ook je best doet – je vandaag niet ver zal komen op dit doel. Je laat nu een stuk taart staan met heel veel moeite, en je krijgt er gevoelsmatig niets voor terug.

Daarom is het zo belangrijk dat je je succes niet zoekt in het behalen van je doel, maar in het proces om daar te komen.

Maak het je doel om vandaag goed te eten. Als het je vandaag lukt om die taart te laten staan, dan kun je je vanavond trots en succesvol voelen. En morgen kun je hetzelfde doen. Rijg een heleboel van die kleine succesjes aan elkaar, en voor je het weet ben je een heel eind vooruit gekomen op het grotere doel.

  • Schrijf elke dag een pagina, dan krijg je vanzelf een boek.
  • Doe vandaag je work-out, dan word je uiteindelijk vanzelf fit.
  • Werk vandaag je taken af, dan komt die promotie vanzelf.
  • Lees elke dag een hoofdstuk in een leerzaam boek, dan groeit je kennis automatisch.

Richt je op het proces dat je helpt het grotere doel te realiseren. Dan vind je meer voldoening in je dagelijkse offers en wordt het eenvoudiger om het vol te houden.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Richt je op de succesjes

Maak je niet te druk om de dingen die niet goed gaan. Ja – je valt af en toe terug in je oude gewoontes. Prima, dat overkomt ons allemaal. Het zijn niet voor niets gewoontes – je bent ze gewend.

Hoe ouder de gewoontes, des te dieper ze zijn ingesleten. Gun jezelf dus wat tijd om te veranderen.

Richt je aandacht op de momenten dat het juist wél goed gaat. Focus je op al die kleine succesjes. Dat geeft je zelfvertrouwen en kracht, waardoor het makkelijker wordt om meer succes te boeken.

Elk moment is een frisse start. Kon je net de suiker niet weerstaan? Prima – kan gebeuren. Ga nu gewoon weer verder waar je gebleven was.

3. Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen

Maak je doelen behapbaar en haalbaar. Als het gaat om gedragsverandering wil je ervoor zorgen dat je niet kunt falen. Want als je faalt beschadig je je zelfvertrouwen en vergroot je de kans dat je nog vaker zult falen.

Zet die kleine stapjes, richt je op de vooruitgang en maak je doelen haalbaar. Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen. Dat zorgt voor een opwaartse spiraal.

4. Beoefen zelfcompassie

Als het even niet loopt zoals je wilt – omdat je terugvalt in je oude gewoontes – is het verleidelijk om jezelf mentaal af te straffen. Om ontzettend te balen en jezelf naar beneden te halen.

Probeer een terugval in oude gewoontes niet te zien als een groot probleem, maar bekijk jezelf liever met wat zelfcompassie. Je bent een mens, geen machine. Ik val ook regelmatig terug in oude, onwenselijke gewoontes. Geen mens is perfect, ik niet en jij ook niet. Dus het is onzin om dat van jezelf te verlangen.

Je viel terug – prima. En nu hoofd omhoog, schouders naar achteren en weer verder waar je gebleven was voor de terugval. Aandacht terug naar het proces, de volgende kleine stap opwaarts.

Dat is uiteindelijk alles wat je hoeft te doen.

5. Herinner jezelf aan de voordelen

Waarom wil je deze gewoonte afleren? Door jezelf af en toe te herinneren aan de voordelen kun je je motivatie terugvinden. Waarom wil je stoppen met suiker eten, roken – wil je minder gamen, minder luieren, minder negatief praten, etc.?

Welke voordelen hoop je te ervaren wanneer het je lukt om deze gewoonte af te leren?

Je kunt deze voordelen regelmatig voor jezelf opschrijven, of ze op post-its door je huis hangen. Je kunt ook ’s avonds, voordat je gaat slapen, even visualiseren hoe fijn het leven zal zijn als je betere gewoontes hebt aangeleerd. Je doet het ten slotte allemaal niet voor niets.

Houd jezelf duidelijk voor ogen waarom je dit allemaal doet, dat maakt het makkelijker om een terugval te voorkomen.

Maak je leven beter

Je slechte gewoontes loslaten Bundel

Slechte gewoontes trekken je naar beneden. Ze zorgen ervoor dat je je doelen niet haalt en verminderen je levenskwaliteit.

In deze Bundel gaan we samen aan de slag met praktische stappen om je bewustzijn te vergroten, een nieuwe versie van jezelf vorm te geven, je gewoontes los te laten en een beter alternatief te vinden voor je onwenselijke gewoontes.

Ontdek hoe je je leven steeds leuker en leuker maakt door jezelf te bevrijden van je slechte gewoontes.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test