Wikken en wegen

Soms kom je in je leven terecht op een kruispunt. Je weet niet precies wat je wilt. Je weet niet wat je moet doen, en dus doe je niets. Je bent verlamd door twijfel, en door de twijfel zet je je leven op ‘pauze’. Er gebeurt helemaal niets. Je leven verandert namelijk pas zodra jij een keuze maakt.

Het kan moeilijk zijn om knopen door te hakken, om de belangrijke beslissingen in je leven te nemen. Want zodra je een definitieve keuze maakt kun je soms niet meer terug. Althans, zo lijkt het. Wat als je keus je niet bevalt?

Je leven verandert pas als jij iets besluit

Het is belangrijk om te beseffen dat twijfel je leven niet duidelijker maakt. Je leven verandert pas echt wanneer jij het lef hebt om een duidelijke keuze te maken.

Duidelijke keuzes geven je leven richting, het voorziet je van een duidelijk doel. Het geeft je leven een missie. Je kunt niet succesvol worden als je niet duidelijk de keuze maakt om succes na te streven. Je kunt geen doelen bereiken als je niet vastberaden bent.

Dus zodra je merkt dat je wordt verlamd door twijfel, dwing jezelf dan om snel een keuze te maken. Want hoe eerder je de beslissing neemt, des te eerder je leven zal veranderen in de richting die je wilt.

De perfecte keus bestaat niet

Het maken van een keuze klinkt als iets definitiefs. Als je nu kiest voor een baan, dan kun je geen eigen zaak beginnen. Als je nu kiest voor een lange reis, dan kun je nu geen carrière maken.

Het kan zijn dat je bang bent om iets weg te gooien met je keuze. Dat je besluit je afsluit van andere zaken die je ook leuk en belangrijk vindt.

Bedenk dat deze angst in de meeste gevallen niet rationeel is. Een keuze is namelijk niet persé permanent. Wie zegt dat je na drie jaar werken voor een baas niet alsnog voor jezelf kunt beginnen? Wie zegt dat je na een reis niet alsnog carrière kunt maken?

Blijf niet wachten op de perfecte mogelijkheid. Die bestaat namelijk niet. Nu is de tijd om te kiezen, dus maak een keus. Kies iets, ook al kun je niet kiezen. Het is effectiever om een doel na te streven dat misschien niet de perfecte keus is, dan helemaal niets na te streven.

Een besluit zet je in beweging, twijfel zet je leven op pauze. Dus, wat ga jij met je leven doen? Wat wordt jouw keuze?

Meer tips om je leven richting te geven

Wil je je leven meer richting geven? Bekijk dan eens een van de onderstaande boeken. Ook deze eCursus kan je helpen te ontdekken wat je nu echt wilt, en hoe je hier uiteindelijk je werk van kunt maken.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test