Artikel opslaan

1. Vorm een ‘doe het direct’ gewoonte

Uitstelgedrag is gewoon een slechte gewoonte – dit kun je dus het beste gewoon afleren. Leer jezelf aan dat je vervelende klusjes direct doet. Denk hierbij vooral aan dingen die je binnen een paar minuten kunt voltooien zoals je vuile was in de wasmand gooien.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Doe je belangrijkste taken als eerst

Zorg voor wat structuur in je dag en sta je zelf niet toe om alles voor je uit te schuiven. Schrijf voordat je gaat slapen op wat de belangrijkste taken zijn die je morgen wilt verrichten. Zorg dat het er niet meer dan drie zijn. Deze drie taken zijn jouw belangrijkste taken voor de dag, en vormen als het ware de ruggengraat van de dag.

Begin ‘s ochtends direct met je belangrijkste taak en beloon je zelf tussendoor met leuke dingen zoals het checken van Facebook of het bekijken van je favoriete YouTube kanaal.

3. De 10 minuten regel

Als je het gevoel hebt dat een taak overweldigend groot is spreek dan met je zelf af dat je er 10 minuten aan gaat werken zonder verplichting. In veel gevallen is een taak helemaal niet zo vervelend als je er eenmaal aan begonnen bent. Als je eenmaal begonnen bent ben je meestal al weer bijna klaar.

4. Deel je taak op

Grote taken moet je altijd opdelen in zoveel mogelijk kleine taken. Vraag jezelf af wat het einddoel is van de taak. Moet je bijvoorbeeld een businesscase opstellen, dan is het einddoel een afgeronde businesscase. Vervolgens vraag je jezelf af wat de eerstvolgende stap is die je kunt nemen richting dit doel. Dit kan een hele kleine stap zijn zoals het opstarten van Word.

5. Probeer iets te doen wat je leuk vindt

Mensen stellen vaak uit wanneer ze iets moeten doen wat ze niet leuk vinden. Het klinkt misschien een beetje simpel, maar probeer te stoppen met alles wat je niet leuk vindt om te doen. Hoewel je natuurlijk niet met alles kunt stoppen wat niet leuk is, zijn er vaak een aantal dingen te vinden die niet leuk zijn en ook eigenlijk niet nodig.

6. Zet een deadline voor jezelf

Het helpt vaak als je een deadline stelt voor je taak. Als je met jezelf afspreekt wanneer je je taak afgerond wilt hebben en er jezelf je aan herinnert maak je meer kans om het daadwerkelijk succesvol af te ronden. Het kan ook goed helpen om je deadline bekend te maken aan anderen.

Vertel het bijvoorbeeld aan vrienden, plaats het op je blog (of social media status) of maak het bekend aan je collega’s. Wanneer zoveel mensen afweten van jouw deadline zul je meer moeite doen om je taak op tijd af te krijgen.

7. Zorg voor minder afleiding

Als je van jezelf weet dat je snel afgeleid bent is het slim om deze afleidingen tot een minimum te beperken. Ga dus nooit aan het werk met Facebook messenger of je mailbox open. Sluit zoveel mogelijk vensters af en werk alleen met dat programma wat je echt nodig hebt.

Houd ook mensen buiten de deur die je mogelijk kunnen komen storen. Vertel dat je aan het werk bent of hang een briefje op de deur.

Meer lezen over uitstelgedrag?

Lees dan eens zeker onderstaande twee artikelen:

Voor eens en altijd je uitstelgedrag overwinnen

uitstelgedrag-coverAls ervaringsdeskundige heb ik een super effectieve online cursus voor je klaarstaan die je gaat helpen om je uitstelgedrag stap voor stap te overwinnen.

De tips werken, en je gaat er sowieso productiever door worden. En het mooie is –  je kunt meteen beginnen!

Schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test