Uitstelgedrag aanpakken – je doet niets totdat je weet wat je moet doen

Het vervelende van uitstelgedrag is dat je de neiging hebt om alles uit te stellen. Ben jij een uitsteller? Dan heb je nu misschien wel de neiging om dit artikel ‘later wel een keer’ te lezen.

We schreven al eerder over de onderstaande gouden tip. Het probleem is alleen dat uitstellers de neiging hebben de tip (nog) niet te gebruiken. Daarom gaan we er iets dieper op in.

Uitstelgedrag aanpakken - online cursus

Wil je je uitstelgedrag aanpakken en meer discipline ontwikkelen? Ga dan aan de slag met mijn praktische online cursus. In korte tijd kun je je uitstelgedrag afleren en kun je je taken wél gedaan krijgen.

Lees meer over de online uitstelgedrag cursus...

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag staat niet gelijk aan ‘niets doen’. Uitstelgedrag staat gelijk aan ‘niets doen, en jezelf er verschrikkelijk over voelen’. En ondanks alle interessante en ingewikkelde theorieën die over uitstelgedrag bestaan is het eigenlijk vrij eenvoudig: Uitstelgedrag is meestal gevolg van een gebrek aan overzicht.

Uitstelgedrag aanpakken en de kracht van kleine taken

We schreven eerder over het productiviteit systeem Getting Things Done. Hierin staat de ‘next action’ of volgende taak centraal.

Wanneer je te maken hebt met een project (een gewenste uitkomst die meerdere taken vereist) is het van belang dat je ‘next actions’ definieert. Dit zijn geen taken als ‘rapport schrijven’, maar eerder dingen als ‘eerste alinea schrijven’, ‘research doen’, ‘eerste versie outline maken’.

Uitstelgedrag aanpakken met ‘next actions’

De kracht van de ‘next action’ zit hem in het hapklare. Je hoeft er niet meer over na te denken. Als uitsteller ben je vaak overdonderd door alles wat er nog moet gebeuren. Maar, wat als je alleen een takenlijstje hoeft af te werken dat zo eenvoudig is dat het geen denkwerk vereist?

De kunst is dus je taken zover opbreken als nodig is. Hoe verder je taak is opgebroken, des te minder snel je het uitstelt.

En dan nu de gouden tip tegen uitstelgedrag

De gouden tip luidt dus als volgt: “Zodra je merkt dat je aan het uitstellen bent moet je je taak verder opbreken in kleinere, meer eenvoudige taken.”

Begin gewoon. Deel op Pinterest

Direct aan de slag met je uitstelgedrag

Dus wat zet je nu op papier? Niet ‘taken verder opbreken’. Zo trap je weer in je eigen val.

Probeer zoiets als: ‘volgende stap voor garage opruimen bepalen’, ‘volgende stap op scriptie bedenken’ enzovoort. Maak het concreet, eenvoudig en tastbaar.

Je kunt het ook doen terwijl je de garage aan het opruimen bent, in je hoofd. Het werkt supersnel en helpt je in 95% van de uitstelgevallen op weg.

Uitstelgedrag aanpakken met mijn online cursus

uitstelgedrag-coverWil je meer begeleiding bij het aanpakken van je uitstelgedrag? Ga dan ook aan de slag met mijn populaire online cursus, waarmee je je uitstelgedrag stap voor stap vermindert.

De tips werken, en je gaat er sowieso productiever door worden. En het mooie is –  je kunt meteen beginnen!

Schrijf je direct in…


 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test