Artikel opslaan

Je bent nooit klaar

Precies. Nooit. Er is namelijk altijd meer te doen dan je kunt doen. Sterker nog: op de dag dat je sterft heb je nog een héle lijst met onvoltooide taken liggen.

Het lijkt zo logisch om altijd door te blijven gaan. Om meer gedaan te krijgen. Meer taken af te vinken. Maar is het echt logisch?

Want wanneer ben je dan klaar? Wanneer mag je eindelijk rusten? Simpel: je moet het zelf realiseren. Jij moet voor jezelf bepalen wat klaar betekent en jezelf belonen op het moment dat je zover bent.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De magie van de sprint

Zoals ik eerder schreef trek ik tegenwoordig sprints in mijn werk. Dat wil zeggen: ik werk met extra focus aan een pakket taken. En als dit af is, ben ik klaar.

Dat voelt soms tegenstrijdig. Bijvoorbeeld wanneer ik lekker productief ben, en mijn taken al om 15:00 afgerond zijn. Dan ben ik dus klaar.

Vroeger zou ik gewoon doorgaan. Ik zou andere taken oppakken om de tijd te vullen. En dat werkt. Ik krijg dan een paar extra taken gedaan. Maar tegelijkertijd werkt het ook niet. Omdat ik me minder voldaan en minder kalm voel.

Het voelt heerlijk om klaar te zijn. Om m’n laptop dicht te klappen en te denken: zo. Dit was het voor vandaag. Morgen weer een dag.

 • Er is nog tijd om meer werk te verrichten.
 • Er zijn nog een heleboel dingen die moeten gebeuren.
 • Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik klaar ben als ik dit af heb.
 • En het is af. Dus ik ben klaar voor nu. Dus schijt aan al die dingen.
 • Ik ga lekker iets doen waar ik echt zin in heb.

Heerlijk.

Ervaar ook meer ‘klaar’

Weet je wat het is – ik geloof niet dat ik op Aarde ben om enkel te werken. Als ik op een dag een paar uur gefocust heb gewerkt, dan heb ik mijn verblijf op de planeet wat mij betreft wel weer verdiend voor de dag.

Ik kan wel elke dag achter mijn laptop leuk schrijven over hoe je een fijner leven krijgt. Maar wat heeft het voor zin als ik nauwelijks de tijd neem om zelf te leven?

Klaar zijn is mijn nieuwste techniek om mezelf deze vrijheid te gunnen.

 • Ik maak een afspraak met mezelf. Ik bepaal wat klaar betekent.
 • Ik werk zo gefocust mogelijk om te doen wat ik wil doen.
 • En als het af is ben ik klaar. Ook al ben ik eerder klaar dan gebruikelijk is.

Jij kunt dit ook doen. Misschien heb je te maken met vaste werktijden of je leidinggevende. Maar jij kunt ook vaker ‘klaar’ ervaren in je leven.

Vraag jezelf eens af: wat moet er minimaal gebeuren om deze dag voor mij een succes te maken?

Ga dat doen. En geef jezelf vrij als het klaar is.

Bijvoorbeeld:

 • Ik wil vandaag drie offertes de deur uit doen. Als ik dat heb gedaan mag ik stoppen vandaag.
 • Ik wil de achterpui helemaal opschuren en schoonmaken. Als ik kan schilderen is dat mooi meegenomen. Maar als ik daar geen zin in heb, mag ik rusten na het schuren.
 • Ik wil minimaal 3.000 woorden schrijven vandaag. Als ik dan niet verder wil, kan ik vrij nemen voor de dag.
 • Ik ga dit lijstje afwerken. Daarna ga ik naar huis.
 • Mijn doel voor vandaag is een toffe presentatie geven. Voor de rest ga ik niets van mezelf verwachten.

Welverdiend lui zijn

Soms voelt het lui als je eerder stopt. Heerlijk lui. Niet lui met schuldgevoel. Maar lui omdat je het verdiend hebt. Omdat je de afspraak met jezelf bent nagekomen.

Je gunt jezelf welverdiende rust en vrijheid. Vrijheid om te lanterfanten. Om nutteloze dingen te doen. Of juist om constructief op te laden. Een wandeling te maken, te sporten, je relaties te verdiepen of meer tijd te maken voor je kinderen.

De vrijheid om simpelweg te zijn. Om het leven te ervaren zoals het komt. In plaats van altijd maar bezig te zijn. Altijd maar nuttig te willen zijn. Altijd maar vooruit te willen komen.

Een gezonde balans tussen nut en nutteloos. Tussen spanning en ontspanning. Structuur en stromen. Probeer het eens. Je verdient meer ‘klaar’. Het voelt heerlijk.

Heerlijk ongebruikelijk om klaar te zijn in een wereld waarin iedereen altijd meer ‘moet’ doen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test