Artikel opslaan

Soms lúkt het gewoon niet

Althans, dat is mijn ervaring. Dan heb ik wilde plannen voor de dag, maar wil het gewoon niet lukken. Dan werkt de techniek niet mee, dan gaat er van alles mis, raak ik gefrustreerd en krijg ik niets uit m’n handen.

Irritant. Toch heb ik geleerd dat ik me er niet bij neer hoef te leggen wanneer dit gebeurt. En dat hoef jij ook niet. Het kost vaak namelijk maar een klein beetje inspanning om weer op het productieve spoor te komen.

Dus, voordat je besluit om het bijltje er bij neer te gooien, en op de bank te ploffen met een zak chocol… ehh… groene thee – probeer even deze techniek.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zo krijg je jezelf snel aan het werk

Als ik niets uit m’n handen krijg, gebruik ik een kleine taak om me weer aan de gang te krijgen. Want weet je, als je in zo’n niet-productieve bui bent, dan is het niet slim om te bedenken wat je eigenlijk allemaal nog moet doen. Hierdoor raak je snel overweldigd en nog gefrustreerder.

Het is veel makkelijker om je even helemaal te focussen op een super simpele taak. Iets waarvan je zeker weet dat het je nu wel gaat lukken. Enkele voorbeelden:

  • Je bureau opruimen
  • Je email wegwerken
  • Een telefoontje plegen
  • Een bureaucratische taak (zoals formulieren invullen en op de post doen)
  • Iets ‘regelen’ waarvoor geen creativiteit vereist is
  • De vaatwasser uitruimen
  • De eettafel opruimen
  • Het bed opschudden

Als het mij niet lukt om te schrijven, dan begin ik gewoon te typen. Dan spreek ik met mezelf af dat ik gewoon een alinea schrijf. Zonder verwachting, zonder oordeel. Gewoon even wat woorden uit m’n vingers toveren, dan komt de creativiteit vanzelf op gang.

Als ik geen idee heb waarover ik moet schrijven, dan begin ik met een simpele mindmap. Ik gooi wat ideeën op papier, en merk dat er vaak vanzelf wel iets bruikbaars naar boven komt.

Als dat allemaal niet mag baten, dan ga ik gewoon iets opruimen. Opruimen geeft me om een of andere reden altijd een bijzonder nuttig gevoel. Zelfs al helpt het me vaak geen centimeter dichter bij mijn doelen te komen. Ik krijg íets gedaan, en dat is heel wat waard op zo’n dag.

Zodra je je eerste taak hebt afgerond, merk je dat je je energie terug krijgt. Je hebt namelijk iets voor elkaar gekregen! Tijd voor champagne? Nee, tijd om verder te gaan!

Niet stilvallen, blijven trappen

Fijn – je hebt iets voor elkaar gekregen, terwijl je eerder vandaag helemaal niets uit je handen kreeg.

Als je eenmaal een of twee simpele taken hebt afgerond, merk je dat je weer in de productieve flow komt. Je voelt dat je zowaar verder kunt met de meer ingewikkelde, creatieve taken.

Je moet het zo zien: als je op de fiets stapt, dan vlieg je ook niet direct weg met 25 kilometer per uur. Het zou er grappig uit zien, maar het gebeurt niet.

Je komt vanuit stilstand langzaam op gang. Met iedere beweging ga je harder en harder. En op een bepaald moment heb je de snelheid te pakken, en kost het verrassend weinig moeite om de fiets gaande te houden.

Dus dat is wat je doet met een simpele taak. Op gang komen. Momentum opbouwen. Je gaat niet ineens supersnel. Je brengt je hoofd op gang met iets simpels. Als je eenmaal op gang bent dan blijf je gaan zonder al teveel moeite.

Vanuit hier kun je opbouwen naar steeds meer uitdagende taken. En voor je het weet, heb je ineens een hele productieve dag!

Kleine taken maken je super productief

Dus de volgende keer als je niets uit je handen krijgt: pak een kleine taak op.

En laat me eerlijk tegen je zijn: Ik ben vandaag totaal niet productief. Maar ik heb mezelf zo ver gekregen om dit artikel te schrijven (en wat andere dingen te doen). En nu ik al zover ben heb ik (vreemd genoeg) zin om verder te schrijven.

Als je trouwens vaker last hebt van uitstelgedrag dan heb ik nog veel meer leuke tips voor je klaar staan. Een tijd geleden heb ik een complete online cursus ontwikkeld met alle technieken die mij van mijn uitstelgedrag verlost hebben. De tips worden inmiddels door duizenden soChicken bezoekers dagelijks toegepast.

Wil je meer weten? Lees hier alles over deze cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test