“Procrastination is your body telling you
you need to back off a bit and think
more about what you are doing.”
James Altucher
Thuiswerken kent unieke uitdagingen
Thuiswerken heeft een hoop voordelen. Je kunt je eigen tijd indelen, je kunt lekker werken in je huispak, je kunt tussendoor een dutje doen en je bespaart in theorie een hoop tijd (geen reistijd en geen geroddel met collega’s).
Maar thuiswerken kent ook een aantal unieke uitdagingen. Je bent meer toegewezen op jezelf. Het is veel belangrijker dat je goed kunt plannen, discipline ontwikkelt en er een goede ‘werkhygiëne’ op nahoudt. Daarnaast kan het ontbreken van collega’s je eenzaam maken.
Als je worstelt met thuiswerken, weet dan dat je niet alleen bent. Het kost soms tijd om de vaardigheden aan te leren die je nodig hebt om thuis net zo productief te zijn als op je werk.
Deze tips hielpen mij uitstelgedrag bij thuiswerken te verminderen.
Ben je klaar voor een positieve spiraal?
Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉
In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!
1. Vereenvoudig je dagplanning
Uitstelgedrag wordt gevoed door een gebrek aan overzicht. Als je jezelf teveel te doen geeft, dan wordt het steeds verleidelijker om uitstelgedrag te vertonen.
Daarom is het slim om jezelf een hele simpele dagplanning te gunnen:
- Neem na je werkdag een paar minuten om de volgende dag te plannen.
- Pak een notitieboekje of vel papier.
- Schrijf maximaal 3 belangrijke taken op die je morgen wilt bereiken.
- Maak het je doel om de lat lager te leggen dan je gewend bent. Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen. Krijg je deze lijst eenvoudig afgevinkt? Perfect! Dan kun je daarna andere werkzaamheden oppakken.
- Schrijf onderaan de pagina nog wat kleine taken die ook moeten gebeuren maar niet zoveel tijd kosten (zoals mail checken).
De volgende dag ga je direct aan de slag met je eerste grote taak. Heb je je takenlijst voltooid? Dan voel je je succesvol en blij. Elke extra taak die je hierna afrondt is bonus, waardoor je je nóg succesvoller voelt.
Dit zorgt voor een motiverende opwaartse spiraal die je helpt steeds productiever te worden. Plan je dag en gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen.
2. Werk in kleine sprints
Als je worstelt met uitstelgedrag is het slim om jezelf gestructureerd pauzes te geven. Wat voor mij onwijs goed werkt is de Pomodoro methode:
- Kies een taak waar je aan gaat werken en zet je smartphone op stil.
- Zet een timer van 25 minuten en werk nu met volledige focus en zonder afleiding aan deze taak.
- Als de timer af gaat houd je 5 minuten pauze. Even de benen strekken, wat te drinken pakken – je kent het wel.
- Vervolgens ga je terug naar punt 1.
De methode breekt je werkdag op in kleine, productieve sprints. Hierdoor raak je minder overweldigd, werk je met meer focus én raak je minder uitgeput omdat je regelmatig pauze houdt.
3. Verander je omgeving
Op je werk is alles ingericht om je werk gedaan te krijgen. De sfeer van je werkplek heeft invloed op je productiviteit. Als je huis niet is uitgerust voor thuiswerken dan kan dit uitstelgedrag oproepen.
Een paar dingen waar je op wilt letten:
- Zet je smartphone en andere apparaten op stil als je werkt, tenzij je een telefoontje verwacht. Als het kan, leg je smartphone dan in een andere kamer.
- Schakel je mailprogramma uit en check je mail 1-3 keer per dag op vaste tijdstippen.
- Als het kan, doe dan (een deel van) je werk volledig offline. Werk in een notitieboekje of schakel je WiFi uit.
- Werk in een aparte ruimte en/of investeer in goede noise cancelling headphones. Spreek een signaal af met je huisgenoten om duidelijk te maken wanneer je echt niet gestoord wilt worden (hang iets aan de deurknop of zet iets op je bureau als teken).
- Denk aan je werkhouding als je achter een computer werkt. Als je geen goede werkplek kunt inrichten, overweeg dan om een deel van de dag staand te werken en houd voldoende pauzes. Zelf leg ik een yogamat in de buurt en stretch ik wat tijdens mijn korte pauzes.
- Zorg voor een opgeruimde werkplek. Het loont vaak om – voordat je gaat werken – even vijf minuten te investeren in het opruimen en schoonmaken van je werkplek.
- Plan je dag slim: begin met creatieve taken die veel energie kosten, en plan communicatie taken later op de dag als je energie begint af te nemen. Gebruik je beste energie voor de moeilijkste taken.
- Zorg je een deel van de dag voor je kinderen? Onderzoek dan of er werkzaamheden zijn die je kunt combineren, zoals een informatieve video kijken met ondertiteling of werkzaamheden plannen/brainstormen in een notitieboek. Of probeer juist andere taken te combineren zoals sporten (samen dansen op muziek) of alvast koken.
Meer tips? Lees ook mijn eerdere artikel over thuiswerken: Succesvol in je joggingsbroek – 5 geweldige thuiswerk tips
4. Verleid je brein
Krijg je jezelf écht niet aan het werk? Deze twee technieken helpen:
- Daag jezelf uit om 7 minuten aan je taak te werken. We vertonen vooral uitstelgedrag omdat we taken overweldigend vinden. Maar 7 minuten aan iets werken – dat kunnen we wel aan. Zet een timer en begin. Na die 7 minuten kun je doorwerken als je wilt, maar je mag ook stoppen. Na een pauze kun je jezelf uitdagen om opnieuw 7 minuten te werken aan die taak. De kans is groot dat je hiermee door je uitstelgedrag heen breekt.
- Geef jezelf wat ruimte en ga iets anders nuttigs doen waar je wél zin in hebt. Vaak vinden we dat we een specifieke taak moeten doen, maar omdat we er geen zin in hebben gaan we uitstellen met social media of ander entertainment. Geef jezelf de ruimte om een andere nuttige taak op te pakken die je wél wilt doen. Hiermee kom je terug in de productieve flow. Die ene taak blijft voor nu liggen, maar je werkt wel andere taken weg.
Zorg voor overzicht en maak het klein. Zo kun je uitstelgedrag tijdens het thuiswerken stap voor stap verminderen.
Uitstelgedrag afleren in korte tijd
Wil je je dag afsluiten met een gevoel van succes en tevredenheid? Je kunt uitstelgedrag afleren in korte tijd met simpele technieken en praktische inzichten.
Met mijn online cursus hielp ik al duizenden lezers hun uitstelprobleem op te lossen. Wil je ook je takenlijst afronden iedere dag?
De cursus kost je weinig extra tijd, omdat je de technieken direct toepast op je huidige taken. Daarnaast bevat de cursus een nood-stappenplan voor als je nu echt in de problemen komt door je uitstelgedrag.
Reacties
WoW echt bedankt voor die tips daarom heb ik me ook aangemeld dat ik e-mail krijg over nieuwe artikelen,
Ik had deze tips echt nodig bedankt ☺️ 😊 🤩