Artikel opslaan

Naar aanleiding van ons eerdere artikel Verliefd op iemand anders – tips en advies leg ik uit hoe om te gaan met je geheime liefde als je je relatie niet wilt of kunt herstellen.

Goed nadenken

Uit de reacties uit ons eerdere artikel bleek dat er aardig wat mensen zijn die worstelen met dit lastige dilemma. Er hebben zich zelfs mensen gemeld die getrouwd zijn en kinderen hebben. Bedenk je goed wat voor gevolgen je beslissing zal hebben voor anderen, maar kijk ook naar jezelf.

Kijk jezelf diep in de ziel en vraag je af: ‘Voel ik me gelukkig bij mijn huidige partner?’ Is het antwoord overtuigend nee? Dan doe je er misschien goed aan om de relatie te verbreken. Ga vooral uit van je huidige relatie en je huidige geluksbeleving. De nieuwe verliefdheid kan een hoop spanning en vlinders veroorzaken, maar vroeg of laat zul je ook met die persoon in de dagelijkse sleur terecht komen. Wees realistisch, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Je nieuwe vlam zal ook doven, de verliefdheid zal verdwijnen. En dan? Denk erover na.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Laat je gevoel spreken

Als je verliefd bent op een andere man of vrouw is dit een lastige beslissing om je huidige relatie te verbreken. Deze keuze maak je niet zomaar. Het kan een hele grote impact hebben op je persoonlijke geluk. Denk dus na en laat je gevoel spreken. Probeer door je nieuwe verliefdheid heen te kijken. Ga in gedachten terug naar de fijne momenten in je huidige relatie. Waarom heb je ooit voor hem of haar gekozen? Wat vind je zo leuk aan je nieuwe liefde? Zijn deze eigenschappen niet te ontwikkelen in je huidige relatie?

Je kunt ontzettend twijfelen, maar je hebt overal een gevoel over. Je kunt zelf het beste oordelen wat het meest aangenaam voelt. Gun jezelf de tijd om het voor jezelf uit te pluizen, maar wacht er niet te lang mee. Als je iemand pijn moet gaan doen kun je die persoon beter niet aan het lijntje houden. Je partner heeft er recht op dat je het vertelt, dan kan hij of zij het verwerken en verder met het leven.

Bang voor spijt

Wat nu als je besluit voor de nieuwe liefde te kiezen en het blijkt niet zo uit te pakken als je had verwacht? Spijt is eng in de liefde, en daarom ook de reden waarom je zo goed moet nadenken. Het kan goed zijn dat je geen tweede kans krijgt van je huidige lief. Zou je je huidige partner kunnen missen?

Maak de rekensom

Reken uit hoeveel mensen ongelukkig worden (of blijven) in beide situaties door jouw keuze. Hebben jij en je nieuwe vlam bijvoorbeeld beide een stabiel huwelijk en kinderen, dan dupeer je veel mensen met je keuze. Offer jezelf niet op, maar maak de overweging. Vergeet hierbij niet dat geluk voor een groot deel uit jezelf komt, niet uit anderen.

Praat met mensen die je vertrouwt

Belangrijk maar niet altijd nuttig. Bedenk dat ieder mens ook denkt vanuit zijn eigen belangen. Iemand die jou en je huidige partner altijd zo’n leuk stelletje vindt zal zeggen dat je moet blijven. Een ander heeft misschien hekel aan jouw partner en zal je aanmoedigen om te breken. Win advies in maar besef dat het hier om jouw leven gaat. Iedereen in je omgeving krijgt te maken met de consequenties van je keuze, en iedereen vindt hier iets van.

Het is aan jou

Liefde is een spel, en in een spel moet je soms lastige gokken wagen. Het kan goed uitpakken voor iedereen, het kan uitmonden in een slepend drama met veel verdriet. Hoe dan ook, je zult het moeten doen met wat je eigen gevoel zegt. Vrienden kunnen je helpen de knoop door te hakken, maar het is jouw beslissing.

Volg je hart maar ook je verstand. Relativeer je nieuwe verliefdheid, denk na over je huidige relatie. Vroeg of laat zul je tot een conclusie moeten komen. Blijf vooral niet te lang ronddwalen in het twijfelachtige gebied, iedereen moet door met zijn of haar leven.

Meer lezen over vreemdgaan en overspel

In de onderstaande boeken vind je meer inzichten, tips en ervaringen omtrent overspel en vreemdgaan.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test