“What was that?”
“That was your life, mate.”
“Oh, that was quick. Do I get another?”
“Sorry mate, that was it!”

Basil Fawlty

Sneller dan ik hebben kan!

Vervelen lijkt iets van vroeger. In een wereld met smartphones, tablets en YouTube lijkt het haast ongemogelijk om je je te vervelen. Veel mensen zien vervelen ook als een probleem, als iets dat moet worden opgelost. En dat terwijl vervelen je juist helpt ontwikkelen.

Het zal je niet verbazen dat mensen niet altijd zo snel leefden als wij. Wanneer je televisie uitzendingen bekijkt uit de jaren ’50 lijkt het of ze in slowmotion worden afgespeeld. De moderne mens leeft een gejaagd leven waarin we meer doen in minder tijd. Veel meer.

Waar blijft de tijd?

Het vreemde is dat we veel meer doen in minder tijd, terwijl we nooit écht tijd lijken te besparen. Met elke tijdsbesparende uitvinding krijgen we het voor elkaar de vrijgekomen tijd direct op te vullen met iets nieuws. We besteden meer tijd met onze apparaten, en mensen vervelen zich steeds minder.

Vervelen: therapie tegen het snelle leven

Ons leven lijkt op een orkest wat plotseling twee keer zo snel is gaan spelen. Door dit gejaagde leven ontstaat er een tekort aan slow time – tijd waarin je je kunt vervelen. Tijd voor jezelf, waarin je kunt nadenken, lezen, liefde bedrijven, kletsen, ruzie maken, tuinieren etc.

Wanneer je je verveelt weet je niet wat je moet doen. Het is het moment waarop je niets doet en simpelweg bent wie je bent. Volgens sommigen is verveling zelfs de eerste stap richting spirituele verlichting. Je brein krijgt ruimte om te kalmeren, en jij krijgt zonder al die rondvliegende gedachten de ruimte om te ervaren wie en wat je werkelijk bent.

De ‘Slowlife’ beweging

Doordat we alles sneller proberen te doen verliezen we kwaliteit van leven. “Slowlife staat voor zaken als genieten, leven met de seizoenen, spontane ontmoetingen, uitgebreid koken, eerlijk eten, met plezier werken, dromen. En tijd nemen voor wat echt belangrijk is: liefde, een droom, een goed doel, mensen.”

Slowlife gaat over langzamer leven, niet bang zijn om soms helemaal niets te hoeven, moeten en doen. Niet bang zijn om iets te missen. Tijd die je nodig hebt om je rust te vinden, nieuwe ideeën te genereren en weer een frisse blik op je leven te krijgen. Ga eens lekker op de bank zitten en voel je als een kat die de hele dag lekker niets doet!

Tips om tijd terug te winnen van de hectiek

Hoe maak je je leven langzamer zodat je meer ruimte krijgt om jezelf te vervelen?

  • Zeg vaker nee. Ja kost meestal tijd. Zeg het zo vaak mogelijk en je merkt dat je leven vanzelf rustiger wordt.
  • Bedenk – wanneer je je voelt opgejaagd door de klok – dat de klok een menselijke uitvinding is, bedoeld als hulpmiddel. Niet als een way-of-life. Zie tijd als een continue stroom in plaats van een eindeloze serie van tijdstippen.
  • Vul tijd die je bespaart niet meteen op met iets anders, maar sta jezelf toe om je af en toe lekker te vervelen.
  • Tijd is niet iets wat je had of wat je kwijt bent, het is het moment waarin je leeft. Het verleden is verdwenen, de toekomst is een illusie. Het hier en nu is het enige dat echt bestaat.

Verveel je je? Probeer het dan niet meteen te repareren. Duik in het gevoel, en kijk wat er gebeurt. Verveling maakt je een kalmer, creatiever en gelukkiger mens. Zolang je stopt met jezelf ertegen te verzetten.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test