Artikel opslaan

Aardig gevonden worden is niet moeilijk

Precies – aardig gevonden worden is makkelijk. En het leuke is: je kunt het leren. Door je sociale vaardigheden een beetje op te krikken kun je ervoor zorgen dat meer mensen je aardig vinden.

Aardig gevonden worden draait niet om jezelf constant opofferen of jezelf laten gebruiken als voetveeg. Het draait wat mij betreft om het opbouwen van liefdevolle, waardevolle relaties. Als mensen je aardig vinden dan is dat een teken dat je iets goed doet voor hen.

Het doel is niet dat iedereen je aardig vindt.

Er zullen altijd mensen zijn die je niet mogen en dat is prima. Ik weet dat niet iedereen mij aardig vindt – en dat hoeft ook niet. Je zult altijd mensen teleurstellen, dat doe is ook. Mijn doel is om goed te zijn voor de mensen om me heen, en ik faal er vaker in dan ik durf te erkennen.

Het is vooral belangrijk om aardig gevonden te worden door de mensen die relevant zijn in je leven. Familie, vrienden, collega’s, buren – en de pakketbezorger natuurlijk. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden. Want als je dat probeert dan zul je jezelf verliezen. Je kunt niet iedereen tevreden houden. Je kunt wel stap voor stap werken aan je sociale vaardigheden om je relaties te verbeteren.

Aardig gevonden worden is handig omdat het je helpt je sociale cirkel te vergroten, verstevigen en verdiepen. Goede relaties met de mensen om je heen zijn van levensbelang. En als mensen je aardig vinden loopt alles gewoon wat soepeler.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat mensen je aardig vinden? Hieronder vind je zeven tips die je kunt uitproberen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Glimlach en maak oogcontact

Echt – ook al ben je super awkward in de sociale omgang – als je een gemeende glimlach op je snoet zet dan ben je al 80% op weg om aardig gevonden te worden.

Een glimlach straalt aardigheid uit. Je glimlach vertelt de ander dat jij blij bent om hem of haar te zien en dat je geen bedreiging vormt. En dat maakt het erg moeilijk om iemand níet aardig te vinden. Het laat ook zien dat je een positief mens bent, en waarschijnlijk leuk bent om mee op te trekken.

Begroet mensen met een brede glimlach en merk hoe je aardig gevonden wordt zonder dat je veel hoeft te doen.

2. Toon meer interesse

We vinden mensen aardig als we raakvlakken hebben. Daarom is het belangrijk dat je interesse toont in de ander, zodat je op zoek kunt naar raakvlakken.

De meeste mensen praten dolgraag over zichzelf. Ze willen vertellen over hun werk, passies, dromen, kinderen, huis, achtergrond en de mensen die ze kennen.

En jij kunt actief luisteren, gerichte vragen stellen en uitzoeken of je ‘haakjes’ vindt waarover jullie kunnen praten. Hierop kun je inhaken met je eigen anekdotes en verhalen. Zo verbreed je stap voor stap jullie raakvlakken, waardoor jullie elkaar steeds aardiger vinden.

3. Geef om het welzijn van de ander

Aardig gevonden worden is geen trucje. Natuurlijk kun je nep zijn en een heel eind komen bij sommige mensen. Maar mensen die er goede voelsprieten voor hebben pikken je nepheid er zo tussenuit.

Mensen houden van echte mensen. En je krijgt wat je geeft. Als je wilt dat mensen je aardig vinden moet je geven om het welzijn van anderen.

Hoe je dat doet? Simpel: beschouw ieder mens als waardevol. Besef dat jij niet beter of minder bent dan anderen. Maar dat jullie gelijk zijn. Dat jullie van binnen meer op elkaar lijken dan je zou verwachten. Dat iedereen worstelt met dezelfde vragen, problemen en onzekerheden. En dat je niets hoeft te bewijzen.

Op deze manier kun je leren om ieder mens aardig te vinden, nog voordat je ze echt kent. Je gaat er vanuit dat de ander – net als jij – aardig is, tenzij diegene het tegendeel bewijst. Je ziet een wereld gevuld met vrienden, niet eentje gevuld met ‘vreemden’.

4. Let op dat je niet alles naar je toe trekt

Als je merkt dat een ander interesse in je toont, trap dan niet in deze valkuil. Vergeet niet om interesse terug te tonen. Sommige mensen zijn heel goed in het stellen van vragen waardoor jij je heel geliefd en belangrijk voelt. Maar de vragensteller heeft ook een leven.

Als je aardig gevonden wilt worden is het belangrijk dat je een balans vindt tussen over jezelf praten en interesse tonen. Ben jij iemand die dolgraag over zichzelf praat? Probeer dan eens om minder te praten en meer te luisteren. Want het zou zomaar kunnen dat je – zonder dat je het door hebt – een energievreter bent.

5. Benadruk positieve eigenschappen

Mensen vinden je aardig als jij één van de weinigen bent die hun mooie kanten ziet en benadrukt. De meeste mensen houden zich vooral bezig met de dingen die ze niet fijn vinden aan hun omgeving en de mensen om hen heen.

Jij kunt je best doen om de sterke kanten van anderen te zien én te benadrukken. Simpel en effectief.

6. Maak jezelf transparanter

Zoals ik al zei: mensen houden van echte mensen. En echte mensen zijn niet perfect. Echte mensen hebben ‘een randje’, dingen die ze niet met iedereen zouden delen.

Durf jouw randje te tonen. Durf te laten zien dat je niet perfect bent. Dat je – net als je gesprekspartner – twijfels en onzekerheden hebt en dat je fouten maakt.

Imperfectie heeft schoonheid. Het helpt je snel een hechtere band op te bouwen met een ander omdat het vertrouwen kweekt. Je laat zien dat je een echt mens bent, waardoor mensen je makkelijker aardig vinden.

7. Leef je in

“Hoe zou het voelen om in haar schoenen te staan?” Stel jezelf deze vraag regelmatig. Hiermee train je je empathisch vermogen. En dat helpt je om de juiste dingen te doen voor een ander.

Zoals een lief berichtje sturen op het juiste moment of een vriendin uitnodigingen wanneer ze wel wat steun kunt gebruiken.

Empathisch en attent zijn is niet voor iedereen makkelijk. Ik heb er zelf hard op moeten oefenen, en ik ben er nog steeds geen superster in. Maar ik kom vooruit, en dat kun jij ook. Door oprecht om anderen te geven en je best te doen om er voor ze te zijn op het juiste moment, weet je bijna zeker dat anderen je aardig zullen vinden.

Werk aan je zelfvertrouwen in kleine stappen

Wil je werken aan je zelfvertrouwen, je sociale vaardigheden en je assertiviteit? Ik ontwikkelde een uitgebreide online cursus die je helpt je zelfvertrouwen stap voor stap te vergroten.

Bekijk deze online cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test